Jennifer Lawrence pred in po posegih mojstrov retuširanja pri reviji Flare. Foto: Flare
Jennifer Lawrence pred in po posegih mojstrov retuširanja pri reviji Flare. Foto: Flare
Enaka obleka, kot jo na naslovnici Flarea nosi Lawrenceeva, na Kim Kardashian. Brez Photoshopa. Foto: Reuters
Ljubke lažnivke - v zlagani podobi. Foto: Instagram
'Predebela' Lana del Rey brez Photoshopa ... Foto: Facebook
In Lana Del Rey na lanski naslovnici revije Glamour. Foto: Glamour

Zadnji primer pretiranega retuširanja je Jennifer Lawrence na naslovnici revije Flare. Gre sicer za staro številko kanadske modne revije, iz junija 2011, a je fotografija spet zakrožila po spletu, potem ko se je pojavila originalna fotografija danes 23-letne oskarjevke.
Lawrenceovi, sicer obrazu modne hiše Dior in rednemu imenu na najrazličnejših seznamih najlepših žensk, so za na naslovnico očitno zožali pas, boke, stegna in roke, popravke je zaznati tudi na njenem obrazu, zlasti ličnicah, spustili so ji ključnico, celo prste so ji podaljšali. Ironično, glede na to, da je Jennifer ena najglasnejših zvezdnic, ko tema nanese na računalniške popravke, in nima nobenih zadržkov obsojati kvazipopolnosti hollywoodskih zvezdnic, kot jih upodabljajo mediji.
Tako je ob pogledu na svoje fotografije za zadnjo Diorjevo oglaševalsko kampanjo zvezdnica Iger lakot in Ameriških prevar takoj izjavila: "To sploh ni videti kot jaz."
"Svet ima to idejo o tebi, da si videti kot retuširan popoln model. Moraš videti prek tega. Izgledaš, kot izgledaš, moraš se počutiti udobno v svoji koži. Kaj pa boš? Lačen vsak dan, da osrečiš druge?
To je butasto," je bila odločna Lawrenceova v nedavnem pogovoru za Yahoo.

"Predebela"?
Igralka je na lastni koži izkusila, kakšni nedosegljivi standardi vladajo v Hollywoodu - ko je bila izbrana za vlogo Katniss Everdeen v uspešni franšizi Igre lakote, so jo oboževalci trilogije napadli, da je "predebela" za to vlogo. In ko je bila na dopustu na Havajih slikana v kopalkah, so približano fotografijo njene "celulitne" zadnjice tabloidi množično objavljali. Vse skupaj je "J-Law" sprejela zelo nonšalantno in se iz svojih oblin začela norčevati v vseh pogovornih oddajah v tistem času.
"Spoliran standard lepote, ki ga postavljajo revije, je postal popolnoma nor. Ljudi spodbuja, da stremijo za lepotnim standardom, ki v resničnem življenju ne obstaja," so zapisali v reviji The Gloss. "Celo modeli in filmske zvezdnice ga ne morejo doseči. Ko ljudje govorijo o "nerealnih lepotnih standardih", ne govorijo o standardih, ki jih je težko doseči ali ki jih lahko dosežejo le redki posamezniki. Celo filmske zvezdnice jih ne morejo več dosegati." Ob tem članek omenja supermodel Mirando Kerr, ki je nedavno retuširala celo lastne avtoportrete na Instagramu.

Ljubka lažnivka iskreno o lažni podobi
Revije seveda niso edini krivci. Tu so tudi najrazličnejše oglasne kampanje, kot je denimo promocijski material za novo sezono serije Ljubke lažnivke (Pretty Little Liars). Na fotografiji so upodobljene vse štiri glavne igralke - vse so mlajše od 30 let - a so tako močno retuširane, da si sploh niso več podobne.

Fotografija je najbolj razburila najmlajšo med njimi, 24-letno Ashley Benson, ki v seriji igra srednješolko brez dlake na jeziku, ki okreva po bulimiji. Bensonova je fotografijo objavila na svojem Instagramu s pripisom: "Videla sem, da tole kroži okoli ... Upam, da to ni uradni poster. Naši obrazi na tej fotki so izpred štirih let ... in vse smo videti smešno. Čisto preveč Photoshopa. Vsi imamo napake. Nihče ni videti tako. Ni privlačno."

Bensonova je na to temo že pred časom spregovorila tudi v spletnem pogovoru z oboževalci serije. S soigralko Shay Mitchell sta sodelujočim v klepetu toplo položili na srce, naj se zamislijo, koliko k njuni televizijski popolnosti prispevajo ličila in osvetlitev.

"Prosim, jejte. Hrana je dobra. Hrana je tako zelo pomembna in fino je, da se lahko nasitite in uživate v življenju. Ne bodite zakompleksani, resno, ni vredno. Prosim, nikdar ne čutite pritiska, da morate biti zelo suhi. To sem rekla že milijonkrat, pa bom še enkrat - vse smo retuširane. V vsaki sliki, ki jo videite v revijah, na plakatu. Vedno olepšane," je dejala zvezdnica Spomladanskih žurerk (Spring Breakers).

Neretuširana Lana Del Rey
Za neretuširano verzijo sebe pa se je ta mesec pogumno odločila Lana Del Rey, ki je sicer vedno dala veliko na svoj (popolni) videz. Čutna fotografija pevke v rdečih kopalkah je bila zadnja v seriji promocijskega materiala za njen kratki film Tropico, v katerem jo sicer vidimo tudi zgoraj brez.
Na fotografiji je sicer naličena in z urejeno pričesko, a brez kakršnih koli računalniških popravkov njenega telesa. Tako Lana na njej dejansko deluje človeško z vsemi kožnimi znamenji, robovi od sončenja, pa tudi zaobljenostjo pasu, bokov in stegen.

27-letnica je fotografijo objavila na svoji uradni strani Facebooka, a jo je v naslednjih dneh umaknila. Zakaj, ni povedala, je pa dejstvo, da je fotografija pritegnila ogromno negativnih komentarjev in opazk, češ da je "debela", "zamaščena" in podobno. Mimogrede, povprečna Američanka tehta 75 kilogramov in je visoka 162 centimetrov. Lana tehta 57 kilogramov in je visoka 170 centimetrov.