Angorazajčki letno proizvedejo okoli 300 gramov volne. Foto: Reuters
Angorazajčki letno proizvedejo okoli 300 gramov volne. Foto: Reuters

Pred letom in pol je švedski tekstilni velikan H&M napovedal, da bo prenehal izdelovati oblačila, ki vsebujejo volno, izdelano iz dlake angorazajcev.

V javnost je namreč pricurljal posnetek, ki je prikazoval, kako na različnih kitajskih kmetijah pridobivajo dlako zajcev, iz katere potem naredijo volno - angorazajci so privezani ob lesene mize v prostorih, prenatrpanih s kletkami, kjer potem delavci z rokami trgajo njihovo dlako, medtem ko živali v agoniji cvilijo od bolečine.

Dovolj za en pulover
Reutersov fotograf pa je zdaj obiskal malo farmo v Spodnji Avstriji, kjer lastnica Georgia Spausta redi okoli 25 angorazajcev, od katerih pridobiva volno, ki jo nato prodaja majhnemu krogu ljubiteljev na lokalni tržnici.

Vsakega zajca z velikimi škarjami previdno ostriže štirikrat letno, s striženjem pa pridobi okoli 300 gramov volne, kar približno zadostuje za pletenje enega puloverja, piše Reuters. Angoravolna je namreč lažja in toplejša od ovčje, ki je za pulover konfekcijske št. 38 potrebujejo med 400 in 450 grami.