Pred objektiv za nastajajoči koledar sta stopili tudi z oskarjem nagrajeni Kate Winslet in Helen Mirren. Foto: AP
Pred objektiv za nastajajoči koledar sta stopili tudi z oskarjem nagrajeni Kate Winslet in Helen Mirren. Foto: AP

Koledar, ki so ga je italijanski proizvajalec pnevmatik prvič natisnil leta 1964, so še leta 2015 krasile razgaljene lepotice, letos pa je v ospredje namesto golote stopila ženska moč in nadarjenost.

V koledarju za leto 2016 sta tako od 13 žensk delno slečeni le ameriška komičarka Amy Schumer in teniška zvezdnica Serena Williams, preostale pa so polno oblečene, saj je fotografinja Annie Leibovitz s serijo črno-belih fotografij skušala proslaviti njihove dosežke.

Tudi prihodnje leto brez golote
Tudi koledar za leto 2017, pri katerem je sodeloval sloviti fotograf Peter Lindbergh, bo nadaljeval letošnji trend in tako ne bo postregel z goloto, ampak se bo osredotočil na uspešne igralke.

Pred Lindberghov fotografski objektiv so tako stopile Nicole Kidman, Lupita Nyong'o, Uma Thurman, Jessica Chastain, Lea Seydoux, Robin Wright, Zhang Ziyi, Helen Mirren, Rooney Mara, Penelope Cruz, Julianne Moore, Charlotte Rampling, Alicia Vikander in Kate Winslet. V družbi igralk se je po izboru Lindbergha znašla tudi profesorica politične teorije v Moskvi Anastasia Ignatova.

Najmlajša med izbrankami je 27-letna Alicia Vikander, najstarejša pa je z 71 leti Helen Mirren.

"Pirellijev koledar je izredno pomemben, saj ne potrebujemo več golote. Pogled na lepoto je danes popolnoma popačen, saj ljudje mislijo, da je lepo tisto, kar vidijo v reklamah in revijah, torej vse te retuširane ženske," je povedal Lindbergh, ki se bo pod Pirellijev koledar podpisal že tretjič.

Fotografije za 44 izdajo koledarja so po poročanju Vogua nastale v Berlinu, Los Angelesu, Londonu, New Yorku in francoskem Le Touquetu.