Robertsova je danes dopolnila 47 let. Foto: EPA
Robertsova je danes dopolnila 47 let. Foto: EPA
Helen Mirren
Kozmetična hiša L’Oréal je za svojo britansko ambasadorko razglasila 69-letno Helen Mirren. Foto: EPA
Meryl Streep in Julia Roberts
Kozmetična industrija si v zadnjem času pospešeno prizadeva približati starejšim ženskam. Foto: EPA

"Po hollywoodskih merilih sem že močno tvegala, ko se nisem odločila za lifting obraza," je dejala 47-letna igralka, ki prav danes praznuje svoj rojstni dan, za revijo You. Igralka je prav te dni postala obraz kozmetične hiše Lancome.

"Toda odgovornim pri Lancomu sem povedala, da želim postati model, ki se stara, tako da me morajo obdržati vsaj še okoli pet let, da bom že presegla mejo 50 let," je še dodala. Namesto posegov igralka zagovarja naravne metode pomlajevanja, med njimi jogo. "Ne jemljem stvari tako resno in to je recept za srečo," je zatrdila Robertsova.

K poudarjanju naravne lepote pa so pristopili tudi nekateri predstavniki lepotne industrije. Med drugim je kozmetična hiša L’Oréal za svojo britansko ambasadorko razglasila 69-letno Helen Mirren. "Nisem čudovita, nikoli nisem bila, ampak sem videti v redu in želim, da tako tudi ostane," je dejala.

Lepota v zrelih letih
Igralka je zadnja v sestavljanki žensk, starejših od 50 let, ki so v ospredju kampanje. Poleg Mirrenove so njen sestavni del še 68-letna Charlotte Rampling, 53-letna Tilda Swinton in 65-letna Jessica Lange.

Prav omenjena kampanja je protiutež zahtevam lepotne industrije po mladostnem videzu, saj poveličuje brezčasno lepoto. Toda boj je vse prej kot lahek in sega v preteklost. V 90. letih prejšnjega stoletja je na primer Isabella Rosselini izgubila pogodbo s podjetjem Lancome, saj so trdili, da je prestara. Zdaj pa tržne znamke, kot je L’Oréal, ugotavljajo, da je nemogoče meriti na starejše potrošnice brez uporabe obraza zrelejše ženske.

Pogled v prihodnost
Sicer pa tržniki pri francoskih kozmetičnih hišah že nekaj časa zaposlujejo starejše ambasadorke, kot so Julianne Moore, Jane Fonda, Susan Sarandon in Jessica Lange. Lepotna industrija tako zre naprej. Po poročilu Združenih narodov je trenutno ena izmed štirih žensk stara čez 50 let, čez petdeset let bo polovica vseh žensk na svetu starejših od 50 let.