Izbor moda
hlače
Ljudje sprva niso niti pomislili na to, da bi težnje po ženskih hlačah lahko pomenile prihajajočo žensko emancipacijo. Foto: Reuters
Manekenka v sporni kreaciji. Foto: Wikipedia
       Cel svet govori o "jupe culotte". Iz Pariza se je izdala beseda, da morajo ženske hlače nositi. In svet nima boljše naloge, kot baviti se z neumnostmi potratnih pariških dam. Ženska noče biti več ženska, ampak moški.       
 Primorski list, 30. marec 1911
Robert Devetak trenutno končuje doktorat na Filozofski fakulteti v Ljubljani, katerega tematika je delovanje žensk v okviru dobrodelnih društev na Goriškem in Gradiškem v obdobju Avstro-Ogrske. Foto: Arhiv Republike Slovenije/Borut Jurca
Predavanje je pritegnilo veliko obiskovalcev. Foto: Arhiv Republike Slovenije/Borut Jurca
       V tukajšnjem gledališču cesarice Marije se je pojavila dama v hlačah. Občinstvo je žensko obkolilo in se iz nje kruto norčevalo.       
 Slovenec, 4. marec 1911
Orientalsko navdihnjene ženske hlače so v javnosti vzbudile burne odzive. Foto: Wikipedia

Dodaj v

Ženske hlače: Kontroverzen kos garderobe, ki javnosti ni pustil ravnodušne

Kdaj so ženske začele nositi hlače?
20. april 2018 ob 06:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ste se kdaj vprašali, kdaj so ženske začele nositi hlače? Danes se nam takšna ženska garderoba morda zdi popolnoma običajna, v prejšnjem stoletju pa je bila ženska v hlačah po mnenju številnih tista, ki je s svojim oblačenjem ljudstvu zakuhala božjo kazen v obliki kolere ...

V Arhivu Republike Slovenije je o "hlačni problematiki prejšnjega stoletja" spregovoril Robert Devetak, ki je svoje predavanje začel z besedami: "Sicer nisem noben strokovnjak za zgodovino mode, vendar ...".

Mladi raziskovalec je s podrobnim proučevanjem začetkov hlačne mode med ženskami prišel do številnih nepričakovanih spoznanj - recimo do tega, da so bili nekateri nasprotniki novega kosa garderobe v svojem neodobravanju celo tako goreči, da so si zaradi hlač vzeli življenje. Tak je bil na primer tudi neki italijanski veljak, ki je ob novici, da se njegova hčerka po ulici sprehaja oblečena v "modni stvor" oziroma hlače, naredil samomor.

Prvi je javnost s približkom hlač, kot jih poznamo danes, presenetil francoski modni oblikovalec Poul Poiret, ki so ga zaradi drznih (in po mnenju številnih tudi spornih) potez oklicali kar za "kralja mode". Poireta, ki je v Franciji med prvimi šokiral z modnimi revijami in modnimi katalogi, je pri nenavadni stvaritvi - ženskih hlačah - navdihnilo gledališče. Po ogledu predstave Ballete Russes leta 1910 je svoji spomladanski kolekciji namreč pridružil jupe-culotte ali hlačno krilo, kot so oblačilo poimenovali na Slovenskem. Gledališče je namreč dolgo veljalo za forum, na katerem so se lahko vzpostavljale nove modne smernice.

Novica o predrzni kreaciji se je hitro razširila ...
Francija je že takrat veljala za eno izmed vplivnejših modnih središč, zato ni bilo dvoma o tem, da se bo Poiretovo nenavadno dognanje kmalu preselilo še v druge evropske države. Hlačno krilo je zato že naslednje leto doseglo slovensko ozemlje.

Orientalsko navdihnjeno hlačno krilo je nemudoma poželo burne odzive. Oblikovalec ga je predstavil v treh različnih modelih, zaradi širokih hlačnic pa na prvi pogled niti ni bistveno razlikovalo od navadnega ženskega krila.

Vest, da so javnosti dostopne nenavadne hlače, ki so primerne za ženske, je kmalu dosegla tudi Avstro-Ogrsko, ki je stvaritev ostro obsodila. Negativno so se odzvali predvsem prebivalci večjih mest, kot so Dunaj, Brno in Gradec. Nepredstavljivo nespodoben pa se kos ni zdel le moškim, temveč tudi številnim ženskam. Ženske, ki so hlačno krilo odobravale, so bile na ulici zato pogosto deležne številnih zmerljivk, tu in tam jih je zadel tudi kakšen kamen, pa tudi javnih prireditev se tako oblečene niso smele udeleževati.

Zaradi hlač za žensko so se vneli hudi spori
Na Dunaju so zato, ker je v stavbo vstopila nenavadna ženska v nenavadnem "krilu", celo prekinili sejo državnega zbora. Veljaki so si čudo namreč želeli ogledati na lastne oči. V Budimpešti pa je kmalu po prihodu hlačnega krila začelo delovati tudi društvo, ki se je zavzemalo za ukinitev ženskih hlač.

V Romuniji je bilo zgražanje še večje. Neko dekle si je po prepiru s svojim zaročencem hlače nadelo samo zato, da bi ga razjezilo. Pozneje tistega dne jo je zaročenec zaradi sramote na ulici ubil. Neki italijanski veljak pa je naredil samomor, ko je izvedel, da njegova hčerka nosi hlače.


Kaj pa na Slovenskem?
Pri nas so ženske hlače v Novicah prvič omenili že leta 1876, potem ko so se na Slovenskem pojavile Poiretove hlače, pa so številni poudarjali, da ženska v hlačah ne želi "predstavljati tega, da je v hiši ona gospodarica, temveč se le želi znebiti nadležne kikle".

Po letu 1911 so o hlačah pisali že vsi večji ženski časopisi, kot so Slovenka, Naša gospodinja in Slovenska gospodinja. Ljudje sprva niso niti pomislili na to, da bi težnje po ženskih hlačah lahko pomenile prihajajočo žensko emancipacijo. Nov kos oblačila je veljal le za še eno modno muho.

Stran z neudobnim steznikom!
Številne ženske so v oblačilu videle predvsem možnost udobnega in sproščenega gibanja. Tudi steznik, ki je včasih veljal za obvezen kos garderobe, se je počasi začel umikati iz damskih omar. Ženske višjih družbenih slojev so se v hlačah lažje ukvarjale s športom, pa tudi potovale. V skladu s hitro razvijajočim se turizmom so hlače za žensko postale prava obvezna oprema.

Za MMC je o tem vidiku razvoja hlač spregovorila tudi Natalija Glažar iz Arhiva Republike Slovenije: "Razvoj turizma je bil v polnem razcvetu že v letih 1910 in 1920. Za potovanja z avtomobilom in vlakom je ženska morala obleči kaj udobnega. Domnevam, da je na svojih potovanjih v Alpe hlače nosila tudi kraljica Margarita. Si lahko predstavljate, da bi se na potovanje odpravila v težki, neokretni obleki?"

V Mariboru so nekaj mesecev po prihodu hlačnega krila celo izvedli raziskavo, v kateri so ugotavljali, kaj o hlačah meni "lepi spol", kot so takrat pogosto imenovali ženske. Veliko žensk je oblačilo opisalo kot elegantno in lepo. Neka dama pa je ob priložnosti dejala: "Oblekla bi ga, le prva ne želim biti."

Priložnost za narod
Številne pokrajine današnje Slovenije se v primerjavi z drugimi deželami niso odzvale preveč pikro. V prihodu tako "progresivne ideje", kot so bile v tistem času ženske hlače, so Slovenci namreč videli priložnost, da Nemcem in Italijanom pokažejo, da so visoko kultiviran narod, ki je sposoben globokega razmišljanja in sprejemanja drugačnosti. Vendar je tudi v tem pogledu prišlo do kresanja številnih mnenj, predvsem med različnimi političnimi tabori. Nekateri so ženske hlače namreč imenovali za "jako estetske", drugi pa za "modni stvor", "spako" in celo "zadrgnjen žakelj".

Na Slovenskem je izstopala Goriška pokrajina. "Ženska noče biti več ženska, ampak moški," so pisali mediji in takšne hlače imenovali za nespametno emancipacijo, ki jo ponuja propadajoči francoski narod. "To je narobe svet," so celo zapisali v Primorskem listu. Prav tako so bili v Gorici številni mnenja, da je to še en način, na katerega se ženske želijo prebiti v svet politike in, jasno, pridobiti volilno pravico. Zdelo se jim je celo, da z nošnjo hlač ženske izdajajo slovenski narod, saj so ta kos garderobe k nam prinesli Nemci.

Podpora je bila nizka
Ker hlače tudi med ženskim delom populacije dolgo niso dobile visoke podpore, so se za nekaj let umaknile iz mode. Spet so se vrnile ob nastopu prve svetovne vojne, ko je ženska moškega nadomestila pri delu v tovarnah. Od takrat naprej so v ženski garderobi tako rekoč nepogrešljive.

Klara Širovnik
Prijavi napako
Komentarji
kacjipastir
# 20.04.2018 ob 06:43
Super branje, hvala! Obenem nasmeje in da misliti, kako zanimiva je človeška družba.
Kumara
# 20.04.2018 ob 07:14
Sej pa duhovniki nosijo kikle.
jo-jo
# 20.04.2018 ob 07:26
Zgodovina je naša največja učiteljica, pravijo. In tale članek je resnično dokaz temu. Kljub temu, da nekateri danes klasični feminizem- torej zgolj boj za enakopravnost spolov, enačijo z nekimi radikalnimi idejami o ženski potrebi po nadvladi moških. Zakaj nekateri razmišljajo tako, pa je z zgodovinske perspektive popolnoma jasno.
kislec
# 20.04.2018 ob 08:11
kdaj so ženske začele nositi hlače?

Moja prvi dan po poroki...
kislec
# 20.04.2018 ob 08:13
""v prejšnjem stoletju pa je bila ženska v hlačah po mnenju številnih tista, ki je s svojim oblačenjem ljudstvu zakuhala božjo kazen v obliki kolere ..."

Še danes to velja za moške v krilih. Kje je enakopravnost?:)"

A imajo na Škotskem kronično kolero?
anomis
# 20.04.2018 ob 14:34
@henodarling:

Za stevardese ta hip sicer ne vem, zdravstveno osebje pa ima na voljo uniformo v kombinaciji s hlačami ali s krilom, po lastni izbiri. Tako bi moralo bit v normalno razviti državi.
anny22
# 20.04.2018 ob 12:33
Ženske so hotele voziti kolo, ki je bilo takrat top šit prevozno sredstvo. V dolgem krilu s steznikom, podkrili in čeveljci s peto je šlo bolj težko...
Bivši uporabnik
# 20.04.2018 ob 10:51
Prijetno napisan prispevek.

V Ljubljanski banki pred približno 30 leti nekateri poslovodje ženskam niso dovolili nositi hlač. Vem za primer, ko je bila uradnica poslana domov, naj se preobleče v krilo. V poslovalnici na Beethovnovi, čisto natančno.
Ples
# 20.04.2018 ob 11:03
"Ženske že itak povsod zmagujejo, tukaj pa ne bodo prodrle, hlač jim ne damo" - leto 1911.

Oooo! Kje vse pa so ženske zmagovale leta 1911 na Slovenskem?

Sicer pa, a ni hecno, da podobne komentarje, sicer ne o hlačah, na splošno pa - nekateri izražajo danes, celo 107 let pozneje?
anomis
# 20.04.2018 ob 14:35
In seveda obstaja razlika med uniformo in zapovedovanjem oblačenje iz zasebne garderobe, za kar, sklepam, je šlo v primeru banke, kot navaja Oleander. Mislim, da tam niso imeli uniform, ampak zapoved oblačenja iz zasebne garderobe, kar je pa nezaslišano!!!
severna zvezda
# 20.04.2018 ob 12:18
spomnim se kako je denimo na Japonskem...prav lepo je pogledat vsa ta dekleta, žene, ki stopajo po ulicah urejene predvsem pa v krilih...delujejo veliko bolj ženstveno kot pa ženske pri nas...moj pogled na to pač...

Ja, ja, sploh t. i. ''school look'', na katerega se lepijo pogledi dedcev....... Ker prvenstvena vloga žensk je, da so lepe na pogled, knede? :)

Drugače pa: marsikatera ne nosi krila, ker so hlače bolj praktične, ker lahko zapiha veter, možnost prehlada, ni da ni :)) ...... razen pri Škotih :D
henodarling
# 20.04.2018 ob 10:28
Super prispevek, lepo!
slovenkaaaa
# 20.04.2018 ob 16:37
Henodarling, se motis, poglej malo BBC, pa bos videl, kako so si tudi stevardese izborile pravico do hlac, pa pravico, da imajo vec kot 50 kg itd.
henodarling
# 20.04.2018 ob 10:30
Kislec,

hvala za smeh!
Franc 1952
# 20.04.2018 ob 16:21
Včasih je celo veljalo, da je posilstvo nemogoče, ker ženska z dvignjenim krilom teče hitreje kot moški s spuščenimi hlačami!:) Sicer pa tam okoli 1966-7 je bilo teško videti srednješolko v hlačah, z bumom farmeric se je pa to hitro spremenilo. Uh, ali sem res že tako star?:)
ginza
# 23.04.2018 ob 12:51
Skozi zgodovino gledano so moški veliko dlje nosili kikle kot ženske hlače.
anny22
# 09.05.2018 ob 16:30
Navadno v firmah, ki imajo kodeks oblačenja, zaposlenim dajo dodatek k plači za nakup oblačil. To je davčno povsem legalen strošek.
Če pa delodajalec zahteva uniformo, jo seveda tudi on plača in zaposleni so jo dolžni nositi, ker to navadno piše v pogodbi o zaposlitvi.
opat
# 20.04.2018 ob 18:53
Emancipacija žensk je bila moderna v dvajsetih prejšnjega stoletja. Zdaj je le pop kultura. Tako, da si bo potrebno izbrati nekaj modernejšega za nove čase.
primorec1111
# 20.04.2018 ob 16:56
Uf kakšna revolucija oz. izzum. Ženske hlače so nekaj popolnoma drugega kot moške. Tega nikoli ne bi povezal skupaj :D
Bivši uporabnik
# 21.04.2018 ob 15:58
@henodarling,

če je zapovedana uniforma, jo mora delodajalec priskrbeti.
V nasprotnem primeru je to poseganje v osebne pravice.
slovenkaaaa
# 20.04.2018 ob 16:39
Mums, saj pa na Japonskem je tako... school look pri 30ih, 40ih... minica in max 40kg telesne teze... moske pri 60+ iz Evrope to zelo privlaci... zenstveno ali otrosko?
mums
# 20.04.2018 ob 16:04
@severna zvezda...ta tvoja opazka glede ''school look''..se mi ne zdi na mestu...res je, da so zanimiva popestritev ulice oz ampak to imajo pač zapovedano z zakonom...mislil sem pa na malo starejšo populacijo...
DrFunk
# 20.04.2018 ob 10:04
" končuje doktorat na Filozofski fakulteti v Ljubljani, katerega tematika je delovanje žensk v okviru dobrodelnih društev na Goriškem in Gradiškem v obdobju Avstro-Ogrske"

DAMN.
Binder Dandet
# 20.04.2018 ob 08:38
Lep sončen dan je. Odtegnite se.;D
henodarling
# 20.04.2018 ob 13:36
oleander
V Ljubljanski banki pred približno 30 leti nekateri poslovodje ženskam niso dovolili nositi hlač. Vem za primer, ko je bila uradnica poslana domov, naj se preobleče v krilo. V poslovalnici na Beethovnovi, čisto natančno.

Ja, stvar odločitve posameznice, oziroma pogodbe. Nekatera podjetja, oziroma delovna mesta pač zahtevajo določen način oblačenja.
Na primer stevardese nimajo kaj ugovarjat, enako zdravstveno osebje itd..
In zakaj bi bilo v banki drugače?
Binder Dandet
# 20.04.2018 ob 08:37
@kislec:
1) Bila je fora.
2) Članek dober del govori o stanju na Slovenskem.
3) 1 lastovka ne prinese pomladi.
Binder Dandet
# 20.04.2018 ob 08:04
"v prejšnjem stoletju pa je bila ženska v hlačah po mnenju številnih tista, ki je s svojim oblačenjem ljudstvu zakuhala božjo kazen v obliki kolere ..."

Še danes to velja za moške v krilih. Kje je enakopravnost?:)
mums
# 20.04.2018 ob 10:31
Sicer pa poglejte malo na okrog po naših ulicah...skorajda ne vidiš dekleta v krilu..vsaka druga v raztrganih kavbojkah...groza..sicer nimam kaj proti kavbojkah tudi sam jih nosim..spomnim se kako je denimo na Japonskem...prav lepo je pogledat vsa ta dekleta, žene, ki stopajo po ulicah urejene predvsem pa v krilih...delujejo veliko bolj ženstveno kot pa ženske pri nas...moj pogled na to pač...
Muza
# 20.04.2018 ob 08:10
Na moških pa je da si spet oblečejo hlače in vrnejo krila ženskam ;)
Muza
# 20.04.2018 ob 08:09
Ko so ženske začele nositi hlače so moški začeli nositi krila.

Žal tudi, v simbolnem smislu.
Kazalo