"Vedno sem delal visoko modo in želel, da bi bile ženske oblečene in da bi se tudi počutile kot prave dive," pravi modni oblikovalec. Foto: Eva Furlan
Rocco Barocco, modna revija, Milano
Kreacije so moje in samo moje, se pohvali. Foto: Eva Furlan
Rocco Barocco
"Še naprej ostajam obrtnik," poudarja 71-letni Barocco. Foto: Eva Furlan
Rocco Barocco, modna revija, Milano
Utrinek z modne revije na milanskem tednu mode. Foto: Eva Furlan
Rocco Barocco, modna revija, Milano
Poudarja pomen ruskega trga za italijansko modo: "Želim si, da bi bili vsi zadovoljni, da bi vsi lahko prodajali, tako jaz kot tudi drugi, saj bi s tem italijanska moda postala še uspešnejša tudi na ruskem trgu." Foto: Eva Furlan

Male laži glede starosti, njegov izjemen talent in predvsem neomajna odločenost, da bo ustvarjal modo in oblačil imena tistega časa, so ga pripeljale v Rim, takratno prestolnico mode. Ta mu je tudi dala novo ime: Rocco Muscariello je postal Rocco Barocco, eden najbolj prepoznavnih italijanskih modnih oblikovalcev, ki še vedno v osebi in imenu stoji za svojo modno znamko.

71-letni Barocco je na tednu milanske mode sproščeno in vidno zadovoljen odgovarjal na vprašanja novinarjev, ki so si izborili svojih pet minut, hkrati pa z nasmehom ugodil prošnjam mnogih oboževalcev njegovih kreacij, ki so želeli s fotografijo ovekovečiti trenutek z njim. Naš intervju je pospremil z besedami, da slovenskega jezika žal ne govori, čeravno sosednjo državo pozna.


Z vašo kolekcijo jesen/zima 2015 vam je žensko ponovno uspelo postaviti na piedestal in jo spremeniti v divo. Gre za nadaljevanje vaše celotne zgodbe?
Vedno sem delal visoko modo in želel, da bi bile ženske oblečene in da bi se tudi počutile kot prave dive. K temu sem stremel že od svojega prihoda v Rim, kjer sem dejansko začel svojo kariero. To je bil čas, ko se je ves svet hodil oblačit v večno mesto, ki je bilo prestolnica mode. Torej, z novo kolekcijo sem želel ujeti ne oblek, ampak parfum tistega časa, in ga prinesti v sedanjost.

Kaj je moda danes? Orodje, da opozoriš nase, ali še vedno umetnost lepega?
Ne, zagotovo ostaja še naprej umetnost lepega. Jaz delam za ženske in osebno ne želim biti v središču pozornosti. Žensko želim narediti vedno lepšo, vedno bolj edinstveno, fascinantno, vedno še bolj všečno in ženstveno.

Kaj se bolje prodaja, ime ali kreacija? Ker če se ime, imate oblikovalci resno konkurenco v slavnih osebah, kot sta Beckham, Kardashian, ki že po tekočem traku ustvarjajo tudi svoje modne znamke?
V mojem primeru ni tako. Veliko multinacionalk že uporablja imena tudi velikih modnih oblikovalcev. A jaz ostajam še naprej oblikovalec, ki je tudi lastnik modne hiše in znamke. Kako bi rekel, še naprej ostajam obrtnik. Celotni proces dela nosi podpis "Made in Italy", medtem ko je področje kreativnosti popolnoma v moji domeni. Asistentov, ki bi se v tej fazi podpisovali pod mojo znamko, nimam. Kreacije so moje in samo moje.

Moda na ulici: vas med sprehodom po Milanu, Rimu zamika, da bi preoblekli sprehajalce?
Ja, zagotovo bi jih rad veliko preoblekel (smeh). In to je problem, odgovor nanj pa ponuja tudi moja kolekcija. Novi generaciji, tem mladim ženskam, bi rad povedal, da jim je do 18., 20. leta dovoljeno vse, tudi to, da se grdo oblečejo. A potem nastopi čas, ko mora ženska vedeti, kaj obleči, imeti pravo pričesko in tudi znati nositi visoke pete. Žal jih veliko ne zna. Nove generacije bi morale razumeti lepoto oblačenja in se je naučiti.

Ali je kriza posegla tudi v modo?
Ne, k sreči ne. Obstaja velika konkurenca na ravni nižjega cenovnega razreda, ki na veliko proizvaja v tujini. Z njimi ne moremo konkurirati. A mi ustvarjamo visoko modo. Mi delamo lepe, kakovostne obleke, in to stane. Kakovost in lepota staneta. Tu pa smo brez konkurence.

Vas zanima politika?
Ali me zanima politika? Mogoče se nanjo malo spoznam. Če me vprašate kaj konkretnega, vam bom znal tudi odgovoriti. Če pa me ne, se bom temu raje izognil.

Moje vprašanje se navezuje na vaše gledanje, da slabi odnosi med EU-jem in Rusijo zelo vplivajo na izvoz italijanske mode.
Rusija je za nas ključna, saj predstavlja velika pljuča z ogromno energije. Gre za nov, velik trg, treba pa je tudi poudariti, da imajo Rusi radi italijansko modo. Trenutne napetosti niso slabe samo za nas, ampak za celotno mednarodno politiko. Kako naj rečem, želim si, da bi bili vsi zadovoljni, da bi vsi lahko prodajali, tako jaz kot tudi drugi, saj bi s tem italijanska moda postala še uspešnejša tudi na ruskem trgu.

Je Italija še vedno vodilna na modnem področju?
Lahko rečem, da je Italija še vedno vodilna, saj opravljamo pravo delo. Ne vem, ali druge države delajo modo zaradi svoje lastne podobe ali to zanje predstavlja tisto pravo ustvarjalnost, pravi produkt. Mi delamo prave produkte, medtem ko se mi zdi, da imajo druge države modno industrijo za to, da delajo na svoji podobi.

Katero zgodovinsko osebnost bi najraje oblekli?
Sam sem jih oblekel veliko. Od Virne Lisi do vseh drugih italijanskih igralk. Dejansko sem oblačil vse ikone italijanskega filma.

Ste z vstopom in uspehom v modo uresničili svoje sanje ali ste po tem dobili nove?
Dokler bom živel, verjamem, da bodo moje sanje velike in da jih bom še naprej uresničeval.