Kako Britanci povedo svojim znancem in sorodnikom, da so bili na Ptuju? Večina ga izgovori kot
Kako Britanci povedo svojim znancem in sorodnikom, da so bili na Ptuju? Večina ga izgovori kot "Putuj". Foto: BoBo
Eyjafjallajökull
Zaradi izbruha ognjenika Eyjafjallajökull leta 2010 so morali evropski letalski prevozniki odpovedati okoli polovico letov. Foto: EPA

Visoko na lestvici najtežje izgovorljivih svetovnih turističnih mest za Britance je tudi Ljubljana, ki se je uvrstila na 8. mesto. Zapisali so, da jo izgovarjajo napačno, kot "Jub-lij-ana", pravilno pa bi bilo "Loo-blee-ah-nah".

V raziskavi so po poročanju Daily Maila ugotavljali, kako britanski popotniki izgovarjajo turistična mesta, znamenitosti in jedi - in ime najstarejšega slovenskega mesta Ptuj se je izkazalo za najtežje izgovorljivo. Kar 92 odstotkov vprašanih Otočanov je namreč besedo Ptuj izgovorilo napačno. Pri Daily Mailu so Britancem pomagali, da se Ptuj izgovori kot "P-too-ee", ne pa kot "Put-ooj", kot si lomijo jezike oni.

Veliko mest iz nekdanje Jugoslavije
Na drugo mesto med najtežje pravilno izgovorljivimi mesti se je uvrstil portugalski Guimaraes (težave za 88 odstotkov vprašanih), sledijo hrvaška Rijeka (Reka, 84 odstotkov), makedonska prestolnica Skopje (80 odstotkov), Oaxaca v Mehiki (76 odstotkov), Sitges v Španiji (72 odstotkov), Bloemfontein v Južni Afriki (65 odstotkov) in slovensko glavno mesto Ljubljana (61 odstotkov vprašanih je ime mesta izgovorilo napačno).

V petnajsterico najtežje izgovorljivih mest so se uvrstili še švicarski Gstaad, italijanska Taormina, valižansko mesto Llanelli, poljski Wroclaw, južnoafriška kraljevina Lesoto, mehiška Tijuana in tajvansko glavno mesto Tajpej.

Eyjafjallajökull, kaj pa drugega
Med znamenitostmi se je - kar ni presenečenje - na vrh uvrstil islandski vulkan Eyjafjallajökull. Pravilno sta ga izgovorila le dva odstotka vprašanih, še navaja Daily Mail. Sledijo reka Chao Phraya (Bangkok, težave za 74 odstotkov), Park Güell (Barcelona, 68 odstotkov), ulica Khaosan (Bangkok, 57 odstotkov), stolpnica Burdž Kalifa (Dubaj, 55 odstotkov), Sagrada Familia (Barcelona, 53 odstotkov), Machu Picchu (Peru, 48 odstotkov), Slavolok zmage (Arc de Triomphe) v Parizu, 45 odstotkov), muzej Louvre (Pariz, 37 odstotkov) in Eifflov stolp (Le tour Eiffel) v Parizu, 35 odstotkov).

Še huje je pri znamenitih jedeh. Na vrh najtežje pravilno izgovorljivih se je uvrstila francoska klasična enolončnica bourguignon (govedina po burgundsko), sledita pršut (prosciutto) in kvinoja (quinoa).

Raziskavo je izvedla turistična agencija Bolsover. V raziskavi je sodelovalo 2.000 vprašanih. Izkazalo se je, da je za Britance najtežje grščina, takoj za njo pa je slovenščina. Sledijo švedščina, nizozemščina in hrvaščina.