Nenavadni ledenik je posnelo Nasino raziskovalno letalo. Foto: Nasa
Nenavadni ledenik je posnelo Nasino raziskovalno letalo. Foto: Nasa

Ameriška vesoljska agencija je ob tem sporočila, da ostri robovi in ravna površina ledene gore nakazujejo, da se je pred kratkim odlomila od ledene police. Robovi so še vedno zašiljeni, kar pomeni, da jih valovi še niso obrusili.

Fotografijo so prejšnji teden posneli znanstveniki na Nasinem raziskovalnem letalu, navaja BBC.

Tovrstne ledene gore sicer znanstvenikom niso neznane in imajo celo svoje ime - tabelarne ledene gore. Te so ploske in dolge ter nastanejo z lomljenjem od robov ledenih polic.

V dolžino kar 1,6 kilometra
Kelly Brunt, glaciologinja pri Nasi in na Univerzi v Marylandu, pravi, da celoten postopek spominja na cepljenje predolgih nohtov. Posledično so pogosto geometričnih oblik. "Kar dela to dotično goro malce nenavadno, je, da je videti skoraj kot kvadrat," je dodala.

Omenjena ledena gora se je odlomila od ledene police Larsen C na Antarktičnem polotoku. Iz slike je težko reči, kako velika je, a strokovnjaki pravijo, da verjetno v dolžino meri več kot 1,6 kilometra. Kot pri vseh ledenih gorah del, ki je viden na površini, predstavlja le majcen delček celotne mase ledene gore - v tem primeru gre za okoli 10 odstotkov.