Ikoničen kos - čevlji, ki jih je v filmu Čarovnik iz Oza nosila Dorothy. Foto: EPA
Ikoničen kos - čevlji, ki jih je v filmu Čarovnik iz Oza nosila Dorothy. Foto: EPA

Oboževalcev znamenitega filma je veliko, kar dokazuje že prvi dan v Nacionalnem muzeju naravne zgodovine Smithsonian, ko so čeveljce s srednje visoko peto vrnili v svojo stalno zbirko. 200 ur natančnega dela pod mikroskopom in čiščenja bleščico za bleščico je bilo potrebno, da so strokovnjaki odstranili vso umazanijo.

Po 80 letih je čevlje načel zob časa, zato so v narodnem muzeju leta 2016 začeli kampanjo na Kickstarterju, s pomočjo katere so zbrali skoraj 350.000 ameriških dolarjev. Denar so namenili za konservacijske posege in za izdelavo nove sodobne vitrine, ki jih bo ščitila pred škodljivimi zunanjimi vplivi, tako se bo upočasnilo njihovo propadanje.

Čevlji so narejeni iz več različnih materialov. Bleščice, s katerimi so pošiti, so prevlečene s preprosto plastiko, kar je povzročilo, da je njihova izvorna rdeča barva zbledela, ker se prevleke bleščic luščijo, deloma zaradi škodljivih vplivov svetlobe in vlage. Na njih so tudi steklene kroglice in rdeča klobučevina na podplatih, katere namen je bil, da je pridušila zvok, ko je Garlandova plesala v njih.

Muzej je par čevljev dobil leta 1979, podaril pa jim ga je anonimnež, ki je do kultnega kosa prišel prek dražbe. Vse od takrat so priljubljen kos obiskovalcev, ki si ga ogleda na milijone ljudi, je povedal kurator muzeja Ryan Lintelman.

Rhys Thomas, avtor knjige The Ruby Slippers of Oz, je povedal za Smithsonian, zakaj so čeveljci tako priljubljeni: "Čarovnik iz Oza je edina originalna pravljica; ko to združite z Judy Garland, dobite ikoničen kos kulturne dediščine." Imenoval jih je za sveti gral ameriškega filma.

Na oddelku za filmske rekvizite v MGM-ovih studiih so leta 1939 izdelali pet parov omenjenih čevljev (izdelal jih je Gilbert Adrian). Poleg tega, ki je spet razstavljen v Nacionalnem muzeju v Washingtonu, pa je pred kratkim mesto v medijih dobil tudi par iz muzeja Judy Garland v Minnesoti. Par so leta 2005 ukradli v muzeju, septembra pa jih je FBI našel po 13 letih.