Alberta Einsteina je zanimala predvsem matematika, zato pri drugih predmetih v šoli ni bil posebno uspešen. Foto: EPA
Alberta Einsteina je zanimala predvsem matematika, zato pri drugih predmetih v šoli ni bil posebno uspešen. Foto: EPA
Cerkev sv. Petra v Vatikanu
Leta 1506 so položili temeljni kamen za gradnjo nove cerkve sv. Petra v Rimu. Nova cerkev je zamenjala prvotno starokrščansko baziliko, načrte za renesančno stavbo pa je izdelal Bramante, ki si je zamislil centralni tloris grškega križa s štirimi zvoniki in kupolo. Kasneje so svoje načrte prispevali še arhitekti San Gallo, Michelangelo, v baroku pa Maderna in Bernini. Foto: Reuters
San Francisco
Leta 1906 je mesto porušil močen potres. Foto: EPA
Robert Mugabe
Leta 1980 je postal prvi predsednik neodvisnega Zimbabveja. Foto: EPA
Giancarlo Rota
Edini profesor uporabne matematike in filozofije doslej.
Ratu Sir Kamisese Mara
Prvi premier in predsednik Fidžija je umrl leta 2004. Foto: EPA
Giovane Elber (desno) je zabil prvi gol proti Manchester Unitedu. Foto
Giovane Elber (desno) je zabil prvi gol proti Manchester Unitedu. Foto Foto: EPA

Že v času življenja si je pridobil veliko časti, spoštovanja in veljave. Njemu v čast so imenovali na novo odkriti element z zaporedno številko 99 einsteinium. Zanimala ga je predvsem matematika, zato pri drugih predmetih v šoli ni bil nič kaj uspešen.

Po univerzi, ki jo je, kot pravijo, naredil le zaradi dobrih prijateljevih zapiskov, je želel postati učitelj. Leta 1901 se je zaposlil kot nižji uradnik na patentnem uradu v Bernu. Njegovo najuspešnejše leto je bilo 1905, ko je v znani fizikalni reviji objavil kar pet pomembnih člankov, v katerih je pojasnil tri pomembna vprašanja, ki so vplivala na razvoj sodobne fizike. Leta 1921 je prejel Nobelovo nagrado za fiziko.

Leta 1930 je odšel v Ameriko na univerzo Princeton in čez deset let postal ameriški državljan. Ko so leta 1939 odkrili cepitev uranovih jeder, so zaradi bojazni, da takega orožja ne bi najprej dobil Hitler, prepričali Einsteina, da je vplival na Roosevelta, da je začel velikanski projekt raziskav, katerih cilj je bil izdelava atomske bombe.


Leta 1025 je bil Bolesłav I. Chrobry okronan za prvega poljskega kralja.

Leta 1480 se je rodila firenška vladarica in hčerka papeža Aleksandra VI. Lucrezia Borgia.

Leta 1506 so položili temeljni kamen za gradnjo nove cerkve sv. Petra v Rimu.

Leta 1518 je bila Bona Sforza okronana za poljsko kraljico.

Leta 1556 je umrl italijanski pesnik Luigi Alamanni.

Leta 1580 se je rodil angleški dramatik Thomas Middleton.

Leta 1590 se je rodil turški sultan Ahmed I.

Leta 1605 se je rodil italijanski baročni skladatelj in avtor oratorijev Giacomo Carrissimi.

Leta 1772 se je rodil angleški klasični ekonomist liberalistične smeri David Ricardo. Umrl je leta 1823.

Leta 1794 je umrl angleški premier Charles Pratt, prvi grof Camdenski.

Leta 1819 se je rodil avstrijski skladatelj belgijskega rodu Franz von Suppé.

Leta 1874 se je rodila hrvaška pisateljica Ivana Brlić Mažuranić.

Leta 1880 je tornado prizadel Marshfield v ameriški zvezni državi Missouri. Umrlo je 99 ljudi, ranjenih pa jih je bilo več kot 200.

Leta 1882 se je rodil poljski dirigent Leopold Stokowski.

Leta 1890 je umrl saotomejski pesnik Caetano da Costa Alegre.

Leta 1898 je umrl francoski slikar Gustave Moreau.

Leta 1893 se je v Nabrežini pri Trstu rodil slovenski pesnik Igo Gruden. Njegova pesniška žetev sega vse od mladostnih ljubezenskih izpovedi in opisov obmorske pokrajine do trpljenja in bede Primorcev ter žrtev in muk med drugo svetovno vojno. Umrl je leta 1948.

Leta 1902 se je rodil italijanski premier Giuseppe Pella.

Leta 1905 se je rodil ameriški znanstvenik in dobitnik Nobelove nagrade za medicino George H. Hitchings.

Leta 1906 je močen potres ob 5.13 porušil velik del San Francisca. Potres je imel moč 7,8 stopnje po Richterju, umrlo pa je 500 ljudi.

Leta 1907 se je rodil madžarski skladatelj Miklós Rózsa.

Leta 1915 so sestrelili francoskega letalca in vojaškega pilota Rolanda Garrosa. Pristal je na nemški strani bojne linije.

Leta 1935 je umrl romunski pisatelj Panait Istrati.

Leta 1936 je umrl italijanski skladatelj Ottorino Respighi.

Leta 1940 se je rodil ameriški znanstvenik in dobitnik Nobelove nagrade za medicino Joseph L. Goldstein.

Leta 1941 se je v Ljubljanici, potem ko je Ljubljano zavzela italijanska vojska, utopil Ivan Hribar. Dolgo je bil zastopnik praške banke Slavija v Ljubljani. Župan je bil od leta 1896 do 1910. V času njegovega županovanja je Ljubljana dobila vodovod, plinarno, elektrarno, električno železnico, prvo ljudsko kopališče, zgrajen je bil tudi Zmajski most. Spodbujal je razvoj šolstva in uvedbo slovenščine kot učnega jezika pri nekaterih predmetih v gimnaziji. Zavzemal se je za ustanovitev slovenske univerze in združitev vseh slovenskih pokrajin. Sodeloval je pri ustanovitvi dramskega društva v Ljubljani, bil pa je tudi med ustanovitelji Mestne hranilnice. Dve leti je bil prvi jugoslovanski poslanik v Pragi. Pod psevdonimom Trzinski je prevajal pesmi, pisal pa je tudi politične, kulturne in gospodarske članke.

Leta 1942 so italijanski okupatorji, potem ko so izvedeli za zbor partizanov na Nanosu, ob osmih zjutraj napadli s 600 vojaki in 100 karabinjerji, kar je predstavljalo prvi večji boj na Primorskem.

Leta 1942 se je Laval vrnil v Vichy ter postal ministrski predsednik, zunanji minister in notranji minister.

Leta 1945 je več kot tisoč bombnikov napadlo majhen nemški otok Heligoland. Na otoku so porušili popolnoma vse.

Leta 1946 je bilo formalno razpuščeno Društvo narodov.

Leta 1946 se je rodila angleška igralka Hayley Mills.

Leta 1947 se je rodila ameriška igralka, režiserka in producentka Dorothy Lyman.

Leta 1947 se je rodil ameriški igralec James Woods.

Leta 1949 Po razveljavitvi angleško-irskega dogovora iz leta 1921 je severni del otoka ostal v Združenem kraljestvu, preostalih 26 grofij pa je dobilo status dominiona kot svobodna država Irska, ki se je leta 1949 preimenovala v Republiko Irsko.

Leta 1954 je egiptovski častnik in politik Gamal Abdel Naser postal premier in vojaški vodja Egipta. S “skupino svobodnih častnikov” je deloval že v letu 1952, predsednik vlade je bil dve leti, nato pa predsednik republike. Naser je bil tudi generalni sekretar Arabske socialistične unije in eden glavnih pobudnikov gibanja neuvrščenih držav.

Leta 1955 je na Princetonu v ZDA umrl nemško-ameriški fizik, odkritelj teorije relativnosti in začetnik kvantne mehanike Albert Einstein.

Leta 1956 se je rodil ameriški igralec Eric Roberts.

Leta 1956 se je rodila ameriška igralka Melody Thomas Scott.

Leta 1966 se je rodila norveška atletinja Trine Hattestad.

Leta 1973 se je rodil etiopijski atlet Haile Gebrselassie.

Leta 1974 so italijanskega državnega tožilca ugrabile Rdeče brigade. 1976 je umrl nizozemski biokemik in dobitnik Nobelove nagrade za medicino Henrik Dam.

Leta 1979 se je rodil iranski igralec in režiser Vahid Rahbani.

Leta 1980 so britansko kolonijo Rodezijo razglasili za neodvisno državo Zimbabve. Mednarodna javnost je prisilila premiera Iana Smitha, da je črnski večini dovolil zmernejšo stranko Združeni afriški nacionalni svet, leta 1979 pa so s pogajanji dosegli večrasne volitve in novo vlado. Evropejci so obdržali pravico veta pri ustavnih vprašanjih, Domovinska fronta pa je povečala pritisk. Pogajanja so se nadaljevala v Londonu, zasnovali so novo ustavo, ki je utrla pot volitvam leta 1980, na katerih je zmagal Robert Mugabe in postal prvi predsednik neodvisnega Zimbabveja.

Leta 1983 so samomorilci izvedli napad na ameriško veleposlaništvo v Bejrutu. V napadu je bilo mesto skoraj v celoti porušeno, umrlo pa je 63 ljudi, med njimi tudi napadalci.

Leta 1991 je Jugoplastika (POP '84) že tretjič zapored postala evropski prvak. Splitski košarkarji so v finalu premagali Barcelono s 70:65. Najboljši igralec finalne tekme je bil Zoran Savić, ki je dosegel 27 točk

Leta 1996
je izraelsko obstreljevanje Kane zahtevalo skupno 106 smrtnih žrtev, ki so bili večinoma civilisti.

Leta 1999 je v Cambridgeu v ameriški zvezni državi Massachusetts umrl ameriški matematik in filozof italijanskega rodu Giancarlo Rota.

Leta 2000 so nogometaši Barcelone v razburljivi tekmi četrtfinala Lige prvakov po podaljšku premagali Chelsea s 5:1.

Leta 2002
so odkrili nov red insektov Mantophasmatodea.

Leta 2004 je umrl prvi premier Fidžija in kasneje tudi predsednik te otoške države Ratu Sir Kamisese Mara.

Leta 2004 so košarkarji Reflexa postali zmagovalci Jadranske lige, potem ko so v finalu v Zagrebu z 71:70 ugnali Cibono.

Leta 2004 je Aljaž Pegan na evropskem prvenstvu v gimnastiki v dvorani Tivoli na drogu osvojil zlato medaljo in po 10 letih spet postal evropski prvak.

Leta 2009 je umrla igralka Stephanie Parker, rojena leta 1987.