Na ljubljanskem tednu mode so se z razstavo poklonili Zoranu Garevskemu. Foto: Klemen Razinger
Na ljubljanskem tednu mode so se z razstavo poklonili Zoranu Garevskemu. Foto: Klemen Razinger

Garevski je v svojih kreacijah zrcalil močne, samozavestne in večne ženske.

Dajana Ljubičić, modna oblikovalka
Zoran Garevski je s svojim delom močno zaznamoval vsa področja modnega dogajanja pri nas. Foto: Klemen Razinger

Organizatorji ljubljanskega tedna mode so se Garevskemu poklonili z razstavo Ne(s)končno neizbrisljiv, na kateri so na ogled postavili izbrana dela modnega velikana.

Pri razstavi je sodelovala tudi modna oblikovalka Dajana Ljubičić, ki je povedala, da je časa za pripravo takšne razstave skoraj vedno premalo, saj je težko zaobjeti celotno genialnost avtorja, ki je bil tako prodoren in plodovit kot Zoran Garevski: "Njegov oblikovalski opus sem poskušala predstaviti z deli, ki najbolj ponazarjajo njegovo ustvarjalno estetiko."

Zoran Garevski je slovenski modi vtisnil večen pečat, kot je povedala Dajana, je bil človek občutka, progresiven estet, velikodušen mentor in večkrat nagrajeni profesionalec, ki je spreminjal merila: "Njegov slog oblikovanja ostaja eden najbolj prepoznavnih. S svojo tankočutnostjo je v iskanju ravnovesja med lastno kreativnostjo, prožnostjo in dojemljivostjo tistih, ki so njegove kreacije nosili, razširil polje razumevanja mode in estetike."

Gre za 30 kreacij, med njimi najdemo jakne, plašče in obleke, prevladuje črna barva, kar ne preseneča, saj je bil Zoran znan kot mož, ki ljubi črno barvo. Razstavo so sooblikovale Zoranove zveste stranke, ki so se odzvale vabilu organizatorjev, svoje ljube kose so tako posodile za razstavo. "Verjamem, da je v garderobi vsake izmed njih zagotovo na posebnem mestu," pravi Dajana.

Modna oblikovalka Nataša Peršuh je dejala, da je postavitev razstave skoraj takšna, kot bi jo postavil Zoran sam: "Čutijo se vplivi Squata, hkrati je zelo izčiščena, romantična, nekoliko melanholična in iskrena, s poudarkom na celostni estetiki. Ne moremo govoriti o retrospektivi, lahko pa na razstavi najdemo kose iz vseh obdobij Zoranovega ustvarjanja."

Kot je povedala varnostnica razstave, je zanimanje za razstavo veliko, številni sprašujejo, ali je mogoče kreacije tudi kupiti. Dodala je: "Lepo je videti toliko Zoranovih stvari na kupu, lepo je na oko," s čimer se še kako strinjamo in priporočamo ogled - razstavo si lahko brezplačno ogledate v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani do sobote, 24. septembra, od 8. do 20. ure.

Izjemen oblikovalec, izjemen človek
Zoran Garevski, ki je s svojim delom močno zaznamoval vsa področja modnega dogajanja pri nas, je leta 2014 v 43. letu starosti izgubil boj z zahrbtno boleznijo - rakom.

Izjemni modni oblikovalec in predvsem izjemen človek je svojo veličino pokazal tudi v najhujših trenutkih svojega življenja. V trenutkih, ko so zdravniki rekli, da mu ni več pomoči, in ko se je iz bolnišnične postelje preselil v prostore Hiše hospica, je organiziral dobrodelno modno revijo, na kateri je sodelovalo 34 slovenskih modnih oblikovalcev.

Spodaj si lahko ogledate fotoutrinke z odprtja razstave.

Dolores Subotić
foto: Urša Premik in Klemen Razinger

Garevski je v svojih kreacijah zrcalil močne, samozavestne in večne ženske.

Dajana Ljubičić, modna oblikovalka