Dnevi se bodo daljšali do 21. junija. Foto: EPA
Dnevi se bodo daljšali do 21. junija. Foto: EPA
Sončen začetek letošnje pomladi

Ponekod so namerili tudi več kot 20 stopinj Celzija, narava se prebuja, dnevi pa so vedno daljši. Na prvi pomladni dan je sonce nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem, dnevi pa se bodo daljšali do nastopa poletja 21. junija ob 0.34 po poletnem času.

Na prvi pomladni dan je astronomsko-geofizikalni observatorij Golovec organiziral dan odprtih vrat. Tako so si observatorij lahko ogledale šolske skupine, šolarjem je bil na voljo teleskop Vega, opazovali pa so tudi sonce.

Večer je namenjen predavanjem o pomladnem nočnem nebu, zvezdah in galaksijah ter o teleskopu Vega in astrofotografiji. Prav tako bodo obiskovalci lahko na vrhu observatorija z manjšimi teleskopi opazovali nebo.

Kmetijska opravila že v polnem teku
Čeprav se lastovke v naše kraje še niso vrnile, pa na Ekološki kmetiji Pr Konc dela že potekajo. "Prvo, kar je treba narediti na njivah, je to, da se pognoji, potem se prebrana in nato naredimo kraje ali pa vrste, kot mi rečemo," so pojasnili za TV Slovenija.

Če bi pomlad presenetila s snegom, pravijo, da bi to najbolj škodovalo sadnemu drevju. Želijo pa si dežja: "Lepo je, če je suho in sončno, a za pridelke to žal ni dovolj," je še pojasnil Filip Čemažar.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku.

Sončen začetek letošnje pomladi