Pravkar rojeni samički orjaškega pande v Čengduju. Odrasli panda tehta med 100 in 115 kilogrami, tale drobižka pa imata komaj 144 oz. 113 gramov. Foto: Reuters
Pravkar rojeni samički orjaškega pande v Čengduju. Odrasli panda tehta med 100 in 115 kilogrami, tale drobižka pa imata komaj 144 oz. 113 gramov. Foto: Reuters
Pandi
Samo v Čengduju se je lani skotilo sedem mladiček orjaškega pande. Foto: Reuters

Mali pandi (obe sta ženskega spola), ki sta ob rojstvu tehtali 144 oz. 113 gramov, sta prvi potomki orjaške pande Jali, ki živi v rezervatu Čengdu v pokrajini Sečuan. Dvojčici sicer še nimata imen, svoje prve dni življenja pa ostajata v inkubatorju, iz katerega ju vzamejo le, ko je čas za hranjenje.

Čeprav sta drobceni, pa njuni skrbniki zagotavljajo, da sta zelo dobrega zdravja. "Dvojčici sta zdravi, se lepo oglašata, tudi njuni telesni konstituciji sta v mejah normale," je dejala Tang Juven, ki je skrbi za njuno prehrano.

Tudi Šin Šin skotila
Le nekaj dni pozneje, v nedeljo popoldne, pa so podobno rojstvo prvič v zgodovini dočakali tudi v živalskem rezervatu na Macau. Časnik South China Morning Post je poročal, da se mati, Šin Šin, in večji od mladičkov dobro počutita, mlajši pa je malce prelahek in bo zato svoje prve dni na Zemlji preživel v inkubatorju, poročanje povzema BBC.

Večji mladiček je ob rojstvu tehtal 138 gramov, mlajši pa komaj 53, zato njihovi oskrbniki še trepetajo, ali bo preživel.

Število orjaških pand se počasi veča
Na Kitajskem sicer deluje kar nekaj t. i. paritvenih centrov, zavetišč za ogrožene orjaške pande, kjer se trudijo, da bi zvišali populacijo pand - leta 2014 so jih tako našteli "že" 1864, kar sicer ni veliko, je pa dvakrat več kot v poznih 70. letih, piše Reuters in dodaja, da je glavni krivec za izumiranje orjaških pand predvsem človek, ki jim krči življenjski prostor.

Pande v naravi namreč živijo na višjih nadmorskih višinah, prehranjujejo pa se skoraj izključno z bambusom oz. z njegovimi poganjki. Čeprav pande v ujetništvu niso naklonjene parjenju, pa zadnja leta po podobnih centrih ugotavljajo, da so se pande spet začele pariti, a jim pri reprodukciji vseeno pomagajo še z umetno oploditvijo - tako so storili tudi na Macau.