Dvakrat 'srebrna' Tina Maze je na otvoritvi olimpijskih iger nosila zastavo. Foto: EPA
Dvakrat 'srebrna' Tina Maze je na otvoritvi olimpijskih iger nosila zastavo. Foto: EPA
Vancouver 2010
Predsednik OKS Janez Koncjančič pravi, da je reprezentanca najlepša v zgodovini Slovenije. Foto: Toper

Slovenska olimpijska odprava je ob vrhunskih dosežkih veliko odobravanja na letošnjih zimskih olimpijskih igrah z požela tudi s svojimi modnimi oblačili blagovne znamke Toper, katere stvaritve so bile že v zgodovini povezane s športniki. Med drugim sta v njihovih dresih nastopala slovenska smučarja Boris Strel in Bojan Križaj, na olimpijskih igrah leta 1984 v Sarajevu pa so "slavne" Toprove rokavice poleg jugoslovanske nosile še številne druge reprezentance.

"Slovenska reprezentanca najlepša"
Ob predstavitvi letošnje kolekcije Vancouver 2010 je predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič dejal, da imamo najlepšo reprezentanco v zgodovini Slovenije, s čimer se strinjajo tudi mnogi drugi (med drugim tudi gostje v studiu ob prenosu otvoritve na HTV-ju). Kot je za MMC povedal Žiga Janičijević iz podjetja, ki je leta 2008 kupilo propadajočo blagovno znamko, je njihov cilj znamko "povzdigniti" na mesto, na katerem je nekoč že bila. "Toper je ljudska blagovna znamka. To je vedno bila in taka želimo, da ostane," menijo v podjetju..

Čeprav znamka, katere zgodba se je začela že po drugi svetovni vojni (v prvih letih so prodali okoli 6 milijonov srajc na leto, v 80. letih prejšnjega stoletja pa je podjetje zaposlovalo okoli 6.500 ljudi) v zadnjih 15 letih ni bila na tržišču, so novi lastniki prepričani, da je kljub temu ostala v lepem spominu mnogih Slovencev. Tako so ob odličnih dosežkih naših olimpijcev prepričani tudi o svojem uspehu.

Treba je veliko truda in natančnosti
Za sodelovanje z Olimpijskim komitejem Slovenije so se po besedah Janičijevića odločili zaradi skupnega interesa - "pomagati slovenskemu športu po najboljših močeh". Slovenski olimpijci tako ponosno zastopajo Slovenijo v značilnih zeleno-modro-belih opravah, v katere je vloženega več mesecev dela.

Barva olimpijske bunde je osvetljena različica uradnih barv Slovenskega olimpijskega komiteja. "Pri oblikovanju smo uporabili in posodobili videz slovenske olimpijske reprezentance iz Pekinga, vendar pa ne vsebuje Triglava. Tega smo uporabili na uradnih šalih in kapah," dodajajo v podjetju.

"Upoštevati je potrebno vse želje in zahteve športnikov, materiali morajo biti vrhunski, dizajn atraktiven, kroji in oblika izdelkov morajo biti izdelani točno do zadnjega milimetra, le tako se lahko dosega vrhunske rezultate," pravi Janičijević in dodaja, da je ves trud poplačan z vrhunskimi uvrstitvami naših športnih junakov.

Poleg kolekcije Vancouver 2010 pa bodo v podjetju izdelali tudi oprave športnikov za poletno olimpijado v Londonu 2012. Zaradi previsokih stroškov o oblikovanju dresov za nogometno in košarkaško reprezentanco za zdaj ne razmišljajo, vendar te možnosti v prihodnosti ne izključujejo. Sicer pa z njihovimi oblačili že opremljajo številne druge slovenske športne zveze.

Spodaj si lahko ogledate še nekaj fotografij slovenskih olimpijcev (vir: Toper/STA)