Melania Trump v kreaciji srbske oblikovalke Roksande Ilinčić, ki je bila po Melanijinem nastopu na republikanski konvenciji nemudoma razprodana. Obleko si je Trumpova soproga kupila prek spleta. Foto: Reuters
Melania Trump v kreaciji srbske oblikovalke Roksande Ilinčić, ki je bila po Melanijinem nastopu na republikanski konvenciji nemudoma razprodana. Obleko si je Trumpova soproga kupila prek spleta. Foto: Reuters
Michelle Obama je s svojimi izborom kreacij postala prava modna ikona. Na fotografijah v dveh kreacijah Jasona Wuja. Foto: Reuters
Ena od kreacij v Franciji rojene oblikovalke Sophie Theallet. Foto: Reuters
Prihodnja in še aktualna prva dama ZDA na povolilnem ogledu Bele hiše. Foto: Twitter Bela hiša

46-letna Melania, nekdanja manekenka, sicer po presenetljivi Trumpovi zmagi na predsedniških volitvah 8. novembra razen intervjuja za CBS še ni imela javnega nastopa, pa tudi sicer je v svojih izjavah precej zadržana, a očitno že čuti posledice soprogovih spornih izjav, napovedanih politik in imenovanj.

Kot poroča Vanity Fair, je modna industrija z novim predsedniškim parom v resnem precepu. 52-letna Michelle Obama je bila ljubljenka oblikovalcev, ki je postavljala modne smernice, vse odkar je pred osmimi leti prvič stopila v Belo hišo.

"Da sem zadnjih osem let lahko oblačila prvo damo Michelle Obama, je bil zame vrhunec kariere in velika čast. Michelle je prispevala k prepoznavnosti in ugledu naše znamke po vsem svetu," je zapisala Thealletova. "Njene vrednote, dejanja in milina so mi bili vedno blizu."

Prva temnopolta prva dama ZDA je krasila naslovnice modnih in ženskih revij, vprašanje pa je, ali bo Melania deležna enake obravnave — ne glede na svoje manekenske izkušnje.

V četrtek je tako Thealletova na svojem Twitterju objavila odprto pismo, v katerem je sporočila, da Trumpove ne bo oblačila, druge oblikovalce pa pozvala, naj sledijo njenemu zgledu.

"Znamka Sophie Theallet se zavzema proti diskriminaciji in predsodkom. Naše modne revije, oglaševalske kampanje in oblačenje zvezdnikov so vedno poveličevali raznolikost in odražali svet, v katerem živimo," je zapisala v Franciji rojena 52-letna oblikovalka. "Kot nekdo, ki slavi raznolikost in osebno svobodo ter si prizadeva zanju in spoštuje vse življenjske sloge, ne bom sodelovala pri oblačenju prihodnje prve dame, niti se ne mislim z njo povezovati. Retorika rasizma, seksizma in ksenofobije, ki jo je izbruhala volilna kampanja njenega soproga, ni združljiva z vrednotami, po katerih živimo v naši industriji."

Lov za ameriškim snom
Thealletova poudarja, da je sama priseljenka, ki ji je bilo dano slediti sanjam v ZDA. Donald Trump je v svoji kampanji propagiral skrajno imigracijsko reformo, po kateri bi deportiral med dva in tri milijone nezakonitih priseljencev. Čeprav je nekatere predvolilne obljube po zmagi malce omilil, pa glede strožjega nadzora nad priseljevanjem ostaja neomajen.

Melania je bila sicer med soprogovo kampanjo vedno oblečena v izbrano garderobo, od bele obleke Roksande Ilinčić, ki jo je nosila na konvenciji, do zloglasne Guccijeve bluze barve fuksije s pentljo, ki jo je nosila na drugem soočenju, a očitno si je vse priskrbela sama.

Po republikanski konvenciji julija je namreč Trumpova predstavnica za tisk potrdila, da Melania "ne sodeluje z nobenimi oblikovalci", svojo obleko pa je kupila prek spleta.

Zelo opazna je tudi odsotnost vsakršnih promocijskih obvestil modnih oblikovalcev, ki bi se bahali, da oblačijo prihodnjo prvo damo. Očitno se bo Melania tudi v Beli hiši morala zanašati na svoj okus - in proračun.

Garderoba prvih dam ZDA je bila vedno pod drobnogledom javnosti, celo do te mere, da si lahko v Smithsonovem muzeju ameriške zgodovine v Washingtonu lahko ogledate razstavo, posvečeno oblekam prvih dam.