Moda
(8)
Petra se je po prvih novinarskih izkušnjah odločila za pisanje "lifestyle bloga z dunajskim šarmom". Foto: Pixi mit Milch
       Na Dunaju je veliko različnih slogov, tako kot v Berlinu, na primer, obstaja "hipsterska" scena. A na dunajskih ulicah ni videti veliko posebnih oblačil ... Naše vsakdanje oblačenje je precej osnovno.       
"Obožujem fotografijo, modo in lepoto, ročno izdelane stvari, dobro hrano in potovanja. In prav o tem pišem." Foto: Pixi mit Milch
       Rada imam kose z zgodovino. Zato moram na potovanjih vedno kaj kupiti.       
Utrinek iz pop-up trgovine po izbiri blogerjev na tednu mode v Muzejski četrti: oblačila in dodatki znamk Alila, Awareness & Consciousness, DemelRave, lila, meshit, mija t. rosa, MILK, Pia Mia, Rani Bageria, useabrand, Viereck in Leggindary. Foto: Pixi mit Milch
       Priporočam vam, da se preprosto sprehodite po šestem in sedmem okrožju ... Odpočijte se v kavarni, kakršna je Sperl, in spijte melange.       
 Kako začutiti dunajski mestni utrip?

Dodaj v

Petra, Pixi mit Milch: Dunajski slog je precej osnoven, najde se kak hipster

Obiskali smo teden mode v dunajski Muzejski četrti
18. september 2013 ob 09:41,
zadnji poseg: 18. september 2013 ob 11:10
Dunaj/Ljubljana - MMC RTV SLO

"Na splošno mi je všeč prijetna "zmešnjava" na tednu mode, saj se srečajo mlade avstrijske znamke, nove mednarodne, pa tudi uveljavljene domače in tuje."

Pretekli konec tedna smo dobili priložnost za obisk tedna mode v dunajski Muzejski četrti in "bližnje srečanje" z modno srenjo avstrijske prestolnice. Med sogovorniki, ki so nam pomagali pri iskanju odgovora na to, ali obstaja prepoznaven avstrijski oziroma dunajski slog, je bila tudi Petra Gschwendtner, avtorica "lifestyle bloga z dunajskim šarmom" Pixi mit Milch.

V svojih zapisih se 24-letna Dunajčanka po izbiri posveča umetnosti in kulturi, fotografiji, modi, pa tudi vsakdanjim rečem: "Obožujem fotografijo, modo in lepoto, ročno izdelane stvari, dobro hrano in potovanja. In prav o tem pišem."

Kako je prišlo do tega, da ste začeli pisati (zdaj zelo priljubljen) blog Pixi mit Milch?

Vedno sem sanjala o tem, da bi postala novinarka. Ko sem prišla študirat na Dunaj, sem delala pri spletni reviji za mlade. Po tej izkušnji sem si rekla: "Pa saj bi lahko imela svoj medij, pri katerem bi lahko pisala o rečeh, ki jih imam rada." In tako sem leta 2009 začela pisati svoj lifestyle blog.

Kako bi opisali avstrijsko oziroma dunajsko modno prizorišče? Ali obstaja določen "dunajski slog"?

Na Dunaju je veliko različnih slogov, tako kot v Berlinu, na primer, obstaja "hipsterska" scena. A na dunajskih ulicah ni videti veliko posebnih oblačil, najbrž prav zato v Avstriji tudi ni blogov, ki bi opisovali ulični slog. Naše vsakdanje oblačenje je precej osnovno.

Katero mesto pa vam je najljubše, ko gre za slog?

To poletje sem obiskala Köbenhavn in tamkajšnji oblikovalski in vintidž butiki so mi prirasli k srcu. Seveda imamo tudi na Dunaju vintidž trgovine, a so zelo majhne in imajo previsoke cene. Torej, Köbenhavn, pa tudi drugod po Skandinaviji obstaja dobra modna scena z izjemno ustvarjalnimi ljudmi. Njihov slog je izčiščen in preprost, a hkrati vznemirljiv.

Katere avstrijske znamke ali oblikovalci so tisti, ki vas navdušujejo?

Prisegam na mlade oblikovalce, na primer znamki meshit in lila. meshit so vedno zelo posebni, delajo z nenavadnimi potiski in tkaninami, tudi njihov celostni slog je odličen. lila pa je znamka izjemno produktivne Lisi Lang, ki je hkrati čudovita in zelo kreativna oseba. Njen slog je izčiščen in nosljiv.

Kateri modni kosi v omari vam največ pomenijo?

Težko se odločim, vse imam rada. A posebno mesto v mojem srcu ima vintidž torbica, ki mi jo je podarila mama. Kupila jo je, ko je bila sama še mlada, morda jo je dobila celo od svoje mame. Rada imam kose z zgodovino. Zato moram na potovanjih vedno kaj kupiti.

Na tednu mode, v okviru katerega sva se srečali, ste bili ena izmed blogerjev, ki so kurirali "pop-up" trgovino in predlagali posamezne znamke. Kateri dve ste izbrali vi?

Da, že drugič! Super je videti toliko novih in mladih oblikovalcev. Letos sem izbrala že omenjeno znamko lila in pa mija t. rosa, ker delajo nosljiva in lepa oblačila.

Katera revija na tokratnem tednu mode je na vas naredila največji vtis?

Zelo všeč so mi bili gostujoči tajski oblikovalci, kupila sem tudi dva njihova kosa: majico z lisico znamke Paul B. in brezrokavnih Adhoc. Pa revija mlade dunajske znamke Schirach+Rosenthal, predstavili so se z zelo samosvojim šovom. Nasploh mi je všeč prijetna "zmešnjava" na tednu mode, saj se srečajo mlade avstrijske znamke, nove mednarodne, pa tudi uveljavljene domače in tuje.

Ste obiskali že kak teden mode v tujini?

Ne še, a razmišljam, da bi se naslednje leto odpravila v Köbenhavn ali pa morda na londonskega.

Morda veste kaj o slovenskem modnem oblikovanju in modnem prizorišču?

Žal se v tem trenutku ne spomnim enega samega oblikovalskega imena. Obstaja pa slovenski modni blog, ki mi je zelo všeč: Magnifique. Teso sem spoznala na nekem dogodku v Nemčiji in odtlej redno spremljam njene objave.

Kam se odpraviti na Dunaju, če želimo začutiti pravi mestni utrip brez zanašanja na prežvečene turistične vodiče?

Priporočam vam, da se preprosto sprehodite po šestem in sedmem okrožju, kjer boste našli veliko prijetnih trgovin in kavarn. Najraje imam ulici Kirchengasse in Gumpendorferstraße. Odpočijte se v kavarni, kakršna je Sperl, in spijte melange.

Alenka Klun
Prijavi napako
Komentarji
Wahaha
# 18.09.2013 ob 10:09
Ni lepšega kot članek o modni blogerki ob jutranjem čaju v katerem najdeš besedo vintidž.
Porkalapipa
# 18.09.2013 ob 11:50
In kam te dekle napoti, ko jo prosiš za namig kam na Dunaju? V trgovine in kavarne. Bravo.
Farmergirl
# 18.09.2013 ob 15:19
@kon
Ah pri nas nekateri, ko prideš na kavo ne znajo niti ''Dober dan'' reči. Pridejo pa rečejo ''Ki boš?''
''Ja dober dan, kapučin bi prosim, če lahko glede na vaše obnašanje''.
zamudnik
# 18.09.2013 ob 10:18
... in pop-up.
kon
# 18.09.2013 ob 13:53
Hja gleda kavarn se vsekakor strinjam z njo. Če si na dunaju moraš obvezno it v njihove. Ta njihov način strežbe kave pogrešam v Sloveniji. Pri njih je vsak gost tako lepo sprejet da se res počuti dobrodošlega. Pri nas je pa vse tako masovno.
ewcha
# 20.09.2013 ob 13:16
@farmergirl
Z druge stani ni pa čisto nič drugače - stopim do mize, rečem dober dan, čakam na pozdrav nazaj, da bi potem vprašala, kaj lahko prinesem, pa me samo gledajo ko tele v nova vrata, na koncu pa izdavi "kapučino", pa še to nekam v tri krasne da ga še razumeš ne. In potem jih mam jaz dosti, pa še enkrat rečem dober dan, pa se potem mogoče kdo zrajta in me pozdravi. Sem načeloma vedno prijazna, ko delam, ker tako lažje prenesem vso to maso folka ki jo vsak dan srečam (ni ravno fajn), njihovo obnašanje je pa pod nivojem. Od tega da ljudje naročijo kavo tistemu, ki sedi zraven njih, torej meni naročajo in me še pogledajo ne, hvala in prosim sta verjetno nekaj za pojest, plačaaaaaaaam!!!, dej kle men šenga, itd. itd. Ti greš v kafič pa mogoče srečaš enega mal nadr*kanega kelnarja, pa ne pomisliš, da je verjetno on od folka tisti dan pokasiral že svakojake čudne debilarije.... Tud kelnar ni en zadnji debil samo zato ker je kelnar, to tudi večini ljudi v teh koncih ni jasno...
Farmergirl
# 22.09.2013 ob 21:58
@ewcha
Jap se strinjam, tudi druga stran je porazna glede obnašanja.
Porkalapipa
# 18.09.2013 ob 14:36
@kon: Ok, morda res. A v vsakem primeru moramo početi 2 stvari: KONZUMIRATI in TROŠITI. In to je vse, kar nam Dunaj lahko ponudi????
Kazalo