Pretirani detajli v slogu zaponk in zadrge niso zaželeni. Foto: BoBo
Pretirani detajli v slogu zaponk in zadrge niso zaželeni. Foto: BoBo
Najvarnejša izbira za premierkine delovne obveznosti je kostim ... Foto: BoBo
... nikakor pa kombiniranje suknjiča in krila, ki se ne ujemata. Da o živalskem vzorcu niti ne govorimo. Foto: EPA
Z elegantno črnino v avdienci pri papežu Frančišku je premierka zadela v črno. Foto: EPA

Po obisku Bratuškove v Italiji in Vatikanu, kjer se je srečala s premierjem Enricom Letto in papežem Frančiškom, s svojima zelo različnima oblekama pa je spet izzvala zanimive odzive slovenske javnosti in medijev, smo se odločili za mnenje povprašati strokovnjakinjo.

Najprej nas je zanimalo, ali je bila kombinacija krila z živalskim potiskom in pastelnega suknjiča na obisku pri Letti dobra izbira. "Gre za visok uradni obisk, kjer je primerna raven tradicionalna poslovna obleka: za moške temna obleka s svetlo srajco in diskretno kravato, za ženske kostim, zaželeno je krilo. Nežnejši spol lahko izbira med nekaj več barvami, na primer pariško modro, zeleno, rdečo ..." pojasnjuje stilistka.

"Niso pa primerni vzorci niti kombiniranje zgornjega in spodnjega dela, ki se ne ujemata. Kostim mora biti v eni barvi in brez vzorca," opozarja Pisanijeva, iz česar lahko sklepamo, da se Bratuškovi obleka na zadnjem državniškem obisku ni ravno posrečila.

Bolj srečno roko pa je imela v avdienci pri papežu Frančišku, kamor je prišla v črnem kostimu in obveznem klobučku s pajčolanom. "Predvidevam, da je bil kostim izdelan po meri, ker ji je lepo pristajal ... Klobuček je lepo zaokrožil njeno podobo. Tam je bila zelo elegantna in zelo primerna," je premierko pohvalila naša sogovornica.

(Isti črni kostim je Bratuškova v začetku aprila nosila na srečanju s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem, op. a.)

Kako pa bi v splošnem ocenila slog Bratuškove? "Pozdravljam njen ženstveni slog, res pa je, da bi krila morala biti malo daljša. Za večino njenih poslovnih priložnosti velja, da so primernejša oblačila brez vzorcev in usnjeni gladki čevlji brez vzorcev in pretiranih detajlov. Nakit: zlato, strebro, dragulji ali imitacija vsega naštetega. Čevlji morajo biti zaprti, za raven tradicionalne poslovne obleke so nujne nogavice in zaprti čevlji." Torej bi se najverjetneje morala posloviti vsaj od tistih že razvpitih čevljev s tigrastim vzorcem.

Nasploh v Sloveniji ljudje na takšnih položajih nimajo dovolj pomoči pri izbiri oblačil, ki so pomemben del njihove službe, nekoga, ki bi jim pomagal pri izbiri, ker oni za to nimajo časa in potrebnega znanja, dodaja sogovornica, ki smo jo za konec poprosili še za oceno premierkine pričeske. "Ima bogate goste lase, dolžina las, ki jo nosi, pa je precej zahtevna za vzdrževanje in jo sam težko obvladaš. Tudi na tem področju bi morala imeti stalno pomoč, saj je treba na takšnih položajih imeti nekoga, ki ti vsakem trenutku lahko uredi pričesko, da je vedno urejena."

V galeriji si oglejte še nekaj fotografij modnih izbir premierke Alenke Bratušek.