Lina, ko je bila sedem mesecev in pol noseča. Foto:
Lina, ko je bila sedem mesecev in pol noseča. Foto:
Robert Owen
Delavski razred ga je zaradi socialističnig idej povzdignila, družbena elita pa zavračala.
Dante Alighieri
Dante naj bi se rodil na današnji dan leta 1261.
Edward Jenner
S svojim delom je postavil temelje za sodobno imunologijo.
Nekateri so hrvaškemu predsedniku očitali samovoljno vodenje države. Foto: EPA
Norodom Sihamoni
Kamboški kralj je samski in brez otrok. Foto: EPA
Frederik in Mary Donaldson
Prestolonaslednik in njegova žena sta leta 2005 dobila tudi otroka. Foto: EPA

Lina se je rodila 27. septembra 1933 v mestu Ticrapo v Peruju. Ko ji je bilo pet let, so jo starši pripeljali v bolnišnico, ker je njen trebuh nezadržno naraščal. Zdravniki so najprej menili, da je vzrok za to tumor, a so kmalu ugotovili, da je deklica v sedmem mesecu nosečnosti. Mesec in pol kasneje je s pomočjo carskega reza rodila 2,7 kilograma težkega fantka.

Perujski ginekolog in porodničar dr. Edmundo Escomel je primer podrobno opisal v medicinski reviji La Presse Médicale in razložil, da so kasneje ougotovili, da je deklica mentruacijo dobila pri osmih mesecih (oz. pri dveh letih in pol po nekih drugih zapisih), pri štirih letih so se ji razvile prsi, pri petih pa je imela postavo (vsaj po obliki) odrasle ženske.

Njenega sina so po zdravniku Gerardu Lozadi, ki se ji je posvečal od prvega obiska v bolnišnici, poimenovali Gerardo. Do 10 leta je odraščal v prepričanju, da je Lina njegova sestra. Umrl je leta 1979, ko je bil star 40 let, zaradi bolezni kostnega mozga.

Lina ni nikoli razkrila, kdo je oče otroka, Lozada je celo zapisal, da verjetno niti ni vedela, kaj se je zzgodilo, saj mu "ni mogla dati natančnega odgovora". Policisti so zaradi incesta in posilstva najprej pridržali njenega očeta, a so ga kasneje zaradi pomanjkanja dokazov izpustili.

Medina se je sicer preživljala kot tajnica. Kasneje se je poročila z Raulom Jurado in mu leta 1979 rodila sina. Od leta 2002 z družino živi v revnem predelu perujske prestolnice.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 964 je umrl papež Janez XII.

Leta 1264 so Francozi v bitki pri Lewesu zajeli angleškega kralja Henrika III. in kralj Anglije je postal Simon de Montfort.

Leta 1265 se je v Firencah italijanski pesnik Dante Alighieri, eden največjih književnikov, ki je napisal svetovno znano Božansko komedijo.

Glede njegovega rojstva obstajajo dvomi, saj se kot njegov rojstni datum navaja tudi 13. junij, umrl pa je 13. oziroma 14. septembra 1321 v Ravenni.

Dantejevo največje delo, versko-alegorični ep je Božanska komedija (La Divina Commedia; 1307-1313, ki je bila v slovenščino prvič prevedena šele leta 1972. Opisuje pesnikovo potovanje skozi pekel (Inferno), vice (Purgatorio) in raj (Paradiso). Vodi ga rimski pesnik Vergil, ki ga kasneje zamenja ljubljena Beatrice. S tem delom je utemeljil toskanščino kot italijanski knjižni jezik.

Dante je imel izjemen vpliv na kasnejšo književnost. Poznala sta ga tudi Matija Čop in France Prešeren, v slovenščino so ga začeli prevajati šele z začetkom 19. stoletja.

Leta 1316 se je rodil svetorimski cesar Karl IV.

Leta 1470 je umrl švedski kralj Karl VIII.

Leta 1483 so v Franciji za kralja okronali Karla VIII.

Leta 1509 so v severni Italiji Francozi porazili Benečane.

Leta 1610 je bil ubit francoski kralj Henrik IV.

Leta 1643 je štiriletni Ludvik XIV. postal francoski kralj. Na prestolu je zamenjal očeta Ludvika XIII.

Leta 1710 se je rodil švedski kralj Adolf Frederick.

Leta 1771 se je rodil Robert Owen. Bil je ustanovitelj zadružnega gibanja. Še posebej pomembne so bile socialne reforme v njegovih podjetjih, zaradi katerih so ga imenovali utopični socialist. Umrl je leta 1858.

Leta 1787 so se v Philadelphii zbrali odposlanci, da bi sestavili in napisali novo ustavo ZDA.

Leta 1796 je angleški zdravnik Edward Jenner prvič opravil poskusno cepljenje proti črnim kozam s cepivom, narejenim iz izcedka koz.

Leta 1811 je Paragvaj postal od Španije neodvisna država.

Leta 1907 se je rodil nekdanji pakistanski predsednik Ajub Han.

Leta 1912 je umrl danski kralj Frederick VIII.

Leta 1922 se je rodil nekdanji hrvaški predsednik Franjo Tuđman.

Leta 1931 je bilo v švedskem mestu Ådalen ubitih pet ljudi, ko so vojaki začeli streljati na neoborožene protestnike.

Leta 1938 je svet Društva narodov sprejel zahtevo po ponovni razglasitvi integralne nevtralnosti Švice. Švica je morala sodelovati v gospodarskih ukrepih Društva narodov.

Leta 1940 so nemška letala bombardirala Rotterdam.

Leta 1940 je Nizozemska kapitulirala.

Leta 1943 se je rodil islandski predsednik Ólafur Ragnar Grímsson.

Leta 1943 je umrl belgijski odvetnik in dobitnik Nobelove nagrade za mir Henri La Fontaine.

Leta 1948 so policisti po umoru triletne deklice iz severnoangleškega mesta Blackburn več kot 40 tisoč moškim odvzeli prstne odtise, da bi našli morilca.

Leta 1948 je David Ben Gurion le nekaj ur pred iztekom britanskega mandata nad Palestino razglasil ustanovitev države Izrael. Že naslednjega dne pa so Egipt, Jordanija, Libanon, Sirija in Irak napadli novo državo.

Leta 1953 se je v Phnom Penhu rodil kralj Kambodže Norodom Sihamoni, ki je kralj postal 14. oktobra 2004.

Leta 1955 je bil ustanovljen Varšavski vojaški pakt, ki je združeval socialistične države vzhodnega bloka. Predstavljal je protiutež Natu. Članice so se obvezale k medsebojni vojaški pomoči in skupnemu poveljstvu. Hkrati je bil pakt podlaga za razporeditev sovjetskih enot v državah članicah.

Leta 1970 je bila ustanovljena nemška teroristična skupina Frakcija Rdeče armade.

Leta 1973 je Nasa v vesolje izstrelila vesoljsko postajo Skylab.

Leta 1988 je umrl nekdanji nizozemski premier Willem Drees.

Leta 1995 je umrl ameriški kemik in Nobelov nagrajenec Christian B. Anfinsen.

Leta 1995 je 14. dalajlama Tenzin Gjatso razglasil, da je šestletni Gedhun Čoekji Njima enajsti reinkarnirani pančenlama.

Leta 2000 je umrl nekdanji premier Japonske Obuči Keizo.

Leta 2004 sta se v katedrali v Koebenhavnu poročila danski prestolonaslednik Frederik in Mary Donaldson. Maryjine družice so bile sestri Jane Stephens in Patricia Bailey ter najboljša prijateljica Amber Petty.

Mary je nosila poročno obleko, ki jo je skreiral danski oblikovalec Uffe Frank. Priča princa Frederika je bil njegov brat, princ Joachim. Poroko sta prenašali tudi državni televiziji Danske in Avstralije, od kjer prihaja nevesta. Na poročno potovanje sta odšla v Afriko.

Leta 2004 je umrla britanska igralka Anna Lee, rojena leta 1913.

Leta 2006 je umrl Lew Anderson, ameriški igralec. Rodil se je leta 1922.

Leta 2006 je umrl ameriški pesnik Stanley Kunitz, rojen leta 1905.