Moda
Natalie Portman, America Ferrera in Emma Stone v spremstvu nekdanje teniške zvezde in aktivistke Billie Jean King. Foto: Reuters
V črno so se v znak podpore oblekli tudi moški. Na fotografiji James in Dave Franco. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Vse prej kot klasična rdeča preproga - zlati globusi v črnem

V črnem tako ženske kot moški
8. januar 2018 ob 09:00
Los Angeles - MMC RTV SLO

V času, ko se Hollywood spopada z vedno daljšo vrsto obtožb o spolnem nadlegovanju, so se težave prenesle tudi na podelitve nagrad. Tako so na podelitvi zlatih globusov barvite toalete zamenjala črna oblačila.

Igralke so se za to potezo odločile v znak protesta proti razširjenemu in predolgo toleriranemu spolnemu nadlegovanju ter vsem krivicam, ki se dogajajo v filmski industriji. Podporo so jim napovedali tudi moški igralski kolegi, ki so se na rdeči preprogi zlatih globusov tega tudi držali in za podelitev nagrad izbrali oblačila v odtenkih črne.

V spremstvu aktivistk
Igralke so aktivizem razširile prek meja črnih oblek, saj so mnoge za spremstvo na dogodek izbrale aktivistke, ki se borijo za pravice žensk tudi zunaj zabavne industrije. Michelle Williams (ki je bila pobudnica te ideje) je prišla v spremstvu Tarane Burke, ki je pred leti začela uporabljati slogan "Tudi jaz" za podporo temnopoltim ženskam, ki so bile spolno zlorabljene. Meryl Streep je prišla v spremstvu aktivistke Ai-Jen Poo, Emma Stone pa v spremstvu Billie Jean King, ki jo upodablja tudi v najnovejšem filmu Bitka spolov.

Emmi Watson se je na sprehodu po preprogi pridružila Marai Marasi, predsednica britanske organizacije, ki se trudi "odgovarjati na nasilje nad temnopoltimi ženskami in deklicami ter ga preprečevati". Kot je pojasnila Watsonova, sodelujeta že več let, ko pa je Williamsova predstavila idejo, da bi se igralkam na rdeči preprogi pridružile aktivistke, ji je prva na misel prišla ravno Marasijeva. "Skupaj se zabavava in sva druga drugi izziv."


Več kot zgolj razkazovanje večernih toalet

Aktivistke so se med drugim pridružile še Susan Sarandon, Amy Poehler, Shailene Woodley in Lauri Dern. Mediji, prisotni na dogodku, so tako prvič namesto vprašanj o izbiri toalet in dodatkov ženske v intervjujih spraševali o imenih aktivistk in njihovih organizacijah.

"Rada bi dala prostor tistim ženskam, ki sicer nimajo glasu, da bi spregovorile o spolnih zlorabah in posilstvih. Poslušam jih. Morajo vedeti, da to ni njihova krivda in da niso 'umazane'. To je moje današnje sporočilo," je na rdeči preprogi svoje sporočilo ženskam prenesla oskarjevka Viola Davis.

Več utrinkov iz "najturobnejše rdeče preproge vseh časov" si lahko ogledate spodaj.

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
vrtojb5
# 08.01.2018 ob 09:38
Globoki dekolteji pa na pol nage - ja res ste poslale sporočilo.
oliva
# 08.01.2018 ob 11:21
Ja, ravno Michelle Pfeiffer pa ne prepoznajo al kaj.

Je pa prav ona med redkimi, ki so dejansko nekaj 'sporočale' s črno obleko.
Poleg Elisabeth Moss, Debre Messing in Salme Hayek pa še enih par (Jane Campion...).

Mnoge pa so izpadle smešne in pravzaprav poceni.
Kako biti politično korekten in ne-spolni-objekt in hrkati biti čimbolj seksi po možnosti v "mali črni oblekici"...
Clovek
# 08.01.2018 ob 11:00
Spoštovani MMCjevci,

naj vam najprej nekoliko zapoznelo zaželim srečno novo leto, veliko novih spoznanj, dobrih argumentov in poglobljenega razumevanja sveta, za katerega izboljšanje si prizadevate.

V odsotnosti časa sem pustil mimo nekaj priložnosti za debato, pa mi je bilo v nekoliko bolj ležernih prazničnih dneh zanimivo spet naleteti na vaše zapise. Vsaj tisti bolj poglobljeni, večvrstični, se zdijo precej bolj kulturni in argumentirani, kot so bili na začetku, in predvsem me navdušuje to, da je v nekaterih argumentih na obeh straneh mogoče najti vsebine, s katerimi se lahko strinjam.

Morda bi se zato namesto bitki med spoloma tokrat posvetili sorodni, celo bolj pomembni temi, če iskreno želimo boljši svet:
Ljudje se z argumenti v razgreti debati počutijo napadene, potisnjene v obrambno pozicijo, in se zato branijo. S takim odnosom jih ne moremo pridobiti za svojo stvar, tak odnos bo klical po anti-anti-karkoli zagovarjamo, ki bo ob uporabi istega odnosa zbudil (anti-)^3karkoli in spor, sovraštvo med ljudmi bo ostalo.

Razmislite o tem, pa če vam je do gradnje dobrih odnosov namesto do boja proti borcem, lahko kaj rečemo o srčiki problema: odnosom do sogovornikov, s katerimi se ne strinjamo.
Springbok
# 08.01.2018 ob 09:38
Kot na pogrebu.
jakosol
# 08.01.2018 ob 09:16
Ah, ta hinavski dvolični Hollywood. Politična korektnost par excellence.
pikabu
# 08.01.2018 ob 11:12
Izpustili ste napis, kdo je na fotografiji št. 31. Saj veste, kajne? :)
juventina10
# 09.01.2018 ob 11:16
tokrat je absolutna zmagovalka dakota
Clovek
# 09.01.2018 ob 07:51
Ali ni zanivo, kakšen dolgčas, ko se ne prepiramo? Ker se borci za ne ukvarjajo z borci proti, imajo čas razmišljati, kako uresničiti svojo agendo ne le v besedah, ampak tudi v dejanjih. Ker se borci proti ne ukvarjajo več z borci za, imajo tudi oni čas za svojo agendo. Ker/če se spoštujejo, bodo vsak pri svoji agendi pazili, da drug drugega upoštevajo, ne prizadenejo. Če ne bdo pazili, bodo enkrat kasneje ugotovili, da so delali zaman, saj se "novi lepi svet" zaradi ponovno razgretega konflikta ne bi udejanil.

Sanje idealista :)

Bomo videli, kdaj se razplamti naslednji debatni spopad: ljudje smo preveč krvavi pod kožo, da bi bile take sanje izvedljive. Zato nam bo nekega dne vladal silicij, ki je precej bolj trden v svojih idealih. Samo upamo lahko, da bodo ti ideali dvolj univerzalni, da se poklopijo z našimi, pa to ne s kakršnimkoli pohlepom, ampak z modrostjo, zmernostjo, radostjo. Kaj pravite, bi te vrednote lahko vladale brez silicija?
zlobniCO2
# 08.01.2018 ob 09:31
#GlobesSoBlack
oziris.va
# 10.01.2018 ob 13:04
35/50 - Kendall Jenner

Kaj za vraga? o_O
oziris.va
# 10.01.2018 ob 13:02
23/50 - Gillian Anderson
Huh, skoraj jo nisem prepoznal.
juventina10
# 09.01.2018 ob 11:17
...spredaj elegantna ,zadaj bogat detajl, ki pa se ga tukaj ne vidi in pa seveda kendall
Zlobni genij
# 08.01.2018 ob 11:31
To je zgolj hollywoodska dvoličnost in hipokrizija. Če že kaj te kao zelo modre, inspiracijske, aktivistične, feministične ženske sporočajo s temi opolzkimi črnimi oblekami je zgolj to, da so za spolne avdicije, ne pa proti.
elektrupunk
# 08.01.2018 ob 09:06
#OscarsSoWhite
PikiMiki
# 08.01.2018 ob 09:11
A je kdo umru?
nvk
# 08.01.2018 ob 11:22
http://www.rtvslo.si/kultura/film/se-nikoli-tako-resni-zlati-globusi-v-pricakovanju-protestne-crnine-in-novih-nagrajencev/442383

Ja MMC mislim da nam je jasno... tolcete te novice o crnih oblekah kot da je to top tema za slovenski narod. Kaj ces, ko pa verjetno vecina bere samo ameriske novice.
Bivši uporabnik
# 08.01.2018 ob 09:26
Bi pohvalil kero od deklet pa se bojim obsojevanja feminističnega lobija ter obsodb spolnega nadlegovanja.
Kazalo