Anna Wintour na pogrebu svojega velikega prijatelja. Foto: Reuters
Anna Wintour na pogrebu svojega velikega prijatelja. Foto: Reuters
vdova Annette de la Renta
Vdova modnega oblikovalca Annette de la Renta. Foto: Reuters

Svojci so si sprva želeli pogreba le v ožjem družinskem krogu, a je bilo tistih, ki so se želeli pokloniti modnemu klasiku, veliko, tako da je to na koncu bil še eden izmed tistih velikih newyorških pogrebov, na katerega so se prišli pokazat vsi, ki v svetu mode in zabavne industrije kaj veljajo.

Čeprav velja za precej hladno osebo, je bila urednica ameriške izdaje modne biblije Vogue Anna Wintour tokrat vidno ganjena, z Oscarjem ju je namreč povezovalo veliko prijateljstvo.

Največ je bilo Oscarjevih kolegov modnih oblikovalcev, Valentino, Vera Wang, Tommy Hilfiger, Donna Karan, Diane von Furstenberg, igralske vrste so zastopali Hugh Jackman in Matthew Broderick z ženo Sarah Jessico Parker, ki je bila velika oboževalka pokojnega oblikovalca. Oscarjeva oblačila je oboževala tudi nekdanja ameriška prva dama Hillary Clinton, ki se je pogreba udeležila skupaj s svojo hčerko Chelsea in zetom Marcom Mezvinskyjem, iz Dominikanske republike je priletela prva dama Candida Montilla, manjkala ni niti upokojena legendarna voditeljica Barbara Walters ...

21. oktobra je modni svet zapustil veliki modni klasik zaradi zapletov pri zdravljenju raka. Po novici o njegovi smrti so v njegovi domovini celo razglasili dan žalovanja, saj je s svojimi človekoljubnimi prizadevanji na bolje spremenil življenja na tisoče otrok.

V več desetletjih je ime Oscar de la Renta postalo sinonim za blišč in eleganco, njegovih oblek niso nosile le dame newyorške visoke družbe (njegova stranka je bila tudi nekdanja prva dama in modna ikona Jackie O) - za bolj sproščene priložnosti, recimo oddih ob koncu tedna v okrožju Hamptons, je zanje oblikoval celo kavbojke - in kronane glave, ampak tudi najstniške popikone in seveda filmske zvezdnice, ki sanjajo, da bi za podelitev oskarjev njegovo svežo kreacijo posodili prav njim.