Kreacija Petra Movrina. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kreacija Petra Movrina. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prva vrsta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kreacija Dajane Ljubičič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Drugi Philips Fashion Week, ki ga bo do srede, 4. aprila, gostil CUK Kino Šiška, je odprla modna revija mladih talentov.
Še pred njo se je v popoldanskih urah odvila okrogla miza DNK slovenskega modnega oblikovanja, na kateri se je voditeljica Urša Jerkič s Sanjo Grcić, Olgo Košica, Marto Vodeb, Uršo Drofenik, Valterjem Kobalom, Natašo Peršuh in Zoranom Garevskim pogovarjala o tem, kaj je tipično slovensko, zakaj v Sloveniji nimamo modnega sistema in zakaj ne ustreznih arhivov slovenskega modnega oblikovanja … Kasneje se je gostom pridružila še Mariel Reed, predstavnica londonske platforme Not Just A Label, ki je pod svoje okrilje vzela tudi že nekaj nadarjenih slovenskih modnih talentov.
Prav mladi talenti so bili tisti, ki jim je pripadla čast odpreti drugi Fashion Week. Prvi je svojo kolekcijo na brv poslal Peter Movrin, tisti mladi oblikovalec, ki ga je prej omenjeni Not Just A Label označil za vzhajajočo zvezdo, na matični Naravoslovnotehniški fakulteti je dobil nagrado za posebne dosežke, nagradil ga je francoski modni inštitut Arte Creative … seznam priznanj je še dolg. In, če si sposodimo besede, s katerimi je Peter opisal svojo kolekcijo SPRING-SUPER, predstavljeno v ponedeljek: "Potovanje še ni končano …"
Nagrade so stalnica tudi pri ustvarjanju Petje Zorec, ki na NTF-ju končuje magisterij, pohvali se lahko s Prešernovo nagrado za Urbano kolekcijo iz tehnološko naprednih materialov in še katero. Zgodba, ki stoji za predstavljeno kolekcijo, je "jutranji čaj v svetli dnevni sobi".
Dajana Ljubičič je, kljub temu, da spada med "mlade talente", stopila skoyi vrata v svetovno modno industrijo. Po delu pri studiu Levi Strauss v Belgiji zdaj v Sloveniji ustvarja pod okriljem društva Squat in se ukvarja z modnimi izzivi pod mentorstvom Barbare Podlogar.
Anđela Lukanović rada razvija in raziskuje materiale in vzorce, rada se poglobi v barve in v to, kako vplivajo na človeka ter kaj izražajo. Hkrati pa poleg lastnega izražanja razmišlja še o nosljivosti, uporabnosti ter udobnosti oblačil. Njene kreacije, ki jih je predstavila na FW-ju, zaokrožajo pogumni, grafični vzorci, ki pritegnejo in se prepuščajo oblikam, ki nastajajo na telesu.
Ana Jelinič, na mesecu oblikovanja nagrajena za obetavno mlado oblikovalko, daje glaven poudarek silhueatam, ki jih skoraj vedno zaključi z unikatnimi detajli, ki zaokrožajo zgodbo. Tokrat so bile to vrvi.
Neno Florjančič zanima oblikovanje oblačil za žensko telo, igra oblike in odnosa oblike do telesa. Pogosto uporablja različne zlate elemente v kombinaciji s težkimi tkaninami, ki jih poskuša prikazati na svež in ženskam laskajoč način.
Sanija Reja Aske kot nostalgik navdih črpa iz preteklosti, zgodovine, bližnje in daljne. Navdihujejo jo tudi mesta, kot je London, arhitektura, zanimivi ljudje, filmi, glasna, živalski svet … Na FW-ju je predstabvila kolekcijo Miss Gray.
Katjo Magister je do oblikovanja pripeljala strast do risanja, slikanja in eskperimentalnega izražanja, njena kolekcija Siena sestavlja princip nasprotij, ovijanja in obražanja. Je ženska, ponosna, a nežna, včasih zasanjana, vendar stoji trdno na tleh.
Alice Bossman si je za kolekcijo Zimska pravljica zamislila dekle, ki se odpravi na dolgo popotovanje želja in sanj. Piko na i je kosom dal unikaten nakit Hane Karim. Aliceino kolekcijo si je iz prve vrste ogledal tudi oblikovalkin oče, piranski župan Peter Bossman.
Arijana Gadžijev, ki se je med študijem na NTF-ju izpopolnjevala na Danskem, je magistrirala z delom Vizualizacija zgodbe o Urški in povodnem možu, njen projekt je bil kot samostojna razstava v okviru Meseca oblikovanja in ji prinesel priznanje za perspektivno oblikovalko. Tokrat je predstavila kolekcijo Hybriding, s katero se je poglobila v svet hibridov, križancev "nepravilnih" oblik in spremenjenih pomenov. Vsako oblačilo je poslikano z avtorskimi vzorci.
V kolekciji Ivana Rocca se prepletajo barve, vzorci, prešitost in tropicalismo … Prav njegovo delo je po odzivih na Twitterju sodeč najbolj navdušilo občinstvo v dvorani Kina Šiška.
Po modni reviji so mladi talenti povedali, da bodo za mnenje najprej vprašali mentorje, za večino sta to Nataša Peršuh in Zoran Garevski.

Še pred njo je bila v popoldanskih urah okrogla miza DNK slovenskega modnega oblikovanja, na kateri se je voditeljica Urša Jerkič s Sanjo Grcić, Olgo Košico, Marto Vodeb, Uršo Drofenik, Valterjem Kobalom, Natašo Peršuh in Zoranom Garevskim pogovarjala o tem, kaj je tipično slovensko, zakaj v Sloveniji nimamo modnega sistema ali ustreznih arhivov slovenskega modnega oblikovanja … Pozneje se je gostom pridružila še Mariel Reed, predstavnica londonske platforme Not Just A Label, ki je pod svoje okrilje vzela tudi že nekaj nadarjenih slovenskih modnih talentov.

Prav (mladi) talenti so bili tisti, ki jim je pripadla čast odpreti drugi Fashion Week. Kot prvi je svojo kolekcijo na brv poslal Peter Movrin, tisti mladi oblikovalec, ki ga je prej omenjeni Not Just A Label označil za vzhajajočo zvezdo, na matični Naravoslovnotehniški fakulteti je dobil nagrado za posebne dosežke, nagradil ga je francoski modni inštitut Arte Creative … Seznam njegovih priznanj je še dolg ali če si sposodimo besede, s katerimi je Peter opisal svojo kolekcijo SPRING-SUPER, predstavljeno v ponedeljek: "Potovanje še ni končano …"

Nagrade so stalnica tudi pri ustvarjanju Petje Zorec, ki na NTF-ju končuje magisterij, pohvali se lahko s Prešernovo nagrado za Urbano kolekcijo iz tehnološko naprednih materialov in še čem. Zgodba, ki stoji za tokrat predstavljeno kolekcijo, je "jutranji čaj v svetli dnevni sobi".

Dajana Ljubičič je, čeprav spada med "mlade talente", že stopila skozi vrata v svetovno modno industrijo. Po delu pri studiu Levi Strauss v Belgiji zdaj v Sloveniji ustvarja pod okriljem društva Squat in se ukvarja z modnimi izzivi pod mentorstvom Barbare Podlogar.

Anđela Lukanović rada razvija in raziskuje materiale in vzorce, rada se poglobi v barve in v to, kako vplivajo na človeka ter kaj izražajo. Hkrati pa poleg lastnega izražanja razmišlja še o nosljivosti, uporabnosti ter udobnosti oblačil. Njene kreacije, ki jih je predstavila na FW-ju, zaokrožajo pogumni, grafični vzorci, ki pritegnejo in se prepuščajo oblikam, ki nastajajo na telesu.

Ana Jelinič, na mesecu oblikovanja 2011 nagrajena za obetavno mlado oblikovalko, daje glavni poudarek silhuetam, ki jih skoraj vedno zaključi z unikatnimi detajli, ki zaokrožajo zgodbo. Tokrat so bile to vrvi.

Njihove kreacije spoznajte v fotogaleriji (fotografije od 5 do 11 - Peter Movrin, od 13 do 20 - Petja Zorec, od 21 do 27 - Danaja Ljubičič, od 28 do 34 - Anđela Lukanovič, od 35 do 43 - Ana Jelinič), na tej povezavi pa si oglejte drugi del modne revije, v katerem so svoje kolekcije predstavili Nena Florjančič, Sanija Reja Aske, Katja Magister, Alice Bossman, Arijana Gadžijev in Ivan Rocco.