Učenec Sokrata, učitelj Aristotla Foto: RTV Slo
Učenec Sokrata, učitelj Aristotla Foto: RTV Slo
Ohranjenih je 30 dialogov in 15 pisem. Foto: RTV Slo
Jamie Oliver danes praznuje 30. rojstni dan.
Angleški kuharski čudežni deček Foto: epa

Platon je bil osem let Sokratov učenec, kasneje pa učitelj Aristotela.

Po Sokratovi smrti je veliko potoval in se nazadnje naselil v Atenah, kjer je ustanovil šolo z imenom Akademija, ki je delovala do šestega stoletja našega štetja, ko jo je zaprl cesar Justinjan.

Ohranjenih je 30 dialogov in 15 pisem. Bil je največji idealist starega veka. Trdil je, da je svet, ki ga vidimo in v katerem živimo samo odsev, kopija onstranskega sveta idej. Zagovarjal je obstoj netelesnega sveta idej, čutno zaznavni svet pa je le njegov posnetek.

Veliko se je ukvarjal tudi z ureditvijo države. Med drugim je napisal dela Država, Sofist, Parmenides. V Parmenidu je opisal snidenje ostarelega Parmenida in mladega Sokrata. Takšno snidenje bi bilo mogoče okoli leta 450 pr. n. št., Parmenid bi tako moral biti res že star, kar pa je lahko tudi eden od Platonovih anahronizmov. Umrl je v Atenah leta 347 pr. n. št.

Leta 1679 je angleški parlament izdal Habeas Corpus Act, enega najpomembnejših temeljnih zakonov o varstvu osebne svobode.

Leta 1840 je umrl največji violinski virtuoz vseh časov Niccolo Paganini.

Leta 1877 se je v San Franciscu rodila ameriška plesalka Isadora Duncan, ki je postavila temelje sodobnemu simfoničnemu plesu. Umrla je leta 1927.

Leta 1910 je umrl znameniti nemški bakteriolog Robert Koch.

Leta 1920 se je v Bistrici pri Tržiču rodil grafik in slikar Vito Globočnik.

Leta 1926 je v Tomaju umrl slovenski pesnik Srečko Kosovel. Bilo mu je komaj 22 let.

Leta 1940 se je začela operacija Dynamo, ena najbolj znanih v drugi svetovni vojni - evakuacija britanskih vojakov iz Evrope. Izhodno mesto je bil Dunkerque, od koder so Britanci pred Nemci rešili 338.226 vojakov.

Leta 1942 so pripadniki svobodne češko-slovaške armade naredili atentat na Reinharda Heydricha, enega najhujših nacističnih zločincev.

Leta 1964 je umrl Džavaharlal Nehru, indijski politik in učenjak.

Leta 1975 se je rodil angleški kuharski mojster Jamie Oliver.

Leta 1999 je Mednarodno sodišče za vojne zločine v Haagu vložilo obtožnice proti Slobodanu Miloševiću in še štirim obtožencem za vojne zločine in zločine proti človeštvu na Kosovu.