'Urbana džungla' na pročelju Mahrove hiše ni največja poslikava, kar jih je ustvaril Miron Milić: največji je slap na Vetrinjski ulici v Zagrebu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
'Urbana džungla' na pročelju Mahrove hiše ni največja poslikava, kar jih je ustvaril Miron Milić: največji je slap na Vetrinjski ulici v Zagrebu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Po lanski poslikavi stavbe ob nekdanjem kinu Vič, ko se je na prazni fasadi izrisal golob z medvedom na hrbtu finskega umetnika Palla Ollapa, je Kino Šiška tudi letos v okviru transnacionalnega projekta mlade urbane kulture “what’s the deal?” (wtd) in festivala MENT Ljubljana gostil mednarodno umetniško rezidenco. Med 64 prijavljenimi umetniki je bil izbran hrvaški umetnik Miron Milić, ki je zamislil nekakšno urbano džunglo v steklenem rastlinjaku.

Umetniška dela ilustratorja in oblikovalca Mirona Milića (1980) so izrazito realistična, njegova sposobnost animiranja prikazanega pa je včasih prav neverjetna in na meji z abstraktnim. Pogosto nam daje občutek, da smo v neposredni navzočnosti živečih vsebin. Poslikal je številna mestna pročelja in je eden od bolj znanih in priljubljenih uličnih umetnikov. Miličeva dela se skozi tematiko ironije in humorja dotikajo predvsem družbenega angažmaja, piše v njegovi kratki biografiji.

Nova urbana intervencija zdaj domuje na pročelju Mahrove hiše ob ljubljanski tržnici. Izbrana stenska poslikava umetniške vrednosti se zdi več kot odlična rešitev za raziskovanje fenomenov potrošništva in trajnostnega načina življenja v povezavi z mladimi urbanimi kulturami., so zapisali pobudniki urbane intervencije in dodali: "Verjamemo, da bo nova poslikava v samem središču zelene prestolnice Evrope, katere naziv bo Ljubljana nosila leta 2016, deležna pozitivnih odzivov tako med splošno kot tudi strokovno javnostjo."