Ekscentrični modni oblikovalec priznava, da bi, če ne bi bilo incidenta, verjetno pristal v psihiatrični ustanovi ali dva metra pod zemljo. Foto: EPA
Ekscentrični modni oblikovalec priznava, da bi, če ne bi bilo incidenta, verjetno pristal v psihiatrični ustanovi ali dva metra pod zemljo. Foto: EPA
John Galliano
Sodišče mu je zaradi protijudovskih opazk prisodilo denarno kazen. Foto: EPA

V pogovoru za Vanity Fair je Britanec zatrdil, da ni bil nikoli rasist, za svoje izjave februarja 2011 v pariškem lokalu pa je "okrivil" alkohol in mamila, s katerimi se je boril v tistem obdobju. "To je bilo nekaj najhujšega, kar sem kdaj rekel, ampak ničesar nisem mislil resno," je dejal in dodal: "Zdaj se zavedam, da ... sem bil tako jezen in nezadovoljen, da sem rekel nekaj najbolj kljubovalnega, kar mi je padlo na pamet."

Izgubil službo in ugled
Znano je, da je bil danes 52-letni oblikovalec tedaj kreativni direktor francoske modne hiše Dior. Zaradi incidenta, ko je v kavarni La Perle v Parizu napadel nič hudega sluteče goste in jih zmerjal z židi, ga je Dior odpustil, hrbet so mu obrnili kolegi iz modnega sveta, za izbruh pa je moral odgovarjati tudi na sodišču, ki mu je zaradi "javnih žalitev na podlagi narodnosti in verske pripadnosti, rase in etnične pripadnosti" v dveh ločenih incidentih (podoben izbruh se je zgodil že oktobra 2010) prisodilo 6.000 evrov denarne kazni.

Med sodnim postopkom se je sicer razkrilo še, da je Galliano že pred obema dogodkoma napadel nekega kuratorja v muzerju zaradi njegovih judovskih korenin, svojega prijatelja pa zmerjal zaradi njegovega južnoazijskega rodu. Poleg tega je na splet pricurljal videoposnetek Galliana, ki (sicer očitno pijan) razglaša svojo ljubezen do Hitlerja.

Pristal bi v "psihiatrični ustanovi ali dva metra pod zemljo"
Po obsodbi se je umaknil v osamo in večino časa preživel na neki kliniki za odvajanje v ameriški zvezni državi Arizona. Danes je Galliano hvaležen za dogodek in sankcije, ki so sledile - spodbudile so ga namreč k spremembi načina življenja. Če tega ne bi storil, bi slej kot prej končal v "psihiatrični ustanovi ali dva metra pod zemljo", je prepričan.

Zdaj je že dve leti trezen in se na vsakem koraku trudi, da bi se odkupil za svoje napake, je razkril v intervjuju in dodal, da si želi samo nadaljevati svoje delo. "Zelo veliko sem se naučil o sebi. Znova sem odkril tistega majhnega fanta, ki je čutil lakoto po ustvarjanju in ki se je vmes nekje izgubil."

Drugo priložnost mu je dal prijatelj Oscar de la Renta
Novo priložnost mu je dal prijatelj, dominikanski oblikovalec Oscar de la Renta, ki ga je izbral za kreativnega vodjo svoje blagovne znamke, prva kolekcija, ki jo je Britanec, rojen na Gibraltarju, oblikoval, pa je bila predstavljena februarja na newyorškem tednu mode. "Z Johnom se že dolgo poznava in že od nekdaj občudujem njegov velik talent," je pred meseci dejal de la Renta in dodal: "Dolgo se je trudil, da bi okreval, zato sem vesel, da mu lahko ponudim priložnost, da se znova vrne v svet mode in se spet prilagodi v okolju, kjer je bil nekoč tako ustvarjalen."

Edino delo, ki ga je Galliano v vmesnem času sprejel, je bilo oblikovanje poročne obleke za prijateljico in manekenko Kate Moss.