Tako kot njena glasba je tudi njen slog nekonvencionalen. Foto: AP
Tako kot njena glasba je tudi njen slog nekonvencionalen. Foto: AP
Največji odmev sta do zdaj imeli njeni skladbi Ocean Eyes in You Should See Me In A Crown. Foto: AP
Že lani so jo pri reviji Harpers Bazaar označili za "dekle v vzponu". Foto: AP
Američanka je ime, na katerega velja biti pozoren. Foto: AP

Že lani so jo pri reviji Harper's Bazaar označili za "dekle v vzponu". Ves čas jo sicer sprašujejo, koliko je stara. "To je vse, kar poslušam," potarna. "Zakaj me leta definirajo?"

Toda Američanka je do svojega 15. leta že izdala EP-ploščo, razprodala turnejo in naštela skoraj tri milijone pretočenih vsebin na glasbeni platformi Spotify na mesec. Vse, kar doseže, je impresivno. Pevka, katere polno ime je Billie Eilish O'Connell, je začela vzbujati pozornost pred dvema letoma, ko je izdala svoj prvi singel Ocean Eyes – presunljivo melodično balado, ki jo je ustvaril njen brat Finneas (prav tako pevec).

Z bratom je odraščala v Los Angelesu. Njena starša sta igralca in glasbenika Maggie Baird in Patrick O'Connell. Preden se je pridružila otroškemu pevskemu zboru v Los Angelesu pri osmih letih, se je šolala doma. Nato je pri enajstih začela sama pisati skladbe. Njen vzor je bil starejši brat, ki je prav tako pisal, izvajal in produciral svoje skladbe za svojo skupino.

Eilish je leta 2015 posnela skladbo za svojega učitelja plesa, ki je želel narediti koreografijo nanjo. Leta 2016 jo je naložila na SoundCloud in v tem trenutku ima skladba več kot 2,7 milijona prenosov.

Leto dni za tem je prišla pod okrilje založbe Interscope Records. Ena izmed njenih skladb je končala na soundtracku serije 13 razlogov, zakaj. Čeprav je mlada, ne igra na karto nedolžnosti, na katero so popzvezdnice, kot sta Britney Spears in Miley Cyrus. Poleg besedil, v katerih izraža svojo ranljivost (takšen primer je Ocean Eyes), so teme njenih besedil velikokrat strah vzbujajoče, sadistične ... kar se neverjetno ujema z njenim angelskim glasom.

Nekonvencionalna umetnica
V videospotu za skladbo Bellyache igra psihopatinjo, ki je pravkar ubila vse svoje prijatelje. Poje tudi, kako bo zažgala nekogaršnji avtomobil, v skladbi Watch, in o prisvajanju vsega, kar ji pripada, v skladbi You Should See Me In A Crown. Njeno sporočilo je preprosto: Eilish ni vaša pocukrana popzvezdnica.