Nad Andrejem je posebej navdušen Marc Jacobs, tako pa ga je na newyorškem tednu mode februarja oblekel Jeremy Scott. Foto: EPA
Nad Andrejem je posebej navdušen Marc Jacobs, tako pa ga je na newyorškem tednu mode februarja oblekel Jeremy Scott. Foto: EPA
Andrej Pejić
Zlahka se spremeni tudi v nevesto. Foto: EPA

Plavolasi Andrej, ki je bil rojen v Tuzli, odkrili pa so ga v McDonald'su v Melbournu, je v svetu mode našel tržno nišo, saj s svojo nenavadno podobo - vitko postavo, dolgimi svetlimi lasmi in ženskimi potezami - briše meje med spoloma. Zanj se grebejo vsi modni oblikovalci, nastopa pa tako na moških kot ženskih revijah.

Dejal je, da nikoli ni pričakoval, da bo postal tako uspešen. "Ljudje so se očitno naveličali gledati enih in istih obrazov, zato so postali bolj dojemljivi za ekscentrike," je dejal modni zvezdnik, ki kar naprej posluša pohvale o svoji lepoti. "Njegov obraz deluje, kot da je z drugega sveta," pogosto pravijo fotografi. Pa ga je nenavadna podoba v otroštvu kdaj ovirala? "Ne, nisem imel težav s tem, da sem bil videti kot deklica. Prej bi celo rekel, da so me vsi občudovali, kot pa da sem bil tarča posmeha."

Spol res ni pomemben
Danes, ko je velika zvezda modnega sveta z vzdevkoma "Gospod uniseks" in "Femiman", pa si lahko privošči še več. Zato brez težav nakupuje v trgovinah z ženskimi oblačili, saj so mnogi ženski kroji njegovemu telesu bolj prilegajo. V svoji omari ima tudi "množico" ženskih salonarjev in škornjev z visoko peto. "Spol mi res ni pomemben. Ali ni vseeno, ali govorimo z moškim ali žensko? Do vseh ljudi je treba imeti enak odnos, ne glede na to, ali so temnopolti ali svetlopolti, moški ali ženske."

Želi se preseliti v avstralsko divjino
Kljub najstniškim letom pa že gleda v prihodnost, saj je prepričan, da bo del modnega "cirkusa" le še kakšnih deset let. "V modi sem dve leti in za zdaj se še zabavam. A z vsakim si upam staviti, da bom čez deset let že obiral sadje. Živel bom nekje sredi avstralske divjine z vsemi svojimi otroki, saj si želim posvojiti enega z vsake celine," je dejal.

Zaradi nenavadne pojave - mnogi ga opisujejo kot moškega, ujetega v žensko telo, pa ima eno veliko prednost pred najuspešnejšimi manekenkami današnjega časa - ni se mu treba uklanjati pogosto krutim zahtevam modnega sveta glede kilogramov.

"Trenutno nosim konfekcijsko število 36. Seveda moram paziti, kako se prehranjujem, a pogosto se lahko pregrešim, in to povsem brez slabe vesti. Nikoli mi še nihče ni rekel, da moram izgubiti nekaj kilogramov ali se spremeniti na kakršen koli način. To je odlično, saj me preprosto ne morejo 'popredalčkati' v določeno kategorijo ali me primerjati s komer koli," je dejal.