Galliano se vrača. Foto: Reuters
Galliano se vrača. Foto: Reuters
John Galliano pravi, da ga je afera čisto spremenila. Na bolje ... Foto: PrintScrn

"Margiela je pripravljena na karizmatično, kreativno dušo," je ob oznanilu, da bo Margielo vodil Galliano, povedal Renzo Rosso, čigar skupina OTB ima v lasti omenjeno modno hišo. Dodal je: "John Galliano je nedvomno eden največjih talentov vseh časov. Veselim se njegove vrnitve, da uresniči tiste modne sanje, ki jih lahko le on ustvari."

53-letni oblikovalec, nekoč znan kot "kralj ekstravagance", je trenutno kreativni direktor ruske parfumske verige L'Etoile, lani pa se je le tri tedne zadržal pri modni hiši Oscar de La Renta, po nekaj letih odsotnosti pa bo spet soustvarjal svet visoke mode, znašel se je na čelu luksuzne modne hiše.

Incident, ki ga je stal dela
Eden najboljših oblikovalcev vseh časov, štirikrat je bil imenovan za najboljšega britanskega oblikovalca, je preživel 15 let pri modni hiši Dior. Ta ga je zaradi incidenta, ko je v kavarni La Perle v Parizu napadel nič hudega sluteče goste in jih zmerjal z Židi, odpustil, hrbet so mu obrnili kolegi iz modnega sveta, za izbruh pa je moral odgovarjati tudi na sodišču, ki mu je zaradi "javnih žalitev na podlagi narodnosti in verske pripadnosti, rase in etnične pripadnosti" v dveh ločenih incidentih (podoben izbruh se je zgodil že oktobra 2010) prisodilo 6.000 evrov denarne kazni.

Med sodnim postopkom se je sicer razkrilo še, da je Galliano že pred obema dogodkoma napadel nekega kuratorja v muzeju zaradi njegovih judovskih korenin, svojega prijatelja pa zmerjal zaradi njegovega južnoazijskega rodu. Poleg tega je na splet pricurljal videoposnetek Galliana, ki (sicer očitno pijan) razglaša svojo ljubezen do Hitlerja.

Po obsodbi se je umaknil v osamo in večino časa preživel na neki kliniki za odvajanje v ameriški zvezni državi Arizona. Danes je Galliano hvaležen za dogodek in sankcije, ki so sledile - spodbudile so ga namreč k spremembi načina življenja. "Če tega ne bi storil, bi slej ko prej končal v psihiatrični ustanovi ali dva metra pod zemljo," je prepričan.

Galliano se je opravičil za incident, za svoj izbruh pa je krivil alkohol in mamila.