Kriškraški bodo v svoj podzemni studio sprejeli skrivnostnega popotnika iz zunanjega sveta - v krtino namreč pade ulični glasbenik Lovro in začne raziskovati nenavaden podzemni svet. Foto: Mankica Kranjec
Kriškraški bodo v svoj podzemni studio sprejeli skrivnostnega popotnika iz zunanjega sveta - v krtino namreč pade ulični glasbenik Lovro in začne raziskovati nenavaden podzemni svet. Foto: Mankica Kranjec
Ribič Pepe, Igor Ribič
Ribič Pepe bo v deveti sezoni te priljubljene televizijske oddaje prvič zapustil Mali pristan in se odpravil po Sloveniji. Foto: Mankica Kranjec
Tina Antončič, David Logar, Nejc Krevs
Poleg Tine Antončič bosta iz studia gledalce oddaje Infodrom pozdravila dva nova voditelja David Logar in Nejc Krevs. Foto: Mankica Kranjec
Firbcologi, Pia Zemljič
Zamenjalo se je lastništvo stanovanja, kjer je zbirno mesto Firbcologov - nova lastnica je Pia Zemljič. Foto: Mankica Kranjec

Jesen v oddaje Televizije Slovenija, namenjene otrokom, prinaša številne spremembe in novosti - predvsem nove obraze.

Infodrom, edina informativna oddaja za mlade, se danes ob 18.00 uri na vrača na TV SLO 1 že s peto sezono, ki nas bo znova vodila v svet novic, zanimivih zgodb mladih, posebnih dosežkov in nasvetov za najstniške tegobe.

"V novi sezoni se bomo poleg stalnih rubrik skušali še bolj povezati z mladimi, ki so ob hitrem napredku tehnologije že sami postali mojstri pisanja scenarijev, snemanja in montiranja, in skušali kakšno težavo razvozlati skupaj z mladimi poročevalci iz vse Slovenije," pravi urednica in voditeljica oddaje Tina Antončič, ki s preostalo ekipo že pripravlja nove vsebine.

Poleg Antončičeve pa bosta iz studia gledalce pozdravila dva nova voditelja - David Logar in Nejc Krevs. Za oba je vodenje nova izkušnja, a se že veselita izzivov.

"S svojo igrivostjo in sproščenostjo se bom poskušal čim bolj približati mladim. Že od nekdaj sem zvedave narave, tako da me zanima skoraj vse. Sam sem se že kot otrok navduševal nad napredkom v tehnologiji in prazgodovino, še posebej nad dinozavri," je povedal David Logar, sicer študent ekonomije, glasbenik in improvizator. "Če bi bil zdaj najstnik, bi Infodrom gledal zato, da bi vedel več od atija, ki redno gleda poročila," pravi Logar.

Krevs je z 20 leti najmlajši voditelj Infodroma, a ima za sabo že nekaj novinarskih izkušenj z Radia Slovenija. "Vodenje informativne oddaje za mlade zame pomeni veliko odgovornost in možnost, da svoje znanje in izkušnje prenesem na mlajše generacije. Informacije si bom prizadeval posredovati na preprost in obenem kakovosten način," o svoji novi vlogi razmišlja študent teologije, ki ga zanimajo zgodovina, verstva, znanost, kultura in šport.

Pia kot nova lastnica
Spremembe prinaša tudi peta sezona mozaične oddaje Firbcologi. Zamenjalo se je namreč lastništvo stanovanja, kjer je njihovo zbirno mesto - nova lastnica je Pia Zemljič, znana slovenska dramska igralka.

"Firbcologi so odlična oddaja za otroke. Že nekaj let tudi sama "špegam", kaj moja otroka tako zanima, in sem prav navdušena. Sodelovanje pri Firbcologih je pa ena resna najdogodivščina. Vzljubila sem te male, neverjetne škrate do obisti. Navihani so, zvedavi, bistri, duhoviti," se navdušuje nova voditeljica.

Firbcologi, ki vas bodo pozdravili jutri ob 8.50, namreč najdejo odgovore na vsa vprašanja, v imenu vseh radovednih otrok opazujejo, sprašujejo, preizkušajo in komentirajo vse, kar jih zanima v svetu, ki nas obdaja.

Lovro pade v krtino
Radovedni so tudi mali kriškraški, ki vas znova vabijo, da se z njimi veselite in odkrivate svet. Studio Kriškraš je mozaična oddaja za predšolske otroke od 4. do 6. leta, tudi v tej sezoni, ki se začenja jutri ob 7.55, se bo v krtini na Cvetočem travniku zgodilo marsikatero presenečenje.

Kriškraški bodo v svoj podzemni studio sprejeli skrivnostnega popotnika iz zunanjega sveta - v krtino namreč pade ulični glasbenik Lovro in začne raziskovati nenavaden podzemni svet. Gre za dramskega igralca Lovra Finžgarja, ki je vesel nove 'televizijske družine': "Studio Kriškraš je odlična priložnost za moj razvoj. Delam v lutkovnem gledališču in snemam oddajo, kjer so prisotne in imajo glavno vlogo lutke. Eno gre z drugim. Od obojega se lahko ogromno naučim. In če se vrnem k primarnemu: ali ne gre ravno za to v življenju? Večno učenje," razmišlja novi obraz oddaje.

Popotovanje Ribiča Pepeta
Ribič Pepe
pa bo v deveti sezoni te priljubljene televizijske oddaje jutri ob 8.20 uri prvič zapustil Mali pristan in se odpravil po Sloveniji. Pot ga bo vodila od Izole, prek Postojne, Ljubljane, Velenja do Maribora in še naprej. A ker se sam na trdnih tleh ne znajde najbolje, ga bodo medse sprejeli tretješolci tamkajšnjih osnovnih šol. Skupaj bodo razreševali uganke groznih zmajev, dobrih vil, potopljenih ladij in nikoli najdenih zakladov.

Igor Ribič, ki je svoje veščine v vlogi Pepeta pokazal na čisto enostavnih pripravah na snemanje: "Snemanja niso bila preveč naporna (saj smo vstajali ob štirih zjutraj, domov pa se vračali ob trdi temi). Vreme nam je bilo zelo naklonjeno (nekajkrat je lilo kot iz škafa). Vse je potekalo brez posebnosti (nekoč sem sicer moral jadrno bežati pred razjarjenim labodom, drugič sem padel v morje, spet enkrat pa trdo pristal na zadnji plati). Skratka, šlo je za rutinsko delo na terenu (razen če ne omenim, da sem moral jesti brivsko peno, bruhati ogenj in pustiti, da se mi je okrog vratu ovil trimetrski piton – pa to še zdaleč ni vse ...)," z nasmeškom našteva.

Vse otroške oddaje lahko spremljate tudi na MMC-jevem Otroškem portalu, kjer so zbrani posnetki oddaj, sličice, naloge, uganke ter druge zabavne in poučne vsebine; tistim, ki so jim najljubši, pa lahko otroci tudi pišejo.