Kako se je papež odzval ob prejemu darila, za zdaj še ni znano. Foto: Reuters
Kako se je papež odzval ob prejemu darila, za zdaj še ni znano. Foto: Reuters
Papež je darilo prejel v okviru drugega mednarodnega srečanja ljubiteljev vespe v Rimu. Foto: EPA

zna uporabljati računalnikov, ob obisku Estonije pa mu je predsednica države Kersti Kaljulaid kljub temu podarila zelo nenavadno darilo – digitalno identifikacijsko kartico Estonije.

S prejemom kartice je papež pri svojih 81 letih uradno postal e-državljan Estonije. Digitalna identifikacijska kartica mu omogoča koriščenje digitalnih storitev te baltske države. Čeprav je papež s prejemom kartice postal e-državljan Estonije, pa mu ta kartica ne prinaša pravice do bivanja v Estoniji.

Kako se je Frančišek odzval na nepričakovano in tehnološko zelo napredno darilo, za zdaj še ni znano, na svoji turneji po baltskih državah pa je ljudstvo nemalokrat posvaril pred medčloveško odtujenostjo v tehnološko zelo razvitih družbah.

Digitalna pionirka Estonija je leta 2005 kot prva na svetu uvedla možnost e-volitev. Na volitvah leta 2015 je okoli 30 odstotkov Estoncev svoj glas oddalo elektronsko. Z elektronskimi volitvami so Estonci prihranili več kot 10.000 delovnih dni. Eden od dosežkov pa je tudi projekt e-rezidentstva.

Estonsko e-državljanstvo pa ni edino nenavadno darilo, ki ga je papež prejel letos. Italijanski klub ljubiteljev Vespe je papežu Frančišku podarilo originalno vespo 50R iz leta 1971, ki je bele barve in opremljena z vatikanskim grbom. Papežu so podarili tudi belo čelado. Moped so opremili tudi s posebno registrsko številko BF362918, ki ponazarja začetnice papeževega priimka (Bergoglio), njegovega papeškega imena (Frančišek), letnice rojstva (1936) in datum, ko mu je bila vespa podarjena (2. 9. 2018).