Ardernova je za nosečnost izvedela dva tedna, preden je 26. oktobra lani prisegla kot najmlajša premierka v zgodovini Nove Zelandije. Foto: Reuters
Ardernova je za nosečnost izvedela dva tedna, preden je 26. oktobra lani prisegla kot najmlajša premierka v zgodovini Nove Zelandije. Foto: Reuters

Hčerka je 38-letnici delala družbo med posebnim vrhom Združenih narodov ob 100. obletnici rojstva Nelsona Mandele, ob njiju pa je bil tudi njen partner Clarke Gayford. Dojenčica je opazovala, kako je njena mati nagovorila zbrane, medtem pa je bila v naročju očeta, ki je, kot večkrat poudari par, glavni skrbnik malčice, sicer pa je voditelj oddaje o ribištvu.

"Želim si, da bi lahko ovekovečil prestrašen pogled na obrazu japonske delegacije, ko je vstopila v sobo za sestanke in bila priča zamenjavi plenice. Super zgodba za Nevin 21. rojstni dan," je Gayford ob obisku vrha zapisal na Twitterju. Ob tem je objavil še šaljivo fotografijo hčerke z identifikacijsko značko ZN-a, ki jo opisuje kot "prvega dojenčka Nove Zelandije".

Delegati so se strinjali, da Združeni narodi tovrstno prakso nujno potrebujejo, medtem ko je Ardernova pojasnila, da je šlo pri obisku vrha za popolnoma praktično odločitev. "Neve je na Novi Zelandiji z menoj večino časa, samo velikokrat je ne ujamejo objektivi. Tukaj pa poskušava, da je takrat, ko je budna, resnično z menoj."

Ardernova je sicer prva svetovna voditeljica po skoraj 30 letih, ki ima otroka med mandatom. Dejala je, da si želi, da bi to nekega dne postalo popolnoma normalno in bi se za to odločalo vedno več ljudi, hkrati pa je zelo hvaležna, saj ima privilegij, da je njen partner lahko ves čas ob njej in prevzema velik del skrbi za otroka. "Ni varuška, je starš, prav tako kot jaz. Imamo načrt, ki bo deloval. Nisem prva ženska, ki bi opravljala več opravil hkrati. Nisem prva ženska, ki bi delala in imela otroka – cel kup žensk je, ki to počno."

Da je noseča, je premierka izvedela dva tedna, preden je 26. oktobra lani prisegla kot premierka. Prvorojenko je rodila junija, nato pa si je vzela šest mesecev porodniškega dopusta.