Eric Matyash stavi na kolekcijo Crossroads, ki se ne osredotoča na sezone in letne čase, ampak kot celota v sebi združuje oblačila za vsak mesec v letu. Foto: Jure Makovec
Eric Matyash stavi na kolekcijo Crossroads, ki se ne osredotoča na sezone in letne čase, ampak kot celota v sebi združuje oblačila za vsak mesec v letu. Foto: Jure Makovec
MAJA FERME
Maja Ferme je svojo kolekcijo poimenovala Grey Gardens. Foto: Jure Makovec
Simona Lampe
Simona Lampe: "Kolekcija je namenjena bojevnicam in črpa navdih iz bojevniških oprav iz časa Vikingov in piratov." Foto: Jure Makovec
MiroMisljen
MiroMisljen se je predstavil s kolekcijo Samotna gora. Foto: Jure Makovec

Drugi dan so se občinstvu predstavile naslednje modne znamke: MAJA FERME fashion, MiroMisljen, Eric Matyash, Katarina Andrejić (RS), PRINCIP, Simona Lampe in študentje Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani (fotografije izdelkov z NTF-ja si boste lahko ogledali kmalu).

Kako so oblikovalci drugega dne opisali kolekcije?

Maja Ferme je svojo kolekcijo poimenovala Grey Gardens, o njej pa je povedala: "Ne gre za modo, gre za moj življenjski slog. Grey Gardens je preboj do nečesa lepega in dragocenega, čemur rečemo življenje."

MiroMisljen (Miro Misljen), ime kolekcije: Samotna gora/Lonely mountain
"Vsak od nas je samotna gora, otok, mogoče zvezda / ali / nekaj še bolj samotnega / temnega v temi. / Čudež je že to, / da se pojavi nekaj / ali nekdo, / ki to temo razžari. / In nič več. (Neža Maurer)"

Eric Matyash (Eric Maj Potočnik, Matjaž Plošinjak), ime kolekcije: Crossroads/Stičišča
"Osnovna ideja kolekcije Crossroads (Stičišča) kot refleksija na aktualne družbene konflikte, kulturne razlike in begunsko krizo subtilno nagovarja k združevanju in sprejemanju raznolikosti. Križanje poti prinaša razširitev obzorij, mreženje, nove možnosti. Barvna slika kolekcije kot simbol cest dopolnjuje silhueto, ki ženstvena oblačila precizne krojaške konstrukcije združuje z urbanimi večnamenskimi kosi. Crossroads se ne osredotoča na sezone in letne čase, ampak kot celota v sebi združuje oblačila za vsak mesec v letu."

Katarina Andrejić (Katarina Andrejić), ime kolekcije: Dare to Wear
"Urbane obleke za poroke in posebne priložnosti s pečatom unikatnosti in ženstvenih oblik."

PRINCIP (Mojca Celin), ime kolekcije: Odsev/Reflection
"So materiali, oblačila in zgodbe, ki ostanejo za vedno v nas."

Simona Lampe (Simona Lampe), ime kolekcije: She-Warrior
"Kolekcija je namenjena bojevnicam in črpa navdih iz bojevniških oprav iz časa Vikingov in piratov. Na pisti je bilo veliko različnih materialov, pokrival, slojenja, skratka močnih kosov in stylingov. Verjetno je bil povod za to kolekcijo čas negotovosti, ki je danes prisoten v svetu, nemiri, vojna, strah. Želim prenesti sporočilo, da se ne smemo vdati – pravi način je boj, vendar ne z orožjem, temveč s strpnostjo, ljubeznijo, mirom. Svet je samo en. Še vedno ostajam zvesta ekološkemu pristopu oblikovanja, zato bo polovica kolekcije “upcycle“ starih blagovnih znamk, med njimi tudi YSL in Burberry."

Pogovor ob kavi z modnimi strokovnjaki
Nocoj sledijo nove modne revije, organizatorji pa vabijo vse, ki jih zanima zakulisje modnega ustvarjanja, danes na pogovor ob kavi ob 11. uri v osrednjem prireditvenem prostoru na Trgu republike. Novinar Anžej Dežan se bo pogovarjal z oblikovalko Majo Mehle (MÊHLÊ), kreativno direktorico pri Uzwei Editorial Store Danajo Vegelj in fotografom Martinom Baeblerjem, ki poleg lastnih soustvarja tudi podobe nekaterih najbolj uveljavljenih modnih fotografov.

Bi radi videli kreacije v živo?
Od 14. do 16. aprila je od 10.00 do 14.00 za vse odprto preddverje osrednjega prizorišča na Trgu republike. Obiskovalci si bodo na razstavi lahko brezplačno ogledali izbor izbranih kreacij, predstavljenih na modnih revijah preteklega dne. Poleg tega si mimoidoči lahko vse modne revije v času celotnega LJFW ogledajo na velikem zunanjem zaslonu na Trgu republike.