Fotografijo razgaljene Christine Keeler so prodali za 11.500 funtov. Foto: Bloomsbury Facebook
Fotografijo razgaljene Christine Keeler so prodali za 11.500 funtov. Foto: Bloomsbury Facebook
Kate Moss
Fotografija Kate Moss je dosegla ceno 4.000 funtov. Foto: Bloomsbury Facebook

Črno-beli fotografiji, ki ju je na dražbo dala dražbena hiša Bloomsbury, sta "zakrivila" Lewis Morley (posnel je Christine) in Patrick Demarchelier (posnel je Kate), obe pa sta pritegnili veliko zanimanja.

Fotografijo, ki prikazuje Kate Moss zgoraj brez na začetku njene manekenske kariere (takrat je imela 19 let), so posneli leta 1992, na dražbi v Londonu pa so jo v teh dneh prodali za 4.000 britanskih funtov.

Manekenka, starleta in plesalka Christine Keeler je na dražbi požela še več zanimanja. Neznani moški je za njeno fotografijo odštel 11.500 britanskih funtov, kar je skoraj trikratna vrednost fotografije Kate Moss.

Fotografijo, ki prikazuje Keelerjevo, so objavili leta 1963, na vrhuncu t. i. škandala Profumo (več si lahko preberete spodaj), spodbudila pa je veliko razprav o tem, ali je Christine na fotografiji popolnoma gola ali ne.

Manekenka je v svoji avtobiografiji Skrivnosti in laži iz leta 2013 napisala: "Vedno so me spraševali, ali sem imela na sebi spodnje hlačke. Seveda sem jih imela, a sem se morala pošteno boriti, da sem jih lahko obdržala na sebi. Morley me je želel fotografirati brez oblačil, ampak jaz sem uporabila stol, tako da sem zakrila intimne dele."

Danes 71-letna Keelerjeva je tudi po vseh teh letih navdih v svetu mode. Pri modni hiši Burberry so tako za kolekcijo jesen/zima 2013 navdih črpali prav pri Britanki. Christopher Bailey je tako dejal: "Želel sem združiti klasično s seksapilnim, in to mi je uspelo zahvaljujoč zapeljivi Christine Keeler, ki me je navdihnila pri delu."

Afera Profumo pretresla Otok
Christine je bila ena izmed glavnih protagonistk škandala, znanega kot Profumo Affair, ki so ga pred leti povzeli v muzikalu A Model Girl (Vzorno dekle). Ta pod drobnogled jemlje politični škandal, ki je Veliko Britanijo razburjal leta 1963, v njem pa "v glavnih vlogah" nastopajo vodilni britanski politiki, razgaljena plesalka in visoki ruski uradnik.

Profumo Affair je škandal, v katerem je moral odstopiti obrambni sekretar John Profumo, ki je lagal o svoji zvezi s takrat 19-letno plesalko (nekateri jo opisujejo kot prostitutko) Christine Keeler. Ta pa je svojo posteljo - in največje državne skrivnosti, so bili mnenja Britanci - delila tudi z ruskim mornariškim atašejem Jevgenijem Ivanovim. Zaradi škandala je mesec dni za Profumom odstopil tudi konservativni britanski premier Harold Macmillan, dogodek pa je danes simbol novega vala spolne svobode in razkola med Britanci.