Paul McCartney, nekdanji Beatle se je rodil na današnji dan leta 1942. Foto: EPA
Paul McCartney, nekdanji Beatle se je rodil na današnji dan leta 1942. Foto: EPA
Charles Darwin je raziskoval evolucijo človeštva.
Ana Nikolajevna se je rodila v mestu Sankt Peterburg.
Slika prikazuje Amundsena in kolege, ko so osvojili južni tečaj. Foto: EPA
De Gaulle je bil francoski predsednik.
Sally Kristen Ride je prva Američanka, ki je poletela v vesolje.

Svojo samostojno glasbeno pot je pričel še v času, ko so Beatles izdali svetovno uspešnico Let it be, vendar ga glasbeni kritiki takrat niso sprejeli najbolje.

Po razpadu Beatlesov je McCartney bil nedvomno eden najbolj priljubljenih članov in je kmalu izdal skladbo Another day, ki je postala mednarodna uspešnica. S svojim delom je nedvomno zaznamoval določeno obdobje glasbene ustvarjalnosti.

Paul McCartney je v svoji dolgoletni karieri sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki, prodal na milijone plošč in priredil številne koncerte.


Drugi dogodki, ki so se zgodili na današnji dan ...

Leta 1799 se je v Boltonu rodil angleški astronom William Lassell. Sam je brusil leče in prispeval dragocene izboljšave k tehniki brušenja.

Leta 1812 je ameriški kongres napovedal vojno Veliki Britaniji.

Leta 1815 so britansko-nizozemske enote pod vodstvom Wellingtona in pruske sile pod vodstvom Blücherja v bitki pri Waterlooju premagale Napoleona. Po porazu je ta zbežal v Pariz, kjer je odstopil in se skušal vkrcati na ladjo proti Ameriki. Beg se mu ni posrečil, tri mesece pozneje so ga odpeljali na otok Svete Helene.

Leta 1858 je Charles Darwin prejel članek Alfreda Russla Wallacea z zelo podobnimi ugotovitvami o evoluciji, kar ga je prisililo, da objavi svoja odkritja.

Leta 1872 je umrl mehiški državnik Benito Juárez, ki je bil med letoma 1861 in 1863 ter letoma 1867 in 1872 predsednik Mehike.

Leta 1873 je bila sufražetka Susan B. Anthony oglobljena s 100 dolarji kazni, saj se je leta 1872 poskusila udeležiti ameriških predsedniških volitev.

Leta 1881 so Nemčija, Avstro-Ogrska in Rusija ustanovile zvezo treh cesarjev (Dreikaiserbund), s katero je Bismarck poskušal odpraviti nasprotja med nemškima vzhodnima sosedama.

Leta 1901 se je pri Sankt Peterburgu rodila ruska velika kneginja Anastazija Nikolajevna, najmlajša hči zadnjega ruskega carja Nikolaja II. Po izbruhu boljševiške revolucije so jo skupaj z družino aretirali in odpeljali v Jekaterinburg, julija 1918 pa so pripadniki sovjetske tajne policije vse ubili.

Leta 1918 se je rodil ameriški fizik, kemik in kristalograf Jerome Karle, ki je za svoje delo leta 1985 prejel Nobelovo nagrado za kemijo.

Leta 1918 se je rodil italijansko-ameriški ekonomist Franco Modigliani, nobelovec leta 1985.

Leta 1922 je v Amsterdamu umrl nizozemski astronom Jacobus Cornelius Kapteyn.

Leta 1928 je umrl norveški polarni raziskovalec Roald Amundsen, ki je prvi osvojil južni tečaj. Ponesrečil se je z letalom med reševalno akcijo italijanskega generala Umberta Nobileja, ki je želel doseči severni tečaj z zrakoplovom.

Leta 1928 je Amelia Earhart postala prva ženska, ki je preletela (kot potnica) Atlantski ocean.

Leta 1929 se je rodil nemški filozof in sociolog Jürgen Habermas.

Leta 1931 se je v Rio de Janeiru rodil brazilski predsednik Fernando Henrique Cardoso. Večino svojega življenja je preživel v São Paulu.

Leta 1935 sta tretji rajh in združeno kraljestvo podpisala pomorski sporazum, po katerem nemška površinska flota ni smela presegati 35 % moči britanske vojne mornarice.

Leta 1937 se je rodil ruski vesoljec Vitalij Mihajlovič Žolobov.

Leta 1940 je Charles de Gaulle v radijskem govoru iz Londona pozval Francoze k odporu proti Nemcem.

Leta 1946 je bila v Italiji razglašena republika. Kralj Umberto II. je zapustil državo in se umaknil v tujino. Zanjo so se Italijani izrekli na referendumu 2. junija, predsednik pa je 28. junija 1946 postal Enrico de Nicola.

Leta 1953 je v strmoglavljenju letala C-129 pri Tokiu umrlo 129 ljudi.

Leta 1954 je Pierre Mendes postal francoski premier.

Leta 1979 sta Leonid Brežnjev in Jimmy Carter na Dunaju podpisala sporazum o omejitvi jedrske oborožitve Salt II.

Leta 1983 je Sally Kristen Ride kot prva Američanka in tretja ženska s plovilom Challenger poletela v vesolje.

Leta 1998 je Argentina Hrvaški izročila 76-letnega Dinka Šakića, kolaboranta v drugi svetovni vojni, ki je deloval v koncentracijskem taborišču Jasenovac, kjer je bilo umorjenih več sto tisoč Judov, Romov, Srbov in Hrvatov.

Leta 2006 je umrl Vincent Sherman, ameriški filmski režiser. Rodil se je leta 1906.

Leta 2007 je umrl Bernard Manning, britanski komik. Rodil se je leta 1930.

Leta 2007 je umrl Georges Thurston, kanadski pevec. Rodil se je leta 1951.