Preprosto ne moreš posaditi Brada Pitta na porotniško klop in pričakovati, da se drugih 11 porotnikov za to ne bi zmenilo. Foto: EPA
Preprosto ne moreš posaditi Brada Pitta na porotniško klop in pričakovati, da se drugih 11 porotnikov za to ne bi zmenilo. Foto: EPA
Toma Hanksa so morali iz porote izločiti, saj je med odmorom do njega pristopila članica tožilske ekipe, kar je bila kršitev pravil. Foto: EPA

51-letnik se je odzval na poziv, da opravi državljansko porotniško dolžnost na kazenskem sodišču v Los Angelesu, z njim pa je bil - tako kot z drugimi potencialnimi porotniki - opravljen tudi razgovor, vendar je nazadnje izvedel, da ni bil izbran.

"Preprosto ne moreš posaditi Brada Pitta na porotniško klop in pričakovati, da se drugih 11 porotnikov za to ne bi zmenilo," je ameriškim medijem razložil odvetnik William R. Lively.

"Povsem naravno je, da bi drugi porotniki opazovali Bradove reakcije na med sojenjem izrečene besede in da bi nanje nato vplivala njegova mnenja za zaprtimi vrati, ko bi razpravljali o tem, za kakšno sodbo se bodo odločili - kriv ali nedolžen," je pojasnil.

Toma Hanksa morali izločiti
Hollywoodski zvezdniki se sicer pogosto znajdejo na seznamu pozivov za opravljanje porotniške dolžnosti v Los Angelesu, saj so potencialni porotniki naključno izbrani iz registra vozniških dovoljenj in osebnih izkaznic zvezne države Kalifornija ter s seznama volilnih upravičencev, uradnikom pa se ob njihovih imenih pogosto ne posveti takoj, za koga gre.

Septembra lani jim jo je tako zagodla izbira Toma Hanksa, saj so ga izbrali za porotnika v primeru družinskega nasilja. Igralca so morali iz porote nazadnje izločiti, saj je med odmorom do njega pristopila članica tožilske ekipe, s tem pa kršila pravila postopka - stiki s porotniki so namreč stroko prepovedani.

Obsojencu je grozilo leto dni zapora, nazadnje pa je odkorakal zgolj s 150 dolarji globe, saj je njegova obramba trdila, da je prisotnost zvezdnika uslužbence sodišča preveč prevzela in zato svojega dela niso opravili, kot bi morali.