Cher in Marc Jacobs na Met Ballu na začetku tega meseca. Foto: Reuters
Cher in Marc Jacobs na Met Ballu na začetku tega meseca. Foto: Reuters
V petih desetletjih na glasbenem prizorišču si je Cher ustvarila status modne kameleonke, njene odrske obleke so bile vedno več kot drzne. Foto: Reuters
Prva podoba Cher za Marc Jacobs, za objektivom je stal David Sims. Foto: Promocijsko gradivo

"Izjemna in lepa Cher! Fotografiral jo je David Sims za našo jesensko-zimsko kampanjo. To je šele začetek ... Več prihaja!" je ameriški modni oblikovalec pripisal objavi na svojem osebnem profilu na Instagramu.

Namig, da bi se kaj takega utegnilo zgoditi, je bilo že dejstvo, da je bila prav Cher Jacobsova spremljevalka na bleščečem modnem dogodku Met Ball na začetku meseca, nosila je njegovo kreacijo, izdatno olepšano z bleščicami.

Pevka s pravim imenom Cherilyn Sarkisian (1946) se nezadržno bliža osmemu desetletju življenja, a nikakor ni edina slavna osebnost v zrelih letih, ki so jo v zadnjem času povabili k zastopanju kake modne hiše. Pred kratkim so pri pariški znamki Celine predstavili 80-letno zvezdnico svoje poletne kampanje, pisateljico Joan Didion, za Saint Laurent nastopa 71-letna (zdaj sicer hudo bolna) Joni Mitchell.

Tudi Jacobs sam je že sodeloval z lepoticami v zrelih letih: med drugim sta v njegovih kosih pozirali Jessica Lange in Catherine Deneuve, slednja sicer v vlogi zvezdnice kampanje Louis Vuitton, znamke, katere kreativni vodja je bil do predlani.

Popzvezdnica in oskarjevka
Cher je svoj vzpon med zvezde začela "davnega" leta 1965, postala je simbol ženske emancipacije v zabavni industriji, ki ji, vsaj v poslovnem smislu, dominirajo moški. Najprej je bila skupaj z možem Sonnyjem Bonom - njun zakon se, milo rečeno, ni končal ravno v prijateljskem duhu - polovica dvojca Sonny & Cher, pozneje pa je ustvarila izjemno uspešno glasbeno solokariero.

Vzporedno se je ukvarjala tudi z igro, leta 1983 je bila nominirana za oskarja za stransko vlogo v drami Silkwood, pet let pozneje pa je zlati kipec tudi dobila, in to za glavno vlogo v romantični dramediji Moonstruck.

Velja za eno največjih zgodb o uspehu v zgodovini ameriške popularne kulture, saj je poleg oskarja dobila še grammyja, emmyja, posebno nagrado sveta modnih oblikovalcev Amerike, tri zlate globuse, nagrado na filmskem festivalu v Cannesu ... Po vsem svetu je prodala 100 milijonov plošč in je ena najbolje prodajanih glasbenih izvajalk vseh časov: v vsakem izmed zadnjih šestih desetletij se je zavihtela na vrhove lestvic.

Cher je politična aktivistka in se zavzema za pravice LGBT-skupnosti, ob čemer velja omeniti, da je njen 46-letni sin Chaz, ki se je rodil kot Chastity, transseksualec, prestal je tudi operacijo spola.