Fotografija kot kulisa za predstavitev novih izdelkov Moooija; sofa (Power Nap), stoli (Shift) in svetila (Statistocrat). Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Fotografija kot kulisa za predstavitev novih izdelkov Moooija; sofa (Power Nap), stoli (Shift) in svetila (Statistocrat). Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Preprogo s cvetličnim vzorcem Eden Queen kot konja Ariels je oblikoval soustanovitelj Moooija Marcel Wanders. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Hiška je narejena iz pravih človeških las, pod njo je rdeč počivalnik Power Nap. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Fotografije so delo iranskega fotografa Rahija Rezvanija. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Preproga Liquid Maple (Broersen in Lukacs za Moooi Carpets).
Preproga Liquid Maple (Broersen in Lukacs za Moooi Carpets). Foto: Moooi


V zapuščenem skladišču v milanski četrti Tortona je nizozemski pohištveni velikan premierno predstavil linijo preprog novoustanovljenega podjetja Moooi Carpets. Na ogled so bile tudi novitete iz njihovega zlatega asortimenta svetovno priznanih oblikovalcev Marcel Wanders, Studio Job, Bertjan Pot, Arihiro Miyake, Atelier Van Lieshout, Raimond Puts in Jonas Forsman.

Kulisa 4,5 metra visoke fotografije
Ob vhodu v prostor zapuščene zgradbe je obiskovalca očarala okrogla cvetlična preproga Eden Queen (Rajska kraljica, 350 x 137,8 cm), ki jo je oblikoval soustanovitelj Moooija Marcel Wanders. Preprogo je dopolnjeval kiklopski leseni gugalni konjiček Arion, ki je bil glavna zvezda razstave, saj so ga pogumni obiskovalci zajahali z brezsramnim zanosom otroškosti.

V temačni hali, kjer je čute prebujala tudi ambientalna glasba, je bilo na ogled 21 postavitev, ki jih je zapečatilo 39 impresivnih fotografij visokih 4,5 metra iranskega fotografa Rahija Rezvanija, ki so bile hkrati pregrade med razstavnimi prostori. Na hrbtni strani vsakega ambienta je bila torej izložba, na drugi pa izobešena digitalno natisnjena preproga dimenzij okoli 300 krat 400 centimetrov.

Preplet resničnosti in umetnosti
Vsi ambienti so vključevali že znane Moooijeve 'it' kose, težko pričakovane novosti in seveda preproge. Devet ambientov je bilo postavljenih v prostore, ki naj bi spominjali na dom (jedilnica, dnevna soba, študijska soba), dvanajst pa je bilo svojevrstnih "poetičnih haikukompozicij, ki odkrivajo človeško dušo", so pojasnili na Moooiju, s čimer so hoteli pokazali raznovrstnost znamke.

A v zamolklih fotografijah iranskega fotografa je bilo mogoče razbrati tudi zgodbo družbenega dojemanja podobe ženskosti, ki so ali zelo dominantno ali pa zelo subtilno dopolnjevale izložbene prostore. Pa naj je to voajeristično kukanje zatrte ženske skozi lupo, ko si ogleduje starleto v trenutku, ko si ta popravlja krilo, pri čemer se razporek njene obleke dvigne nekam tja visoko gor nad kolena ... Pred njima pa so bile razstavljena LED-svetila 'Space Frame' (Marcel Wanders), katerih posebnost je v tem, da energijo dobivajo prek ogrodja, zato ne potrebujejo žic.

Rdeč počivalnik Power Nap Oray je bil recimo razstavljen pod ogrodjem konstrukcije hiške, ki je bila narejena iz pletene ženske kite (narejene iz pravih človeških las!), v ozadju pa je Rezvanijeva fotografija moškega, vsega umazanega, ki daje obiskovalcu neprijetno sluteč občutek podobnosti z ameriškim serijskim morilcem Edom Geinom, ki je iz svojih žrtev delal pohištvo in obleke.

Digitalno tiskanje - nov poligon v industriji preprog
Več milijonov evrov vredna naložba v razvoj tiskalnikov je torej obrodila sadove, ki ponujajo možnost tiskanja preprog z visokoločljivo kakovostjo in neskončnih barvnih kombinacij, katerih učinki so fotorealistične podobe, kot je recimo preplet vej na modri podlagi Liquid Brirch (Broersen & Lukács) ali pa čačke Scribble Red/Yellow (Front).
Kolekcija preprog omogoča tri različne pristope izdelave: pod Signature so podpisani svetovno uveljavljeni oblikovalci, Moooi Works obsega že določene vzorce, ki se lahko izberejo v poljubni kombinaciji barv in vzorcev ter Your Own Design, ki je namenjen predvsem hotelom, restavracijam in poslovnim prostorom, saj lahko preproge oblikujejo po meri.

Fotografije: Katja Štok