Danes potrjeni amandma osebam, katerih indeks telesne mase je nižji od določene meje, prepoveduje delo na modni brvi. Foto: EPA
Danes potrjeni amandma osebam, katerih indeks telesne mase je nižji od določene meje, prepoveduje delo na modni brvi. Foto: EPA
Francosko združenje manekenskih agencij SYNAM je ogorčeno, današnji ukrep so označili kot "metanje anoreksije in vitkosti v isti koš". Kot poudarjajo, so nekatere manekenke oziroma manekeni po naravi izredno suhi in bodo z novo zakonodajo diskriminirani. Foto: Reuters

Cilj nove zakonodaje, ki so jo predlagali vladajoči socialisti, je narediti konec nezdravim predstavam in idealom o tem, kako bi naj bilo videti človeško telo, ter jih narediti realne in zdrave.

Tistim, ki bodo zaposlovali presuhe modele, bo grozila kazen 75.000 evrov in pol leta zapora.

Kmalu zatem so glasovali še za zakon, po katerem bo obvezno posebno označevanje fotografij, ki so namenjene komercialni rabi in na katerih so človeška telesa obdelana oz. retuširana. Tudi nova zakonodaja predvideva visoke kazni za kršilce - 37.000 evrov ali 30 odstotkov proračuna oglaševalske kampanje. Nanaša se sicer le na fotografije, namenjene komercialni rabi, in ne npr. na umetniške fotografije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Metanje anoreksije in vitkosti v isti koš"
Francosko združenje manekenskih agencij SYNAM je ogorčeno, današnji ukrep so označili kot "metanje anoreksije in vitkosti v isti koš". Kot poudarjajo, so nekatere manekenke oziroma manekeni po naravi izredno suhi in bodo z novo zakonodajo diskriminirani.

"Če pogledate dejavnike anoreksije, ne gre le za indeks telesne mase, ampak so del tega tudi drugi: psihološki, zgodovina izgube las, težave z zobmi (...) Pomembno je, da so modeli zdravi, a misliti, da anoreksije ne bo več, če se rešimo zelo suhih manekenk, je pretirano poenostavljanje," je za AFP opozorila vodja SYNAM-a Isabelle Saint-Felix.

A kot dodaja agencija, so socialisti očitno odločeni, da uvedejo zakonodajni nadzor nad modno industrijo.

Spodbujanje anoreksije kmalu kaznivo?
Že v sredo zvečer so namreč francoski poslanci glasovali tudi za zakon, ki prepoveduje spodbujanje k pretirani suhosti in predvideva kazen do leta dni zapora in globo 10.000 evrov. Gre za amandma, ki kot kaznivo opredeljuje nagovarjanje ljudi k strogim dietam, ki vodijo v pretirano suhost in škodijo zdravju. Uperjen je predvsem proti spletnim stranem, znanim kot "pro-Ana".

V Franciji ima anoreksijo okoli 40.000 ljudi, od tega 90 odstotkov deklet in žensk. To po navadi kronično bolezen običajno diagnosticirajo pri ženskah med 15. in 19. letom starosti. Prizadene slab odstotek populacije in ima od šest- do 11-odstotno stopnjo smrtnosti.