Paviljon Room of one's own (Lastna soba), ki ga je Nika Zupanc kot povabljena oblikovalka ustvarila posebej za Diorjevo razstavo. Foto: Facebook/Nika Zupanc
Paviljon Room of one's own (Lastna soba), ki ga je Nika Zupanc kot povabljena oblikovalka ustvarila posebej za Diorjevo razstavo. Foto: Facebook/Nika Zupanc
Intervju z Niko Zupanc

Gre za projekt, ki ga je Zupančeva poimenovala Room of one's own (Lastna soba), obiskovalci galerije Courbe v pariškem Grand Palaisu pa si ga lahko ogledajo v okviru razstave Esprit Dior: Miss Dior.

Z razstavo, ki so jo odprli danes, na ogled pa bo do 25. novembra, se želijo pokloniti enemu največjih modnih oblikovalcev Christianu Diorju in parfumu Miss Dior, ki je po svetu prvič zadišal leta 1947, nato pa se zapisal med kultne dišave. V oglaševalskih kampanjah so ga predstavljale tudi lepotice Charlize Theron, Mila Kunis, Marion Cottilard, Natalie Portman in Jennifer Lawrence.

Paviljon za ustvarjanje ali pa zgolj sanjarjenje
Zupančeva je bila ena izmed 15 oblikovalk, ki so bile povabljene, da upodobijo "osebnost" Miss Dior. V svoji instalaciji je prikazala sobo, ki predstavlja zasebni kotiček mlade ženske, kamor se zavleče, kadar želi pobegniti in se zazreti vase, izrezljani leseni zidovi sobe pa kažejo na ranljivost. "V sobi je ravno dovolj prostora za čudovite, a vendar povsem osnovne uporabne stvari, potrebne, da se zazremo vase - miza, stol in luč," je pojasnila.

V središču sobe, ki jo zastirajo bledo rožnate zavese, tako pod (že skoraj kultno) svetilko lolita, ki je Zupančevi prinesla svetovno prepoznavnost, stoji stol Miss Dior, ki ga je oblikovala prav za to priložnost, njegova pentlja pa hkrati predstavlja tako lahkotnost kot tudi težnjo k popolnosti.

Navdih za paviljon, ki bi ga ženske lahko uporabljale za pisanje knjig, pesmi in pisem, ali pa preprosto za izražanje najglobljih misli in čustev, je našla v eseju pisateljice Virginie Woolf z naslovom Room of one's own (Lastna soba), po katerem je projekt nato tudi poimenovala.

Nominirana tudi za Slovenko leta
Najbolj znana slovenska oblikovalka notranje opreme je bila lani nominirana tudi za Slovenko leta, v pogovoru z Matjažem Ambrožičem pa je zatrdila, da bo tudi v prihodnje ostala zvesta svoji avtorski pisavi. "Ta je postala nekako pečat ali prepoznavnost, ki jo nosi moj opus. Obenem pa ta ponazarja tudi to nišo, ki sem jo zasedla sama," je dejala.

Lanski intervju z Niko Zupanc si lahko ogledate v priloženem videoposnetku na desni.

Intervju z Niko Zupanc