Svet ameriških oblikovalcev je de la Rento nedavno nagradil za življenjsko delo. Foto: Reuters
Svet ameriških oblikovalcev je de la Rento nedavno nagradil za življenjsko delo. Foto: Reuters
Oscar de la Renta
Zaznamoval je modni svet. Foto: Reuters

De la Renta je umrl na svojem domu v Connecticutu. Zadnjič se je njegovo ime pojavilo v javnosti pred dnevi, saj je libanonsko-britanska odvetnica Amal Alamuddin na poroki z Georgeem Clooneyjem v Benetkah nosila prav njegovo kreacijo.

De la Renta je bil rojen v Dominikanski republiki leta 1932. Pri 18 letih se je preselil v Madrid, da bi študiral slikarstvo, a kmalu ga je potegnilo v modne vode. Kot vajenec se je kalil pri oblikovalcu Cristobalu Balenciagi, v ospredje pa se je prebil v 60. letih, ko je postal "hišni" kreator takratne ameriške prve dame Jacqueline Kennedy. Svojo modno hišo je v New Yorku ustanovil leta 1965.

Ljubljenec modnih ikon
Slovel je kot eden vrhunskih modnih klasikov, ki je ljubil klasične ženske kroje s krili in stisnjenim pasom, rad je imel tudi rožnate vzorce. Med njegove oboževalke sodita tudi urednica Voguea Anna Wintour in igralka Sarah Jessica Parker, Amal Clooney pa je o svoji poročni obleki dejala: "Z Georgeem sva si zamislila romantično in elegantno poroko in ne morem si predstavljati, da bi kdo drug kot Oscar uspel z obleko ujeti ta duh."

Poleg oblek je njegova modna hiša posel razširila tudi na področje čevljev, torbic, nakita, dodatkov za dom in dišav.

Leta 2006 je zbolel za rakom, a je bil dejaven vse do konca. Na začetku meseca je za novega kreativnega direktorja svojega podjetja imenoval Petra Coppinga, ki je do takrat delal za Nino Ricci.