Ena izmed podob iz kampanje za prvo moško dišavo Toma Forda, ki jo je slavni modni oblikovalec zaupal Terryju Richardsonu. Seveda obstaja tudi različica z ženskim spolovilom v glavni vlogi. Foto: Tom Ford
Ena izmed podob iz kampanje za prvo moško dišavo Toma Forda, ki jo je slavni modni oblikovalec zaupal Terryju Richardsonu. Seveda obstaja tudi različica z ženskim spolovilom v glavni vlogi. Foto: Tom Ford
Fotografska monografija Terryworld (2004) ponuja vpogled v Richardsonovo ustvarjanje. Pozor: vsebina ni primerna za občutljive. Foto: Taschen
Richardson je reden gost v prvih vrstah modnih revij. Na fotografiji s tedna mode v Berlinu v družbi modela Jessice Stam. Foto: EPA
S Terryjevimi 'piflarskimi' očali so v njegovem studiu pozirali že tako rekoč vsi, ki v svetu popularne kulture kaj veljajo. Foto: EPA
Podoba iz kampanje, ki jo je za pomlad/poletje 2009 Richardson posnel za prestižno čevljarsko hišo Jimmy Choo. Foto: Jimmy Choo

Na spletu se je pojavila peticija, ki vplivne naročnike iz sveta mode, kot so H&M, Mango, Tom Ford in drugi, poziva, naj prenehajo najemati fotografa Terryja Richardsona, "domnevnega spolnega prestopnika".

Richardson, znan po provokativnem slogu fotografij, skoraj brez izjeme s seksualnim nabojem, naj bi po mnenju pobudnikov omenjene peticije negativno vplival na medije z vpeljevanjem pornografskih podob v kanale množičnega komuniciranja. Hkrati naj bi se po pričanju več modelov, ki so delali z njim, neprimerno in neprofesionalno vedel. Še posebej sporni naj bi bili dve Richardsonovi deli: fotografija, na kateri ženska v smetnjaku (beri: ženska kot smet?) "obtoženega" fotografa spolno zadovoljuje, in podoba, na kateri ga zadovoljuje ženska z napisom SLUT (vlačuga) na čelu.

Izkoriščal naj bi mlade in naivne
Proti Richardsonu se je že pred časom javno izrekla danska supermanekenka Rie Rasmussen, ki pravi, da fotograf svoj položaj moči v modni industriji zlorablja za spolno nadlegovanje mladih in naivnih žensk, ki se mu ne upajo upreti, saj bi se tem lahko ogrozile svojo kariero.

Nekdanja manekenka Jamie Peck je podrobno poročala o izkušnji, ki jo je imela z Richardsonom pred šestimi leti. Ko ga je prosila, ali lahko na sebi obdrži spodnje perilo, ker ima ravno menstruacijo, je Richardson predlagal, naj si iz nožnice vzame tampon, s katerim bi se on poigral in si pripravil "čaj iz tampona". Na snemanju je želel, naj ga kliče"stric Terry", kar naenkrat pa se je slekel in ji pokazal svoj "strašljivo ogromen nabrekli ud", nato je želel še, naj se ga dotika. Ko je doživel vrhunec, je Peckovi eden izmed Richardsonovih sodelavcev podal brisačo.

Tudi številni modni poznavalci poročajo o Richardsonovem "plenilskem vedenju", ki pa naj bi ga vsi tolerirali zaradi njegovega vpliva. Z njim ne želi nikoli več delati tudi kanadski supermodel Coco Rocha.

Odtujeni najstnik se spolno osvobodi
Zdaj 48-letni Richardson se je rodil v New Yorku. Njegov oče Bob, prav tako uspešen fotograf, se je boril s shizofrenijo in odvisnostjo od mamil. Njegova mati Alice Lomax (lani je sin s fotoaparatom vestno dokumentiral njene zadnje trenutke, v objektiv jo je ujel tudi na smrtni postelji), prej Norma Kessler, se je po ločitvi od Boba in poroki z glasbenikom Jackiejem Lomaxom skupaj z novim možem in sinom preselila v Los Angeles, natančneje v Hollywood, kjer je Terry odraščal.

Kot najstnik je bil menda sramežljiv in se nikakor ni mogel vklopiti v družbo, nato je v srednji šoli igral bas v pank-rockovski zasedbi The Invisible Government in se začel ukvarjati s fotografijo. Nekaj časa je bil odvisen od heroina, a zdaj, kot pravi, ne uživa več mamil, ne pije in ne pokadi niti cigarete.

Leta 1991 se je Terry vrnil v rodni New York, kjer je dokumentiral dogajanje na "underground" sceni, kmalu so prišla prva naročila z revije Vice, že sredi 90. je fotografiral tudi za italijansko modno znamko Sisley. Leta 1996 se je poročil z modelom Nikki Uberti, a njun zakon ni trajal dolgo. V tistem času je veliko seksualno eksperimentiral in svoje spolne izkušnje seveda redno dokumentiral s fotoaparatom.

"Sem vpliven tip z erekcijo"
Richardson, ki je v svoji karieri delal tudi s hišami Marc Jacobs, Gucci, Miu Miu, Jimmy Choo, pa francosko modno biblijo Vogue, se je na zgoraj omenjene obtožbe, ki so se prvič pojavile leta 2010, odzval z besedami, da so lažne, menda so ga zelo prizadele. "Srečen sem, da vsak dan lahko delam s toliko izjemnimi ljudmi. Vedno sem bil spoštljiv do vseh, ki jih fotografiram, na svoje delo gledam kot na sodelovanje med sabo in ljudmi pred objektivom."

"Moje pravilo je, da od nikogar ne zahtevam, naj stori kaj, česar ne bi storil sam. Tako sem prišel tako daleč. Ko želim posneti nekaj aktov, se slečem tudi jaz ..." Kot pravi, pogosto fotoaparat prepusti modelom in se pred objektiv najprej postavi sam, saj tako ustvari sproščeno vzdušje. Hkrati pa priznava: "Mislim, da nisem spolni odvisnik, a imam težave, morda gre za kaj psihološkega, ker sem bil kot otrok tako sramežljiv, zdaj pa sem vpliven tip z erekcijo, ki lahko dominira nad vsemi temi dekleti."

Na zavihku njegove monografije Terryworld (nekaj provokativnih podob iz knjige si oglejte na spletni strani založbe Taschen, pri kateri je izšla) je fotograf opisan kot "moški, ki je estetiko porničev iz 70. preobrazil v modni šik". "Popzvezde, supermodeli, transseksualci, kmetavzi, prijatelji, domači ljubljenčki in slavni za njegov objektiv počnejo to, česar ne bi za nikogar drugega."

Obama in Madonna na obisku
To potrjuje njegov fotografski spletni dnevnik, na katerem redno objavlja fotografije največjih zvezdnikov sodobne popkulture v svojem studiu, najpogosteje pred belim ozadjem, ki jim že obredno nadene svoje "piflarska" očala. Uspelo mu je privabiti celo predsednika Baracka Obamo, nazadnje pa popdivo Madonno.

Terry, ki je lani v LA-ju postavil prvo samostojno razstavo TERRYWOOD, se je podpisal pod več provokativnih videospotov, nazadnje je odmeval Wrecking Ball najstniške popzvezdnice Miley Cyrus, v katerem se 19-letnica, ki zadnje čase razburja tudi z drugimi dejanji in izjavami, gola (no, obute ima bulerje) zvija po krogli za rušenje.