Gallianu je francosko sodišče zaradi protisemitskega govora izreklo pogojno denarno kazen 6.000 evrov. Foto: EPA
Gallianu je francosko sodišče zaradi protisemitskega govora izreklo pogojno denarno kazen 6.000 evrov. Foto: EPA

Galliana, ki je več kot deset let sodeloval z Diorjem, je Francija leta 2009 njegovo ustvarjanje na področju mode počastila z najvišjim francoskim odlikovanjem, ki mu ga je podelil nekdanji predsednik Francije Nicolas Sarkozy. Zdaj pa mu je predsednik Francois Hollande zaradi nespametnega obnašanja članstvo v redu vitezov legije časti odvzel.

51-letni oblikovalec z gibraltarskimi koreninami je bil lani z delovnega mesta kreativnega vodje pri modni hiši Dior odstavljen zaradi protijudovskih pripomb, ki jih je izrekel v nekem pariškem lokalu. "Padli" modni oblikovalec je februarja 2011 s sovražnim govorom razžalil par, ki je sedel na terasi kavarne, verbalnemu napadu pa naj bi sledil še fizični obračun. Kot je za francoski radio Europe 1 povedal par, je nanju letelo nekaj Gallianovih ponižujočih opazk, ki so se nanašale na Jude in Azijce.

Pozneje se je Galliano zagovarjal, češ da je bil v času izbruha pod vplivom alkohola, zato se je po incidentu umaknil na zdravljenje. Zdaj pa naj bi načrtoval selitev v Los Angeles. Pri Diorju ga je sicer nasledil belgijski oblikovalec Raf Simons, prej kreativni vodja pri modni hiši Jil Sander.