Z vrha zvonika se je spustila princeska. Foto: Jadran Rusjan in Vladimir Cvar
Z vrha zvonika se je spustila princeska. Foto: Jadran Rusjan in Vladimir Cvar
Princesko so izbrali med prijavljenimi 28 dekleti. Foto: Jadran Rusjan in Vladimir Cvar

Čeprav je nevihta grozila, da bo "odplavila" prireditev Princeskin spust z zvonika v Piranu, prireditev, s katero obujajo srednjeveške korenine mesta, se je princeska s 60 metrov višine spustila 150 metrov daleč na Tartinijev trg.

Prireditev, ki je posvečena čudežu, ko naj bi sv. Jurij leta 1343 rešil Piran pred strašno nevihto, je potekala zelo hitro, saj je organizator med plohami lovil "suhe" trenutke.

Medtem ko so kaznovali v pranger vklenjenega goljufivega mlinarja, se je princeska Suzana Klemenčič pod Tartinijevim kipom za srečo poljubila, takoj zatem pa se je v spremstvu srednjeveških vojakov odpravila proti zvoniku. Vmes so zbrane s svojimi predstavami zabavali metalci zastav iz italijanske Faenze.

Bobnenje je napovedalo spust princeske, ki se je s 60 metrov višine spustila 150 metrov daleč na Tartinijev trg, kjer jo je z odprtimi rokami pričakal župan Petter Bossman. Za pogum pa je bila princeska nagrajena tudi z glasnimi ovacijami obiskovalcev, med katerimi je bil tudi predsednik Evropskega združenja obzidnih mest Joseph Spiteri, ki je obiskal Piran prav zaradi prireditve in pomembnega mesta, ki ga ima Piran v združenju obzidnih mest.

Fotoutrinke z najbolj čustvene in prisrčne prireditve v Piranu, kot jo promovirajo organizatorji dogodka, si lahko pogledate spodaj.