Razstavo Karl Lagerfeld - Vizija mode so si ogledali že prvi obiskovalci. Foto: EPA
Razstavo Karl Lagerfeld - Vizija mode so si ogledali že prvi obiskovalci. Foto: EPA
false
Modni dogodek Pitti Uomo poteka dvakrat na leto v Firencah. Foto: EPA

A tokrat se Karl ne predstavlja kot modni oblikovalec, temveč kot modni fotograf.

V palači Pitti v Firencah je od danes na ogled razstava fotografij ikone modnega oblikovanja Karla Lagerfelda. Postavitev z naslovom Karl Lagerfeld - Vizija mode združuje več kot 200 fotografij in ponuja vpogled v celotno Lagerfeldovo fotografsko ustvarjanje. Na njej je predstavljenih tudi nekaj do zdaj še neobjavljenih fotografij.

Razstava, kot so zapisali organizatorji, predstavi Lagerfeldov raznolik pristop k fotografiji. Na njej je mogoče videti fotografije, ki so bile objavljene v najpomembnejših svetovnih modnih revijah, kot so Vogue, Harper's Bazaar ali Numero. Razstavljene pa so tudi fotografije, ki jih je navdihnila klasična mitologija, kot sta seriji Odisejevo potovanje ali Dafnis in Hloa.

Lagerfeld je že na začetku kariere kot modni oblikovalec delal za prestižne modne hiše, kot so Balmain, Patou, Fendi, Chloe in Chanel. Leta 1983 je postal kreativni direktor in glavni oblikovalec modne hiše Chanel.

Ker je že v zgodnjih 60. letih preteklega stoletja spoznal, da prihodnost mode ni le v visoki modi, je vpeljal nove linije konfekcijskih oblačil. Od 90. let preteklega stoletja dalje je razen za prestižne modne znamke oblačila oblikoval tudi za konfekcijsko proizvodnjo.

S fotografijo se je začel ukvarjati leta 1987, od tedaj je sam snoval oglasne kampanje za vse znamke, za katere je delal. Sam je o fotografiji dejal: "Fotografija je danes del mojega življenja. Svet in modo z enim očesom gledam skozi objektiv fotoaparata. To mi bolj, kot sem si kdaj koli znal predstavljati, pomaga, da pri svojem vsakdanjem delu ohranim objektivnost."

Z razstavo, ki bo na ogled do 23. oktobra, so v Firencah začeli triletni program, ki bo posvečen sodobni kulturi in modi in v katerem so po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa moči združili galerija Uffizi, fundacija Pitti Immagine Discovery in Center italijanske mode v Firencah.