Moda
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 21 glasov Ocenite to novico!
Kolekcija Ivane Pilja
Ljubezen do futurističnih elementov ustvarja nove razsežnosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stoječe ovacije za Garevskega. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
       Ivana Pilja je imela nenavadne, ekstravagantne zadeve, ljudem je kar dih zastal. Vrhunsko.       
 Iryno Osypenko Nemec je poleg Garevskega navdušila še ...
12 zgodb Urše Drofenik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
FW pritegne veliko znanih obrazov. Na fotografiji Lorella Flego. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dodaj v

Foto: Srbkinja z "vesoljci" šokirala na #fwlj; Garevski odličen ali "tega Slovenija še ni videla"

MMC na 6. Fashion Weeku
15. april 2014 ob 08:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prvo veliko modno revijo na 6. Fashion Weeku je odprl Zoran Garevski, ki je vsem svojim naslednikom postavil težko nalogo, saj mu je občinstvo za kolekcijo, v kateri je skušal stkati želje, vizije in sanje, namenilo stoječe ovacije.

Teh do konca prvega izmed treh modno obarvanih večerov v Kinu Šiška ni prejel nihče več.

Priznanega modnega oblikovalca Zorana Garevskega so pohvalili tudi znani Slovenci. "Najbolj ganljiv je bil Garevski, tudi ko je občinstvo vstalo, je bilo zelo lepo. V takšni obliki, kot je imel danes, take nore kroje, tega Slovenija še ni videla," je hvalospeve na račun priznanega modnega oblikovalca izrekla ukrajinska manekenka Iryna Osypenko Nemec, ki je prvi dan FW-ja označila kot vrhunski.

Manekenka je dejala, da bi v svoji omari imela tudi kakšno obleko iz kolekcije 12 zgodb Urše Drofenik. Oblikovalka je z 12 različnimi zgodbami, 12 slogi, 12 ženskami, 12 DNK-ji predstavila unikatne večerne obleke z vlečkami, ki jim je dodala še rokavice in kanček hollywoodskega glamurja.

Tretja se je predstavila Dajana Ljubičić, industrijska oblikovalka, ki je svojo ljubezen našla v modi. Pri ustvarjanju kolekcije Moments Lost (Izgubljeni trenutki) so jo navdahnile ravne in jasne linije, ki prehajajo v večplastne.

Kolekcija, ki je šokirala občinstvo
Gostujoča, večkrat nagrajena modna oblikovalka Ivana Pilja je poleg prej omenjenega Garevskega zagotovo prvo ime prvega večera na Fashion Weeku.

Srbkinja je občinstvo šokirala s svojo futuristično kolekcijo, njena kolekcija pa je tako kot obiskovalce razdelila tudi znane Slovence. Pilja je poleg Osypenko Nemčeve navdušila tudi znani televizijski obraz Ivano Šundov Hojan: "Performans moje soimenjakinje Ivane je bil zelo zanimiv, jaz sem našla povezavo med naravo, živimi bitji, med nami ... Nadvse zanimivo je bilo, predvsem presenetljivo, kar se je videlo tudi pri občinstvu."

Modna oblikovalka Maja Ferme, ki letos na FW-ju sodeluje zgolj kot obiskovalka, je dejala, da je prvi večer ponudil nabor raznolikih slogov, njej pa je bila najbolj všeč: " ... meni je bila najbližja srbska modna oblikovalka, ker smo videli zelo močno zgodbo teatralno, na koncu smo videli tudi te žuželke kar pred sabo, določeni kosi so bili kostumografski, ja, so pa tudi takšni, ki jih lahko nosimo vsak dan."

Ivanina futuristična kolekcija pa eni izmed štirih znanih Slovenk, ki smo jih izprašali po končani modni reviji, ni bila všeč: "Nisem razumela zgodbe, spoštujem drugačnost, odbitost vsakega kreatorja, tukaj ni meja, to čisto razumem, ampak ta kolekcija ni bila ne lepa, ne nosljiva, ne prodajna ... Mogoče je želela opozoriti nase, kar tudi je, to ji je uspelo," je dejala manekenka Sabina Remar, ki jo je navdušil le Zoran Garevski: "Začelo se je pri Zoranu Garevskem, tam se je zame tudi končalo, ampak dobro, sta še dva dneva pred nami.


Kdo izmed znanih Slovencev se je udeležil Fashion Weeka, boste izvedeli kmalu v družabni kroniki.

Remarjeva je pozneje "pluse" podelila še Dajani Ljubičić, bilo pa ji je všeč tudi nekaj kosov iz kolekcije Read My Lips (Beri mi z ustnic) ekipe druge generacije Young@Squat, ki jo tokrat sestavljajo Maja Leskovšek, Barbara Krmelj, Matic Veler, Barbara Vrbančič, Sofija Urumovič in Sara Valenci.

Kolekcija nagovarja z mladostno energijo in zagovarja laserski izrez, konstrukcijo in plastenje, strukture v materialih ter tehnotekstilije s kančkom humorja. Read my Lips povabi ljudi, da so pozorni, da opazujejo. Berite nam z ustnic, berite našo skupno zgodbo. Berite naša oblačila, sporočajo mladi modni oblikovalci.

Kolekcije za jesen/zimo modnih znamk Garevski (5-29), Urša Drofenik (30-56), Dajana Ljubičić (57-79), Ivana Pilja (80-109) in Young@Squat (110-140) si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

Dolores Subotić, foto: Sandi Fišer
Prijavi napako
Komentarji
Zetes
# 15.04.2014 ob 09:18
Tiste hlače na fotki 133 bi mogoče lahko prodali kakšnemu čebelarskemu društvu.

Ostalo pa na deponijo.
rdečinavijač
# 15.04.2014 ob 09:13
Šit, kaj folk vse da nase ...
Untamle
# 15.04.2014 ob 10:59
Saj tega noben ne da nase. To je to.
Te modne revije so nekaj neverjetno nepotrebnega. Namen izključno same sebi.
rdečinavijač
# 15.04.2014 ob 09:22
Ivana Pilja (slike 80-109) je predstavila modne kreacije za bančne roparke :-)
diospyros
# 15.04.2014 ob 20:50
A bi mi lahko kdo odgovoril na eno vprašanje:
1.Kdo plačuje kreatorje oz. jih podpira?
2.Kdo nosi te obleke?
3.Kam te obleke po modni reviji gredo?
če kdo misli odgovorit, naj da resne odgovore
frozen pingvin 2
# 15.04.2014 ob 09:37
glede nato da ta folk ni ravno prizemljen....so res vesoljci.
Re
# 15.04.2014 ob 14:08
FW vedno znova razkrije vso bedo slovenske modne industrije. Dizajnerji bi radi bili "nekaj posebnega" in ustvarjajo prav nemogoče obleke, ki niso primerne za nobeno priložnost. Manekenke in manekeni so, kot da bi jih nabrali včeraj na cesti pa še prav grdo gledajo. Svetovnih trendov, kot da ni. Slovenija prehaja v paralelno dimenzijo. Eno samo veliko razočaranje.
bbw
# 15.04.2014 ob 10:55
te modne predstave hoje karkol že so je kerneki, 90% tega se ploh ne fura na planetu zemlja, skratka KRNEKI
zamudnik
# 15.04.2014 ob 22:31
Kolekcija, ki je šokirala občinstvo

Še dva dni naum mogu spat.
la.sonrisa
# 15.04.2014 ob 09:21
phaha slika 97 - ok jutri grem takšna v službo :) ne vem no, drofenik in ljubičić sta mi ble fajn, ostalo pa kaj jaz vem
cockatoo
# 16.04.2014 ob 21:48
ahh, sem mislila, da bo kaj zame .. nč bom pa še naprej v fertahu hodila :-D
indiegantar
# 16.04.2014 ob 19:21
Všeč mi je tista čudna maska na sliki 83 in vse podobno čudne pošastne oprave. Treba je vedeti. da se v vseh teh obelekah skriva zgodba, šifrirano sporočilo. Če boste v tem in prihodnjem mesecu brali modne revije, gledali oddaje o modi ipd, boste zagotovo prebrali in slišali veliko zanimivega.
TurboMan
# 15.04.2014 ob 09:50
loh bi mal shujšale
Farmergirl
# 15.04.2014 ob 09:58
A slik NTFjevcev pa ne bo?
mornar1310
# 15.04.2014 ob 10:50
Spet sama negativna energija s strani komentatorjev. Kaj pa če je to namenjeno potrošnikom iz vesolja , in bodo prišli E.T ji iz različnih ozvezdji. :)

Sicer se smejem tem modelom , samo ji priznam da je originalna " UPA SI".!

Aja zakaj ocenjujete celotno kolekcijo na podlagi tistih vesoljnih oblekah . Saj ostale so pa okay. Mislim kakor komu? No pa bodite negativni kot vedno !

Lep dan vsem svobidnim umetnikom , in negativnežem!
Kazalo