Bogračfest, ki letos poteka v sklopu festivala Vinarium, je v to prekmursko mesto, ki leži na stičišču treh držav, privabilo večtisočglavo množico. Foto: Sandi Horvat
Bogračfest, ki letos poteka v sklopu festivala Vinarium, je v to prekmursko mesto, ki leži na stičišču treh držav, privabilo večtisočglavo množico. Foto: Sandi Horvat
Jedi vsi pripravljajo z enakimi sestavinami in po enaki recepturi, zagotovo pa ima vsak dober kuhar bograča še kakšno skrivnost ali dve pri sami pripravi. Pri kuhi pa lahko uporabijo tudi dodatne začimbe po želji. Foto: Sandi Horvat
Tudi letos so organizatorji pripravili bogat spremljevalni program, vse od animacije otrok v mestnem parku do zabavnega programa na odru in animacije z uličnimi glasbeniki. Foto: Sandi Horvat
V Lendavi dišalo po bograču

Bogračfest, ki letos poteka v sklopu festivala Vinarium, je v to prekmursko mesto, ki leži na stičišču treh držav, privabil večtisočglavo množico. Osrednji namen prireditve so ohranjanje tradicionalnega kulinaričnega izročila kraja, promocija kulinarike in vinske kulture ter zabava in druženje ob vrhunski gastronomski ponudbi.

"Čeprav se je na letošnji Bogračfest prijavilo nekoliko manj ekip kot pretekla leta, je vzdušje enako, če ne še boljše," je prepričan direktor prireditve Igor Kolenko.

Vsaka prijavljena ekipa bo iz sestavin, ki jih priskrbi organizator, pripravila 20 litrov bograča, kar na koncu znese skoraj 1.800 litrov te prekmurske jedi. Jedi vsi pripravljajo z enakimi sestavinami in po enaki recepturi, zagotovo pa ima vsak dober kuhar bograča še kakšno skrivnost ali dve pri sami pripravi. Pri kuhi pa lahko uporabijo tudi dodatne začimbe po želji.

Samo tekmovanje poteka pod budnim očesom štiričlanske komisije priznanih kuharskih mojstrov in odličnih poznavalcev kulinarike, ki bodo ob koncu dneva razglasili naj mojstra bograča 2016 in najlepše urejeno tekmovališče. Prav iz tega razloga se je večina prijavljenih ekip pri organizaciji kurišča in tekmovališča potrudila pri okrasitvi svoje stojnice.

Nekateri so stavili na dodatno kulinarično ponudbo kraja, ki ga predstavljajo, drugi znova na ples in glasbo. Nekateri pa so mimoidočim prikazali tudi različne obrti. Ena izmed hrvaških ekip je prikazala ročno pridelavo moke, romsko društvo iz Lendave pa je za današnjo prireditev obudilo tudi poklic brusilca nožev.

"Moja želja je, da bi se ta enodnevni dogodek v prihodnjih letih spremenil v večdnevnega ali celo večtedenskega," je še dodal Igor Kolenko.

Tudi letos so organizatorji pripravili bogat spremljevalni program, vse od animacije otrok v mestnem parku do zabavnega programa na odru in animacije z uličnimi glasbeniki. Zvečer, po razglasitvi rezultatov, bo v središču mesta sledila še zabava, ki bo zagotovo trajala še do poznih jutranjih ur.

V Lendavi dišalo po bograču