Naslovnica z Leno Dunham je za Vogue prelomna. A to za nekatere ni bilo dovolj. Foto: Vogue
Naslovnica z Leno Dunham je za Vogue prelomna. A to za nekatere ni bilo dovolj. Foto: Vogue
Jezebel s seciranjem popravljene fotografije Lene Dunham. Foto: Jezebel
Golob je dodan naknadno. Foto: Vogue
Lena Dunham je uživala na snemanju fotografij in je rade volje izkoristila priložnost, da se obleče v Prado. Foto: Vogue
'Lepa pravljica', je fotografije v Voguu označila Lena. Foto: Vogue
Kdor hoče videti, kako ZARES izgledam, naj gleda Punce, kritikom odgovarja Lena Dunham. Na sliki s soigralcem Adamom Driverjem. Foto: You Tube
Lena Dunham v objemu Judda Apatowa, soavtorja serije, na premieri tretje sezone serije Punce. Foto: Reuters

27-letna igralka in scenaristka, ki so ji Punce poleg številnih nagrad in hval kritikov prinesle tudi status prve feministke ameriške televizije, ostro nasprotuje (nedosegljivo) visoko postavljenim hollywoodskim lepotnim standardom in tudi s pogostimi golimi prizori gledalcem po vsem svetu govori: Tako je videti povprečna ženska.

Prav zato je bila feministična spletna stran Jezebel očitno tako razočarana, ali bolje rečeno, razjarjena, nad Lenino serijo fotografij (vključno z naslovnico) v februarski številki revije Vogue. Problem? Dunhamova je na fotografijah, ki jih je posnela slovita Annie Leibovitz, - retuširana. Pri Jezebelu so sprožili pravo gonjo proti "dvolični" zvezdnici Punc in razpisali "nagrado" 10.000 dolarjev za izvirne, neretuširane fotografije, da lahko "razkrijejo vso hinavščino" zaobljene zvezdnice, saj so bili prepričani, da so bile fotografije kar krepko obdelane.
Seznam popravkov
Skratka, medtem ko so nekateri hvalili modno biblijo, ker je dala na svojo naslovnico končno "pravo" žensko, so pri Jezebel vztrajali, da to ni dovolj. In dve uri po razpisu nagrade so izvirniki že priromali na njihov naslov. Zmagoslavna Jezebel je mahala naokoli s "kronskim dokazom", ki v resnici ni bil nič bolj dramatičen od "popravljenih" profilnih slik na naših družbenih omrežjih. Ali kot so zapisali pri Daily Beast: "V primerjavi z drugimi fotošopiranimi slikami v ženskih revijah so bile te fotografije tako antiklimatične, da si nismo mogli kaj, da ne bi zavili z očmi ob Jezebelini oznaki, da so 'zahrbtne'."

"Desna obrv zapolnjena", "zožen vrat", "pomanjšana glava - da so oči videti večje", "ožja čeljust", "spuščena desna rama - da je videti vrat daljši", so pri Jezebel vlekli obremenilne puščice iz popravljenih delov Leninega telesa kot na kakšni fotografiji s kraja zločina. "Ni pomembno, če ženska, vključno z Leno, misli, da je videti dobro taka, kot je. Vogue bo že našel kaj za popravilo," so zapisali in pri tem poudarjali, da gre za kampanjo proti Voguu, ne pa Dunhamovi osebno. "Tu gre za Vogue in kaj se je Vogue odločil, da stori s točno določeno žensko, ki je zelo javno izjavljala, da se v svoji koži počuti dobro in da se mora svet s tem sprijazniti."

Dunhamova s fotografijami zadovoljna
Očitno pa se zastavonoša ideje "počutiti se dobro v lastni koži" z Jezebelom ne strinja. "Ne razumem, kako bi bilo lahko imeti na naslovnici Vogua netipično dekle z naslovnice, retuširano ali ne, slaba stvar," je povedala za revijo Slate, potem ko je na svojem Twitterju razpisano nagrado komentirala z: "Nekatero sranje je preprosto preveč smešno, da bi se z njim ukvarjala." Dunhamova je pozneje dobitniku 10.000 dolarjev položila na srce, naj da denar raje v dobrodelne namene, sam pa naj si nabavi HBO, češ da si jo tam lahko vsi ogledajo v vsej njeni neretuširanosti.

Kar se tiče fotografij v Voguu pa: "Nikdar se nisem počutila, da me kdor koli sili v nekaj. Bila sem res zadovoljna, ker so me oblekli v takem slogu, ki res odraža moje bistvo. In zdelo se mi je, da imam srečo, ker so uredniki razumeli mojo osebnost, mojo ustvarjalnost in kdo sploh sem. Modna revija je kot lepa pravljica. Vogue ni pravi naslov za gledanje realističnih žensk, Vogue je pravi naslov za gledanje lepih oblek in krasnih krajev in eskapizma. Če zgodba odseva mene, ob tem pa nosim ravno Pradino obleko, v čem je težava?"

Poteza Jezebel je sprožila pravo vojno besed ne samo med bralci in spletnimi komentatorji, ampak tudi med mediji samimi, ki so se v uredniških komentarjih in kolumnah prepričevali, kdo ima prav.
Medtem ko je Jezebel gonila svoje in Leno v odzivu poučevala, kako so jo pri Voguu v bistvu prisilili v take fotografije in kako je problematično to, da ne vidi v tem nobene težave, so se pri Daily Beast postavili na igralkino stran, Jezebel pa obtožili, da njihov namen v resnici ni bil opogumljati "normalne" ženske, ampak je šlo bolj za neokusen poskus nabiranja klikov ali pa za hinavski prikaz, kako ocenjujemo tuja telesa.
Leni v bran
"Če bi Dunhamovi na fotografijah odvzeli 20 kilogramov ali ji odrezali razne ude, potem bi rekla, v redu, poglejmo, kaj je tako spornega na njih. Ampak na popravljenih fotografijah je bila videti kot Lena, le z več ličili za oči. Tako da smo z objavljenimi izvirniki odkrili zgolj, da v resnici dejansko ni imela tistega goloba na glavi. Odlično novinarstvo, fantje in dekleta. Pulitzer je že praktično dobljen," je bila sarkastična Anna Szymanski s Huffington Posta, ki je prav tako kot Daily Beast potezo Jezebela videla bolj kot gonjo za kliki, ne pa kot kritiko ženskih revij.

In še: "Bodimo iskreni. Tu se ne da zmagati. Če Vogue ne bi hotel dati Dunhamove na naslovnico in bi se odločil raje za konvencionalno privlačno zvezdnico, bi vsi zahtevali opravičilo. Zdaj ko imamo Dunhamovo na naslovnici, pa jo vsi obtožujejo, zakaj podpira industrijo lepote. Morda bi morala zahtevati prepoved photoshopa, ampak potem bi bila verjetno kritizirana zaradi preveč ličil in varljive osvetlitve. Verjetno bi se morala fotografirati brez ličil in v slabo krojenem krilu - čakajte, saj to počne v Puncah vsak teden! Saj se spomnite Punc, serije, ki jo sama piše, igra v njej in pogosto tudi režira. Ampak koga zanima njeno delo, raje se še malo pogovarjajmo o njenem pasu."

Podobno poanto je podala tudi Grace Dent v svojem komentarju v Independentu z naslovom, "Od kdaj biti feministka pomeni, da razkazuješ svoje mozolje?". "Koga briga, da je vsaka fotografija v reviji rahlo popravljena. In koga briga, če smo sami na fotografijah, ki jih delamo v tem času, vsi predelani z najrazličnejšimi filtri Instagramain obrezani, da se ne bi videli nezavidljivi deli telesa. Vse to ni pomembno, saj bi morala Lena, slaba feministka, reči: Hvala, ker ste mi ponudili naslovnico Vogua, in čeprav ženska, ki ni manekenka, na naslovnici pomeni velikanski napredek, ponudbo zavračam, razen če sem lahko fotografirana v spalni srajci z nepobeljenimi brčicami in z vidnim celulitom, saj sem ženska, zato naj zarjovem v polni moči."
Mimogrede, Lena Dunham, ki že vse od začetka Punc precej razdvaja javnost, je morala v dveh letih, kolikor traja serija, odgovarjati na taka novinarska vprašanja, kot so: "Zakaj se vam zdi potrebno, da se v seriji toliko slačite?", in na namigovanja, da si izbira zanjo "prelepe" soigralce, ker da ni realno, da bi Patricka Wilsona ali pa Adama Driverja v resnici iskreno privlačilo dekle, kot je Lena.