Ljubezen do futurističnih elementov ustvarja nove razsežnosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ljubezen do futurističnih elementov ustvarja nove razsežnosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stoječe ovacije za Garevskega. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ivana Pilja je imela nenavadne, ekstravagantne zadeve, ljudem je kar dih zastal. Vrhunsko.

Iryno Osypenko Nemec je poleg Garevskega navdušila še ...
12 zgodb Urše Drofenik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
FW pritegne veliko znanih obrazov. Na fotografiji Lorella Flego. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Teh do konca prvega izmed treh modno obarvanih večerov v Kinu Šiška ni prejel nihče več.

Priznanega modnega oblikovalca Zorana Garevskega so pohvalili tudi znani Slovenci. "Najbolj ganljiv je bil Garevski, tudi ko je občinstvo vstalo, je bilo zelo lepo. V takšni obliki, kot je imel danes, take nore kroje, tega Slovenija še ni videla," je hvalospeve na račun priznanega modnega oblikovalca izrekla ukrajinska manekenka Iryna Osypenko Nemec, ki je prvi dan FW-ja označila kot vrhunski.

Manekenka je dejala, da bi v svoji omari imela tudi kakšno obleko iz kolekcije 12 zgodb Urše Drofenik. Oblikovalka je z 12 različnimi zgodbami, 12 slogi, 12 ženskami, 12 DNK-ji predstavila unikatne večerne obleke z vlečkami, ki jim je dodala še rokavice in kanček hollywoodskega glamurja.

Tretja se je predstavila Dajana Ljubičić, industrijska oblikovalka, ki je svojo ljubezen našla v modi. Pri ustvarjanju kolekcije Moments Lost (Izgubljeni trenutki) so jo navdahnile ravne in jasne linije, ki prehajajo v večplastne.

Kolekcija, ki je šokirala občinstvo
Gostujoča, večkrat nagrajena modna oblikovalka Ivana Pilja je poleg prej omenjenega Garevskega zagotovo prvo ime prvega večera na Fashion Weeku.

Srbkinja je občinstvo šokirala s svojo futuristično kolekcijo, njena kolekcija pa je tako kot obiskovalce razdelila tudi znane Slovence. Pilja je poleg Osypenko Nemčeve navdušila tudi znani televizijski obraz Ivano Šundov Hojan: "Performans moje soimenjakinje Ivane je bil zelo zanimiv, jaz sem našla povezavo med naravo, živimi bitji, med nami ... Nadvse zanimivo je bilo, predvsem presenetljivo, kar se je videlo tudi pri občinstvu."

Modna oblikovalka Maja Ferme, ki letos na FW-ju sodeluje zgolj kot obiskovalka, je dejala, da je prvi večer ponudil nabor raznolikih slogov, njej pa je bila najbolj všeč: " ... meni je bila najbližja srbska modna oblikovalka, ker smo videli zelo močno zgodbo teatralno, na koncu smo videli tudi te žuželke kar pred sabo, določeni kosi so bili kostumografski, ja, so pa tudi takšni, ki jih lahko nosimo vsak dan."

Ivanina futuristična kolekcija pa eni izmed štirih znanih Slovenk, ki smo jih izprašali po končani modni reviji, ni bila všeč: "Nisem razumela zgodbe, spoštujem drugačnost, odbitost vsakega kreatorja, tukaj ni meja, to čisto razumem, ampak ta kolekcija ni bila ne lepa, ne nosljiva, ne prodajna ... Mogoče je želela opozoriti nase, kar tudi je, to ji je uspelo," je dejala manekenka Sabina Remar, ki jo je navdušil le Zoran Garevski: "Začelo se je pri Zoranu Garevskem, tam se je zame tudi končalo, ampak dobro, sta še dva dneva pred nami.


Kdo izmed znanih Slovencev se je udeležil Fashion Weeka, boste izvedeli kmalu v družabni kroniki.

Remarjeva je pozneje "pluse" podelila še Dajani Ljubičić, bilo pa ji je všeč tudi nekaj kosov iz kolekcije Read My Lips (Beri mi z ustnic) ekipe druge generacije Young@Squat, ki jo tokrat sestavljajo Maja Leskovšek, Barbara Krmelj, Matic Veler, Barbara Vrbančič, Sofija Urumovič in Sara Valenci.

Kolekcija nagovarja z mladostno energijo in zagovarja laserski izrez, konstrukcijo in plastenje, strukture v materialih ter tehnotekstilije s kančkom humorja. Read my Lips povabi ljudi, da so pozorni, da opazujejo. Berite nam z ustnic, berite našo skupno zgodbo. Berite naša oblačila, sporočajo mladi modni oblikovalci.

Kolekcije za jesen/zimo modnih znamk Garevski (5-29), Urša Drofenik (30-56), Dajana Ljubičić (57-79), Ivana Pilja (80-109) in Young@Squat (110-140) si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

Ivana Pilja je imela nenavadne, ekstravagantne zadeve, ljudem je kar dih zastal. Vrhunsko.

Iryno Osypenko Nemec je poleg Garevskega navdušila še ...