Valerija Kelava velja za vzornico tistim dekletom, ki sanjajo o uspehu v tujini. Foto: Facebook/ Marianna Sanvito
Valerija Kelava velja za vzornico tistim dekletom, ki sanjajo o uspehu v tujini. Foto: Facebook/ Marianna Sanvito
Anela Šabaganić se dolgoročno vidi v Sloveniji. Foto: Model group
Nina Vodopivec - uresničila se ji je želja po delu v Parizu. Foto: Immortalmodels.com
Obraz Anje Korošec vam je znan, če redno nakupujete v spletni trgovini Asos. Foto: Immortalmodels.com
Barbara Pirih je v letu 2012 delala za priljubljeno kozmetično znamko M.A.C. Foto: Modelgroup.com
Ines Dragišič
Ines Dragišič je med drugim nastopila na tednu mode v Madridu. Foto: osebni arhiv
Prisha Justinek Alfirev se zaradi šolanja manekenstvu še ne more posvetiti v celoti. Foto: Immortal models
Branko Maselj velja za enega izmed obetavnejših moških modelov v svetovnem oziru. Foto: immortalmodels.com

Slovenski trg je majhen, moda pa se oblikuje večinoma v Milanu, Parizu, Londonu in New Yorku. Tam in v drugih svetovnih prestolnicah si delo brez posebnega medijskega hrupa išče vedno več slovenskih modelov, in kar nekaj je takih, ki so pri tem tudi zelo uspešni. Nekaj izmed tistih, ki so se v preteklem letu najbolje izkazali (oziroma imeli največ sreče pri iskanju dela), smo zbrali na kupu.



Valerija Kelava, 22 let, 177 cm.
Ljubljančanka s prodorno zelenimi očmi trenutno velja za najuspešnejšo slovensko manekenko, saj je edina, ki se uvršča na elitni seznam stotih najboljših na spletni strani models.com (kotira na 35. mestu). Sodeluje na modnih revijah najslavnejših oblikovalcev na poglavitnih svetovnih tednih mode, poleg tega pa se pogosto znajde tudi na naslovnicah in v editorialih najpomembnejših modnih revij. Leta 2012 se je po modnih brveh med drugim tako sprehajala za modne hiše Valentino, Versace, Burberry, Dries van Noten, Hermes in Rodarte, pristala na majski naslovnici revije Black, decembra pa v editorialu francoske izdaje revije Vogue.


Anela Šabaganić, 21 let, 177 cm.

Zmagovalka enega izmed slovenskih modnih resničnostnih šovov prav tako živi nomadsko, saj delo išče v svetovnih modnih prestolnicah, svoj modni vsakdan pa zapisuje tudi na svojem blogu. V preteklih letih je delala na newyorškem tednu mode, na snemanju sodelovala s Kate Moss, posnela lepotni editorial za Chanel, preteklo jesen pa je nastopila na revijah tedna mode v Tokiu. Za medije je večkrat povedala, da svojo prihodnost dolgoročno kljub vsemu vidi v Sloveniji.


Nina Vodopivec, 20 let, 180 cm.

Rdečelasi in modrooki zamejki iz Trsta se je letos uresničila želja po delu v Parizu, kjer je na tednu mode nosila kreacije modnih hiš, kot so Issey Miyake, Yohji Yamamoto in Maison Martin Margiela. V Sloveniji je krasila naslovnico revije Elle, se pojavila v kampanji za znamko Farandula, sodelovala pa je tudi na Phillipsovem tednu mode v Ljubljani.


Anja Korošec, 21 let, 179 cm.

Zmagovalka slovenskega izbora Supermodel leta 2008 dela večinoma v Londonu, kjer med drugim redno pozira za katalog priljubljene cenovno dostopne modne spletne trgovine Asos, sodelovala pa je tudi na revijah londonskega tedna mode. Letos se je pojavila na naslovnici slovenske izdaje Elle, v oglasni kampanji za profesionalna ličila MUD in kot muza za pomladno poletno kolekcijo Matevža Faganela.


Barbara Pirih, 178 cm

V preteklih letih je veliko sodelovala z modno oblikovalko Nino Šušnjaro, pretekla pomlad pa jo je popeljala na pariški teden mode, kjer se je med drugim tudi fotografirala za oglas priljubljene profesionalne kozmetike M.A.C. Maja se je prvič napotila v New York, kjer je podpisala pogodbo z eno izmed tamkajšnjih agencij. Posnela je editorial za revijo Nylon, pri nas pa je poleg snemanja revijalnih editorialov nastopila tudi na Phillipsovem tednu mode v Ljubljani.


Ines Dragišič, 24 let, 180 cm

Novomeščanka, ki se je na modni zemljevid zarisala leta 2007, ko je osvojila naziv Supermodel Slovenije, je letos sodelovala na madridskem tednu mode, septembra pa v sklopu pariškega tudi na reviji oblikovalke Fatime Lopez. Delala je tudi na vseh dosedanjih Phillipsovih tednih mode v Ljubljani.


Prisha Justinek Alfirev, 18 let, 180 cm

Hčerka modne oblikovalke Pike Justinek se je prvič v tujino, natančneje Pariz, namenila že pri šestnajstih. V iztekajočem se letu je sodelovala na pariškem tednu mode, v Ljubljani pa na Phillipsovem. Modni karieri se zaradi izobraževanja na srednji šoli za oblikovanje in fotografijo še ne more v celoti posvetiti, a zdi se, da ji je taka pot v vsakem primeru namenjena, saj se dolgoročno močno spogleduje prav z željo po modnem oblikovanju.


Branko Maselj, 22 let, 187 cm

Manekena je imel sprva pod okriljem Alen Kobilica, zdaj pa ga v okviru Slovenije zastopa agencija Immortal models. V preteklosti je že nastopil na modnih revijah milanskega tedna mode (na primer za Etro in Diesel), leto 2012 pa je uspešno začel v New Yorku, kjer so ga hitro opazili kot enega izmed perspektivnih novih obrazov na sceni in ga v tem oziru celo omenili v članku na spletni strani models.com. Trenutno dela in živi v Londonu, kjer je tudi nastopil na tamkajšnjem tednu mode. Pri nas je nastopil za oglasno kampanjo Mure in na ljubljanskem Phillipsovem tednu mode.

V sklopu spletnih intervjujev z modeli so se z njim nedavno pogovorili tudi pri britanski kulturni reviji Fiasco. Posnetek si lahko ogledate spodaj.