Na razstavi se predstavlja 60 ponudnikov izdelkov in storitev, ki so potrebni pri maturantskem plesu in poroki. Foto: BoBo
Na razstavi se predstavlja 60 ponudnikov izdelkov in storitev, ki so potrebni pri maturantskem plesu in poroki. Foto: BoBo
Slajši del sejma. Foto: BoBo
Čevlji zanj ... Foto: BoBo
... in čevlji zanjo. Foto: BoBo
Sejem že 12. leto zapored poteka v ljubljanskem hotelu. Foto: BoBo

V ljubljanskem Grand hotelu Union je v petek svoja vrata odprl sejem, ki je postal že tradicionalen - poteka že 12. leto zapored. Dogodek vsa ta leta poteka na istem kraju, iz dvodnevnega dogodka pa je postal tridnevni: "Nismo tipičen "sejem", vsak obiskovalec nam pove, da je dogodek res eleganten in edinstven. Skozi leta se je dogodek razširil na tri dni in je zdaj pravzaprav tradicionalen in uveljavljen ter po svojem obsegu tudi največji tovrstni dogodek v Sloveniji. V vseh treh dneh pričakujemo 2.000 obiskovalcev," pravi organizator dogodka Domen Misson.

Na razstavi se predstavlja 60 ponudnikov izdelkov in storitev, ki so potrebni pri maturantskem plesu in poroki, od slovesne do poročne mode zanjo in zanj, modnih oblikovalcev, papirne galanterije, dekoracije, lokacij za izvedbo poročnega obreda in slavja, gostinskih storitev in cateringa, fotografskih in videostoritev, zlatarjev, spletnih portalov, ponudnikov pričesk in ličenja ... pa tudi poročnega potovanja oziroma medenih tednov: "Skratka, na enem mestu tako bodoči maturantje in mladoporočenci dobijo vpogled v letošnje smernice, pridobijo vse potrebne informacije oziroma, na kratko, vse za maturantski ples in poroko na enem mestu."

Nasveti za maturante in mladoporočence
Svetovne smernice 2015 za maturantske obleke so čipka, sijaj, odprt hrbet, rdeča barva, til in enostavnost krojev, pove Domen, kaj pa bi svetoval vsem maturantom in maturantkam: "Za maturantski ples predvsem dekletom polagam na srce, naj se na dogodek ustrezno pripravijo. Obleka še ne naredi človeka. Dekleta za ples prvič obujejo visoke petke, v njih razumljivo ne znajo hoditi in si jih kmalu sezujejo, k obleki sodijo tudi ustrezno ličilo in pričeska, nega kože itd."

Kaj pa svetuje bodočim mladoporočencem: "Za bodoče mladoporočence pa velja, da je poroka dogodek dveh oseb (neveste in ženina) in naj ga organizirata tako, kot sama želita. Večkrat se žal zgodi, da se v organizacijo začnejo vmešavati starši in prijatelji. Za lepo poroko ni nujno, da zapraviš na kupe denarja, pomembno je, da poroka poteka v sproščenem vzdušju, da je dogodek lepo in elegantno izpeljan, da se vanjo vključi edinstvene elemente, ki poroko popestrijo."

Slovenci pri porokah tradicionalisti
Domen se z organizacijo porok ukvarja že 15 let, za seboj pa ima več kot 400 porok. Vsaka izmed njih je zanj posebna in edinstvena in vseh se rad spominja. Na vprašanje, ali smo Slovenci postali kaj drznejši pri organiziranju porok, odgovori: "Osebno nisem privrženec ekstremov. Pravzaprav ne vem, kaj ima par (in svatje) od tega, da se poroči pod vodo, na primer. Slovenci smo žal tudi pri porokah tradicionalisti in žal vsaj 70 odstotkov porok poteka po enem in istem kopitu. Smo leta 2015 in na tem področju bi bil že čas, da pari začnejo razmišljati malo drugače, izven ustaljenih tirnic."

Raje kakovost kot kvantiteta
Koliko pa občutijo krizo v poročnem poslu: "Tako kot na vseh področjih se tudi pri porokah zagotovo pozna kriza. Pari se še vedno odločajo za poroko, toda vse delajo sami (od vabil, poročnih tort, celo poročne šopke si neveste same izdelajo!). Posebna "moda" je v zadnjem času, da si neveste poročne obleke naročajo prek spleta pri Kitajcih. Za malo denarja naj bi nevesta dobila super izdelano poročno obleko. Ko pa paket z obleko prispe, marsikatera nevesta takšno obleko preprosto vrže v smeti, saj je nenosljiva, slabo izdelana, da o kakovosti materiala niti ne govorimo." Koliko pa stane poroka navadnega državljana s povprečno plačo: "Glede financ pa je tako, da vsak za poroko nameni toliko denarja, kot je sam zmožen. Tukaj ni določene povprečne vsote. Že poročni prstan lahko stane 100 ali pa 1.000 evrov. Se pa tukaj zelo razlikujemo od naših sosedov Hrvatov, ki najemajo celo kredite, da je poroka takšna, kot bi po njihovem mnenju morala biti. Je pa zagotovo pomembno, da pari pri poroki bolj gledajo na kakovost kot kvantiteto."

Razstava poteka v štirih dvoranah Grand hotela Union (preddverju, veliki Unionski dvorani, v vrtni in banketni dvorani), ogledate pa si jo lahko danes od 10. do 19. ure, pa tudi jutri od 10. do 18. ure. Vstop je brezplačen.

Nekaj fotoutrinkov s sejma si lahko pogledate spodaj.