Podjetje je moralo oglas odstraniti. Foto: Reuters
Podjetje je moralo oglas odstraniti. Foto: Reuters

"Ženske, ki jim bo uspelo "pridobiti" najboljše nogometne gene, bodo skozi prihodnje generacije promovirale uspeh ruske reprezentance," so zapisali v oglasu, ki je sprožil vznemirjenje javnosti in podjetje zelo hitro prisilil v umik kampanje.

"To je neposreden odraz tega, kakšen odnos ima družba do žensk," je kritiko oglasa zapisala ena izmed feminističnih skupin, ki so se oglasu uprle, in dodala, da so ruske ženske v oglasih in medijih pogosto predstavljene kot spolne plenilke. Številni so se obregnili tudi ob to, da skušajo osvojiti tuje navijače, ki so zaradi prvenstva prišli v Rusijo. "Ruske lepotice lovijo tuje navijače," je zgolj ena izmed naslovnic ruskih časopisov, ki pišejo o tej temi in dodajajo, da ruske lepotice oboževalce zvabljajo v past.

Seksizem v Rusiji
To sicer za to državo ni nič novega, saj je v Rusiji glas feministk le redko slišan. Če se na televizijskih kanalih pojavi kaj feminističnega, to pogosto označijo za zahodno propagando, ki poskuša uničiti ruske tradicionalne vrednote. "Če moški iz vsakega kota kričijo, da je ženska zgolj telo in nič drugega, če neprestano poskušajo upravičiti spolno nadlegovanje in krivdo zvaliti na žrtve, ženske začnejo misliti, da tako pač je," za BBC pojasnjuje aktivistka Aljona Popova.