Obamove dame pred kongresno palačo v Washingtonu leta 2013. Foto: EPA/Reuters
Obamove dame pred kongresno palačo v Washingtonu leta 2013. Foto: EPA/Reuters
Malia in Sasha Obama
Prvi hčerki leta 2009. Foto: EPA/Reuters

Michelle Obama je pred kongresno palačo v Washingtonu žarela v sivo-modrem plašču/obleki, pod katerega se je podpisal Thom Browne, tega pa je obogatil razkošen pas znamke J. Crew.

Oblikovalec, ki je v teh dneh zelo zaposlen - svoje kreacije za moške je predstavil tudi na pariškem tednu mode - je, potem ko je dolga leta delal za Club Monaco in Ralph Laurena, svojo samostojno pot z modno znamko začel leta 2001, njegovo delo pa je kmalu prejelo priznanja. Leta 2006 ga je ameriško združenje modnih oblikovalcev (CFDA) imenovalo za moškega oblikovalca leta, dve leti pozneje pa za oblikovalca leta revija GQ.

Thom se je leta 2011 po dolgem času odločil, da se bo preizkusil tudi kot modni oblikovalec za nežnejši spol, tako da je oblikovalec "sveže" ime v modnih vodah za ženske. Za prisego je torej prva dama spet izbrala kreacijo "neznanega" ameriškega oblikovalca, tudi med imeni, ki jo bodo morebiti odela za inavguracijski ples, najdemo kopico neznanih mladih ameriških oblikovalcev, kot so Bibhu Mohapatra, Derek Lam, Tracy Reese, Prabal Gurung. Jason Wu, čigar dolgo šifonasto obleko je Michelle izbrala za večerni ples leta 2009, pa tudi letos spada med morebitne izbrance Michellinega modnega izbora.

Celotne oprave prva dama ne bo odložila v svojo omaro, saj bo ta po koncu vseh slovesnosti šla v državen arhiv.

Prvi hčerki oblekli ...
14-letna Malia je izbrala plašč in obleko barve fuksije znamke J. Crew - ista znamka je prvi dve hčerki oblekla tudi na prvi Obamovi prisegi -, tri leta mlajša Sasha pa je oblekla plašč in obleko barve sivke Kate Spade. "Počaščeni smo, ker je Sasha Obama izbrala našo znamko. Ona pooseblja mladostni optimizem in barviti duh naše znamke. Zelo smo ponosni, ker smo bili del tega zgodovinskega trenutka."